Διχασμένη η Ρωσία στο θέμα της στρατολογίας

Οι Ρώσοι είναι διχασμένοι σχετικά με το θέμα των στρατεύσιμων στο στρατό, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε.

Σύμφωνα με την δημοσκόπηση του ανεξάρτητου φορέα Levada Center συνολικά 48% των Ρώσων πιστεύουν ότι η στρατολογία πρέπει να παραμείνει η βασική πηγή του ανθρώπινου δυναμικού για το στρατό, ενώ το 40% πιστεύει ότι μόνο οι επαγγελματίες στρατιώτες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται.
Επιπλέον σχεδόν το μισό του πληθυσμού της Ρωσίας (48%) θα ήθελε τα παιδιά τους να υπηρετήσουν στο στρατό, ενώ το 33% θα προτιμούσε να βοηθήσει τους συγγενείς του, να αποφύγουν τη στρατιωτική θητεία.
Η δημοσκόπηση των 1.603 ερωτηθέντων που έλαβε χώρα σε 45 περιφέρειες της Ρωσίας, διεξήχθη στις 24 – 27 Ιαν. και έχει περιθώριο σφάλματος μικρότερο από 3,4%.

Στα πλαίσια της μεταρρύθμισης των ενόπλων δυνάμεων της, η Ρωσία απομακρύνεται απο ένα μεγάλο και αναποτελεσματικό σώμα στρατιωτών και κλίνει προς ένα μικρότερο επαγγελματικό στρατό.

Ο υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοιγκου δήλωσε πέρυσι, ότι σε 10 χρόνια η στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας θα έχει 500.000 στρατιώτες να υπηρετούν σε επαγγελματικό επιπεδο. Πάντως παραδέχθηκε ότι οι ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να στηρίζονται απο ένα συνδυασμό στρατευσίμων και επαγγελματίων για το προβλέψιμο μέλλον.

Η Ρωσία αγωνίζεται τα τελευταία χρόνια να εκπληρώσει τις ποσοστώσεις για τους στρατευμένους, λόγω της ευρείας παράκαμψης της θητείας και της έλλειψης νεαρών ανδρών, αποτέλεσμα της υπογεννητικότητας κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.
Πρέπει να γίνονται 300,000 εγγραφές σε κάθε στρατολογία για να κρατήσει το απαιτούμενο επίπεδο προσωπικού – που ειναι 1 εκατομμύριο – ο στρατός.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία , η σημερινή δύναμη των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, εκτιμάται να ειναι 774.500, συμπεριλαμβανομένων 220.000 αξιωματικών και περίπου 200.000 στρατιώτες με σύμβαση.
Όλοι οι Ρώσοι (άνδρες) μεταξύ των 18 και 27 είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να εκτελέσουν ένα έτος στρατιωτικής θητείας. Η συντομότερη διάρκεια μιας στρατιωτικής σύμβασης είναι δύο χρόνια.

Πηγή: Ria Novosti
Μετάφραση/Επιμέλεια: OnAlert

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΒΙΝΤΕΟ: Η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση της Ρωσίας απο την Σοβιετική Εποχή

ΦΩΤΟ – ΒΙΝΤΕΟ: Ρωσία – ‘Ημέρα της Νίκης’ στην Κόκκινη Πλατεία