OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: 471 οι νεκροί από την έκρηξη στο νοσοκομείο – Η Χαμάς κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι είναι «συνεργοί με το Ισραήλ στις σφαγές»

18/10/2023 - 16:07
Γάζα - νοσοκομείο
Share on FacebookShare on Twitter

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στη Γάζα, ο Άσραφ Αλ-Κίντρα, ανέφερε σήμερα σε ανακοίνωση ότι 471 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πάνω από 314 τραυματίστηκαν στο «ισραηλινό μακελειό», όπως το χαρακτήρισε, στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι Αλ-Άραμπι στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι η χθεσινή έκρηξη στο νοσοκομείο ήταν αποτέλεσμα ισραηλινής αεροπορικής επίθεσης. Το Ισραήλ δήλωσε ότι η έκρηξη προκλήθηκε από την αποτυχημένη εκτόξευση ρουκέτας από την παλαιστινιακή οργάνωση Ισλαμικός Τζιχάντ, που αρνείται την ευθύνη.

Το Ισραήλ επιδιώκει με κάθε τρόπο να αποδείξει ότι δεν είναι υπεύθυνο για την καταστροφική έκρηξη στο νοσοκομείο δημοσιεύοντας βίντεο, δορυφορικές λήψεις και καταγεγραμμένες συνομιλίες μελών της Χαμάς.

RAW FOOTAGE: A rocket aimed at Israel misfired and exploded at 18:59—the same moment a hospital was hit in Gaza. pic.twitter.com/Kf5xJazSap

— Israel Defense Forces (@IDF) October 17, 2023

מצורף תיעוד מצולם משעות הבוקר של בית החולים בעיר עזה אשר נפגע משיגור כושל של ארגון הטרור הג'יהאד האסלאמי הפלסטיני אמש. pic.twitter.com/G2amxZxO9p

— Israeli Air Force (@IAFsite) October 18, 2023

«Οι ΗΠΑ είναι συνεργός του Ισραήλ στις σφαγές», λέει η Χαμάς

Η ισλαμιστική παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς κατηγόρησε σήμερα την Ουάσινγκτον ότι είναι «συνεργός στις σφαγές» που διαπράχθηκαν όπως υποστηρίζει από το Ισραήλ στη Γάζα, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υιοθέτησε την ισραηλινή εκδοχή για ρίψη ρουκέτας που προκάλεσε τον θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων σε νοσοκομείο.

«Το γεγονός πως ο Αμερικανός πρόεδρος υιοθετεί την ισραηλινή εκδοχή, κυρίως εκείνην στο θέμα της σφαγής του νοσοκομείου (…) επιβεβαιώνει πως η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει τυφλά το Ισραήλ και πως είναι συνεργός σε αυτές τις σφαγές», ανέφερε η Χαμάς σε ανακοίνωση που εξέδωσε αφού ο Μπάιντεν, που επισκέπτεται το Ισραήλ, επέρριψε την ευθύνη για την εκτόξευση ρουκέτας που έπληξε το νοσοκομείο χθες, Τρίτη, το βράδυ «στην αντίπαλη πλευρά».

Στο μεταξύ, ο Οσάμα Χαμντάν, αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στον Λίβανο πως οι ΗΠΑ και οι δυτικές χώρες που υποστηρίζουν το Ισραήλ «φέρουν πλήρη ευθύνη για τον πόλεμο εναντίων αμάχων στη Γάζα».

Mαρτυρίες γιατρών για την φρίκη της έκρηξης 

Ο επικεφαλής της κλινικής ορθοπεδικής χειρουργικής του Νοσοκομείου Αλ Άχλι αλ Αράμπι στη Γάζα, ο Φαντέλ Ναΐμ, είχε μόλις τελειώσει μια επέμβαση όταν άκουσε τον κρότο από τεράστια έκρηξη και φωνές για βοήθεια από την πτέρυγά του που ήταν γεμάτη κόσμο.

«Ο κόσμος ερχόταν τρέχοντας μέσα στην πτέρυγα των χειρουργείων φωνάζοντας ‘βοηθήστε μας, βοηθήστε μας, υπάρχουν νεκροί και τραυματίες μέσα στο νοσοκομείο», είπε. Αυτός είδε το νοσοκομείο γεμάτο ακρωτηριασμένα πτώματα και τραυματίες.

«Προσπαθούσαμε να σώσουμε όποιον γινόταν να σωθεί, αλλά ήταν τόσο πολλοί για να μπορεί (να αντεπεξέλθει) η ομάδα του νοσοκομείου», συνέχισε.

Ο γιατρός Ιμπραχίμ αλ Νάκα ήταν περήφανος για το ηλικίας ενός αιώνα νοσοκομείο βαπτιστών. Σε μια περιοχή σύγκρουσης, αυτό ήταν ανοιχτό για πιστούς όλων των θρησκειών και λειτουργούσε για τους ασθενείς του και εκκλησία και τζαμί.

Χθες, άνθρωποι που αναζητούσαν καταφύγιο για να γλιτώσουν από τη σφοδρότερη σύγκρουση ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς εδώ και δεκαετίες βρήκαν εκεί τον θάνατο.

«Το μέρος αυτό συνιστούσε ένα ασφαλές καταφύγιο για γυναίκες και παιδιά, για αυτούς που γλίτωσαν από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς μέσα σε αυτό το νοσοκομείο, για αυτούς που έβλεπαν αυτό το μέρος ως ασφαλές καταφύγιο», σημείωσε ο Νάκα.

«Χωρίς προειδοποίηση το νοσοκομείο αυτό βρέθηκε στο στόχαστρο. Δεν ξέρουμε πώς λεγόταν το βλήμα, αλλά είδαμε τα αποτελέσματά του όταν έβαλε στόχο παιδιά και τα έκανε κομμάτια».

Ο βρετανοπαλαιστίνιος γιατρός Γάσαν Αμπούσιταχ δήλωσε ότι άκουσε τον ήχο πυραύλου λίγο πριν από τεράστια έκρηξη και τότε το ταβάνι της αίθουσας χειρουργείων κατέρρευσε πάνω του και πάνω σε άλλους γιατρούς. Στον περίβολο μπορούσε να δει παντού πτώματα και μέλη. Παρείχε νοσηλεία σε έναν άνδρα που είχε χάσει τα πόδια του.

Σύμφωνα με τον Αμπούσιταχ, το ιατρικό σύστημα της Γάζας έχει καταρρεύσει και γιατροί αγωνίζονται να εξασφαλίσουν ακόμη και τους βασικούς πόρους. «Έχουμε εξαντληθεί. Ο αριθμός των ασθενών αυξάνεται συνεχώς», είπε.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΓΑΖΑΗΠΑΙΣΡΑΗΛΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗΧΑΜΑΣ

Related Posts

Ρουάντα
ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

05/12/2025 - 21:25
Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27

Διαβάστε Επίσης

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

Top News

Έφηβος στη Βρετανία για την εξάρτησή του από την κεταμίνη: «Ξεκίνησα στα 13, έφτασα να παίρνω 11 γραμμάρια την ημέρα»

«Προσοχή, Netflix»: Ξένοι αναλυτές για τις προκλήσεις και τους κινδύνους του mega-deal με τη Warner Bros

Κόνι Μεταξά - Τάσος Ξιαρχό: «Κάποιοι κρύβουν την πραγματικότητα για να αρέσουν στον κόσμο» υποστηρίζει η τραγουδίστρια

Οι αγρότες έχουν κόψει με μπλόκα 3 σημεία στην Αθηνών - Λαμίας: Δυόμιση ώρες παραπάνω το ταξίδι για Θεσσαλονίκη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert