OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Δύο «φίλοι» καταδικασμένοι εχθροί! Πούτιν και Ερντογάν αντίπαλοι για ακόμη μία φορά

07/10/2020 - 07:01
Ερντογάν
Share on FacebookShare on Twitter

Εάν ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατέστησε ένα πράγμα ξεκάθαρο με την πάροδο των ετών, είναι ότι καμία δύναμη εκτός απ’ την Ρωσία – ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ευρωπαϊκή Ενωση, ούτε ακόμη κι η Κίνα – δεν επιτρέπεται να αναμιχθεί σε θέματα ασφαλείας στο έδαφος της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Η Τουρκία αγνοεί αυτό τον άγραφο κανόνα.

Προσφέροντας στρατιωτική υποστήριξη στο Αζερμπαϊτζάν ο Τούρκος πρόεδρος δοκιμάζει για ακόμη μία φορά τη σχέση του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, η προσέγγιση του θέματος από τον Ερντογάν έχει ευρεία στήριξη στο εσωτερικό της Τουρκίας και μπορεί επίσης να του προσφέρει λόγο σε ενδεχόμενη συμφωνία. Όμως, εάν το παρατραβήξει, ειδικά καθώς αυξάνονται οι κατηγορίες ότι η Τουρκία έχει στείλει Σύριους μαχητές στο Αζερμπαϊτζάν, κινδυνεύει να δεχθεί “επίπληξη” από μια στρατιωτική δύναμη που είναι σε θέσει να πλήξει τα τουρκικά συμφέροντα σε πολλαπλά πεδία.

“Ο Ερντογάν πραγματικά δοκιμάζει την υπομονή του Πούτιν” δηλώνει ο Αλεξάντερ Ντίνκιν, πρόεδρος του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών – Ινστιτούτο που παίζει και ρόλο συμβούλου προς το Κρεμλίνο. “Ερεθίζει τον Πούτιν όλο και πιο πολύ”.

“Εάν η ευθεία συμμετοχή του τουρκικού στρατού ή μαχητών από την Συρία αποδειχθεί, αυτό θα είναι μια κόκκινη γραμμή” προσθέτει ο Ντινκιν.

Διαβάστε επίσης: Ναγκόρνο – Καραμπάχ: Εξαπολύει μεγάλης κλίμακας επίθεση το Αζερμπαϊτζάν

Οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας ήταν ήδη τεταμένες πριν ξεσπάσει η νέα αναζωπύρωση στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ στις 27 Σεπτεμβρίου, παρά την αντίληψη που επικρατεί στη Δύση ότι η Τουρκία έχει εγκαταλείψει τους συμμάχους της ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για να συνεταιριστεί με τη Μόσχα, σημειώνει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας τις αντίπαλες πλευρές στις οποίες βρίσκονται Άγκυρα και Μόσχα σε Συρία και Λιβύη. Τώρα, η ανησυχία του Κρεμλίνου αυξάνεται για το ενδεχόμενο να ξεπεραστούν οι κόκκινες γραμμές στον πρώην σοβιετικό Καύκασο.

“Ο Ερντογάν πρέπει να είναι προσεκτικός ώστε να μην ξεπεράσει τα όρια”, λέει ο Μοσχοβίτης αναλυτής Αρκάντι Ντουμπνόφ. “Η χώρα του είναι μεγάλη περιφερειακή δύναμη, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάει πως η Ρωσία θεωρεί τον εαυτό της δεσπόζοντα παίχτη στην περιοχή”.

Η Ρωσία έχει συνάψει συμφωνία ασφάλειας με την Αρμενία και έχει πουλήσει όπλα και στις δυο πλευρές. Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο στην Αγκυρα, η Τουρκία βλέπει τον εαυτό της σα μοναχική δύναμη ενάντια στην ρωσική πίεση στην περιοχή.

Πρόκειται για άποψη ελάχιστα δημοφιλή στη Δύση. Παρότι οι ηγέτες της Τουρκίας ουδέποτε καλλιέργησαν αυταπάτες για την σχέση τους με την Ρωσία, έχουν αφήσει την χώρα τους εκτεθειμένη καθώς απομακρύνονται ταυτόχρονα από τους συμμάχους τους του ΝΑΤΟ, λέει ο Σίναν Ούλγκεν, επισκέπτης καθηγητής στο στο think tank Carnegie Europe, με έδρα τις Βρυξέλλες. “Η Τουρκία βρίσκεται σε πολύ πιο εύθραυστη θέση απ’ ότι θα έπρεπε ή θα χρειαζόταν να είναι, λόγω της διάβρωσης των παραδοσιακών της συμμαχιών, κι αυτό είναι αμοιβαίο” προσθέτει ο Ούλγκεν. Η απόφαση του Ερντογάν να αγοράσει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 έπαιξε έναν ρόλο σ’ αυτό.

Πηγή: Bloomberg

Tags: ΕΡΝΤΟΓΑΝΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧΠΟΥΤΙΝΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Ρουάντα
ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

05/12/2025 - 21:25
Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Ο Ελληνικός Στρατός (Α’ Σώμα Στρατού) απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Το νέο Δόγμα Μονρόε του Ντόναλντ Τραμπ: Τι σηματοδοτεί η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Ανδρουλάκης και Τσίπρας χορεύουν πεντοζάλι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert