«Φάρσα» οι εκλογές στη Συρία, λεει η αντιπολίτευση

Ο επικεφαλής του Ελεύθερου Συριακού Στρατού κάλεσε τους Σύρους να μποϊκοτάρουν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Ιουνίου που αναμένεται ότι θα οδηγήσουν στην επανεκλογή του Μπασάρ αλ Άσαντ.

«Εν ονόματι του ιστορικού καθήκοντός μας, του αυθεντικού πατριωτισμού μας και των φόβων για τους κινδύνους που απειλούν τη Συρία και τους Σύρους, θα πρέπει να εμποδίσουμε αυτή τη φάρσα» μποϊκοτάροντας τις εκλογές, δήλωσε σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο στρατηγός Αμπντελίλα αλ Μπασίρ.

Οι εκλογές που θα διεξαχθούν στις περιοχές που ελέγχει το καθεστώς θεωρητικά είναι οι πρώτες προεδρικές εκλογές στη χώρα εδώ και μισό αιώνα αφού τόσο ο Μπασάρ αλ Άσαντ όσο και ο πατέρας του, ο Χάφεζ (1970-2000) εξελέγησαν με δημοψηφίσματα.

«Το καθεστώς μιλά για δημοκρατικές εκλογές» όμως στην πραγματικότητα η διαδικασία «δεν διαφέρει από τα προηγούμενα δημοψηφίσματα», πρόσθεσε ο Μπασίρ. Σύμφωνα με τον στρατηγό, το «εγκληματικό» καθεστώς ασκεί πιέσεις για να αναγκάσει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν.
«Οργανώνοντας αυτήν τη φάρσα η κυβέρνηση επιβεβαιώνει ότι δεν επιδιώκει καμία πολιτική λύση αλλά ελπίζει ότι θα διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς (. . .) σαν να έχει υπό τον έλεγχό της την κατάσταση», σημείωσε ο στρατηγός, διαβεβαιώνοντας ότι οι αντάρτες θα συνεχίσουν τον ένοπλο αγώνα τους για την ανατροπή του Άσαντ.