OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Ζητά κυρώσεις κατά του Αζερμπαϊτζάν για την «εθνοκάθαρση» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ

05/10/2023 - 15:37
Ναγκόρνο Καραμπάχ
Share on FacebookShare on Twitter

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά «στοχευμένες» κυρώσεις κατά του Αζερμπαϊτζάν, χαρακτηρίζοντας «εθνοκάθαρση» την εγκατάλειψη του Ναγκόρνο Καραμπάχ από τους Αρμένιους κατοίκους του.

Με ψήφισμα που υιοθετήθηκε σήμερα με πολύ μεγάλη πλειοψηφία (491 υπέρ, 9 κατά και 36 αποχές), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδικάζει απερίφραστα την προσχεδιασμένη και αδικαιολόγητη στρατιωτική επίθεση του Αζερμπαϊτζάν κατά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ στις 19 Σεπτεμβρίου, η οποία, σύμφωνα με τους ευρωβουλευτές, συνιστά κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σαφή παραβίαση προηγούμενων προσπαθειών για κατάπαυση του πυρός.

Με πάνω από 100.000 Αρμένιους να έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τον θύλακα μετά την τελευταία επίθεση, οι ευρωβουλευτές δηλώνουν ότι η τρέχουσα κατάσταση ισοδυναμεί με εθνοκάθαρση και καταδικάζουν απερίφραστα τις απειλές και τη βία που διαπράττουν τα αζερικά στρατεύματα κατά των Αρμενίων κατοίκων του Ναγκόρνο Καραμπάχ.

Καλούν επίσης την ΕΕ και τα κράτη μέλη να προσφέρουν αμέσως όλη την αναγκαία βοήθεια στην Αρμενία για την αντιμετώπιση της εισροής προσφύγων από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και την επακόλουθη ανθρωπιστική κρίση.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την ΕΕ να εγκρίνει στοχευμένες κυρώσεις κατά των κυβερνητικών αξιωματούχων στο Μπακού που ευθύνονται για πολλαπλές παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Η Τουρκία να «μαζέψει» τη σύμμαχό της

Υπενθυμίζοντας στην πλευρά του Αζερμπαϊτζάν ότι φέρει την πλήρη ευθύνη για την ασφάλεια όλων των ανθρώπων στον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, οι ευρωβουλευτές ζητούν να διερευνηθούν οι παραβιάσεις που διαπράττονται από τα αζερικά στρατεύματα που μπορεί να συνιστούν εγκλήματα πολέμου.

Εκφράζοντας σοβαρή ανησυχία για τις αλυτρωτικές και εμπρηστικές δηλώσεις του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και άλλων Αζέρων αξιωματούχων που απειλούν την εδαφική ακεραιότητα της Αρμενίας, οι ευρωβουλευτές προειδοποιούν το Μπακού για κάθε ενδεχόμενο στρατιωτικό τυχοδιωκτισμό. Επιπλέον, οι ευρωβουλευτές καλούν την Τουρκία να περιορίσει την σύμμαχο χώρα της.

Το ΕΚ καλεί την ΕΕ να προβεί σε συνολική επανεξέταση των σχέσεών της με το Μπακού. Η ανάπτυξη στρατηγικής εταιρικής σχέσης με μια χώρα όπως το Αζερμπαϊτζάν, η οποία παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και τις διεθνείς δεσμεύσεις και έχει ανησυχητικές επιδόσεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είναι ασύμβατη με τους στόχους της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, τονίζουν οι ευρωβουλευτές. Παροτρύνουν την ΕΕ να αναστείλει τυχόν διαπραγματεύσεις για μια ανανεωμένη εταιρική σχέση με το Μπακού και, σε περίπτωση που η κατάσταση δεν βελτιωθεί, να εξετάσει το ενδεχόμενο αναστολής της εφαρμογής της συμφωνίας της ΕΕ για την απλούστευση της έκδοσης βίζα με το Αζερμπαϊτζάν.

Το Κοινοβούλιο καλεί επίσης την ΕΕ να μειώσει την εξάρτησή της από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από το Αζερμπαϊτζάν και σε περίπτωση στρατιωτικής επίθεσης ή σημαντικών υβριδικών επιθέσεων κατά της Αρμενίας, το ΕΚ ζητά την πλήρη διακοπή των εισαγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ΕΕ.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΑΖΕΡΜΠΑΙΤΖΑΝΑΡΜΕΝΙΑΕΕΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΚΥΡΩΣΕΙΣΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ

Related Posts

Patriot - Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Patriot: Σε ετοιμότητα τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας στο Κατάρ – Ο Τραμπ σκέφτεται να στείλει δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή

10/02/2026 - 20:58
Δυτική Όχθη - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η Ουάσινγκτον αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

10/02/2026 - 19:54
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι νεκροί σε ρωσικά και ουκρανικά πλήγματα

10/02/2026 - 18:47

Διαβάστε Επίσης

Patriot: Σε ετοιμότητα τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας στο Κατάρ – Ο Τραμπ σκέφτεται να στείλει δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή

«Trolley de Prévaux»: Καθελκύστηκε το πρώτο από τα 7 περιπολικά πλοία (OPV) του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού

Ισραήλ: Η Ουάσινγκτον αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

Προφυλακίστηκε ο Σμήναρχος που κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας – Τι ισχυρίστηκε στην απολογία του

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι νεκροί σε ρωσικά και ουκρανικά πλήγματα

A-10C Thunderbolt: Επίδειξη δύναμης στη Μέση Ανατολή, λίγο πριν την απόσυρσή του από την USAF

Άγνωστος Στρατιώτης: Συγκροτείται Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή για τη συντήρηση του μνημείου

Στην Ολομέλεια της Βουλής δύο πρωτόκολλα συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης

Top News

Κακοκαιρία - Γιώργος Τσατραφύλλιας: Βροχές, χαλάζι και θυελλώδεις νοτιάδες από την Τετάρτη μέχρι και την Κυριακή - Θα χτυπήσει και την Αττική την Τσικνοπέμπτη

Σωτήρης Χατζάκης: Πριν παντρευτώ έλεγα "πω πω τι έπαθε ο καημένος", ήμουν εναντίον του γάμου

Eurovision 2026: Με δύο τρόπους θα μπορεί να ψηφίσει το κοινό για την ανάδειξη του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα

Συγκλονίζουν Αγάθη και Βαλεντίνη Ράντη που έκαναν και την ίδια μέρα μαστεκτομή: «Είναι αισθητικός ακρωτηριασμός»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert