Gazprom: «Μέχρι τέλος Ιουνίου ξεκινάμε για τον νέο αγωγό»

Σε ανακοίνωση που έγινε από την ρωσική εταιρία φυσικού αερίου  Γκαζπρόμ, αναφέρθηκε ότι η διακυβερνητική συμφωνία Ρωσίας -Τουρκίας για την κατασκευή του αγωγού «Τουρκικό Ρεύμα» (Turkish Stream) με το οποίο το ρωσικό φυσικό αέριο θα μεταφέρεται στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας, θα υπογραφεί μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Η ανακοίνωση – που προβλήθηκε από την τουρκική TV- έγινε από τον αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Γκαζπρόμ κ. Αλεξάντρ Μεντβέντεφ, ο οποίος  αφού επεσήμανε πως οι εκλογές στην Τουρκία δεν θα επηρεάσουν το σχέδιο, τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα ρίσκο αναφορικά με την κατασκευή του αγωγού.

«Μιλήσαμε με την ηγεσία του Υπουργείου Ενέργειας της Τουρκίας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία για το σχέδιο. Ξεκινά η κατασκευή του αγωγού» είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρο της ρωσικής κολοσσού, σύμφωνα με την τουρκική TV .

Ο κ. Μεντβέντεφ σημείωσε μεταξύ άλλων πως η κατασκευή της πρώτης γραμμής του σχεδίου θα κοστίσει 3.3 δισεκατομμύρια ευρώ.
Στο μεταξύ και η συμφωνία για τη μείωση της τιμής του φυσικού αερίου με την τουρκική εταιρία Botaş προβλέπεται να υπογραφεί μέχρι τέλη Ιουνίου, σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Αλεξάντρ Μεντβέντεφ. 


«Αντί για Turkish Stream ‘γραμμή φυσικού αερίου»

Σε ένα άλλο δημοσιευμα – της τουρκικής εφημερίδας  Aksam και με τον τίτλο «Αντί για Turkish Stream ‘γραμμή φυσικού αερίου’»- αναφέρεται ότι ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, κ. Τσίπρας, τηλεφώνησε τον Πρόεδρο της Ρωσίας, κ.Πούτιν, και μίλησε για το σχέδιο της γραμμής φυσικού αερίου »Turkish Stream», που θα κατασκευαστεί μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Στην ανακοίνωση, που έγινε από την Υπηρεσία Τύπου του Κρεμλίνου, τονίστηκε ότι συζητήθηκαν τα βήματα που θα γίνουν για την υλοποίηση των όσων αποφασίστηκαν κατά την επίσκεψη του κ. Τσίπρα τον Απρίλιο στη Ρωσία και ότι συζητήθηκαν επίσης οι απαιτούμενες εργασίες που θα πρέπει να γίνουν για την υποδομή του αγωγού φυσικού αερίου, που θα περάσει από την Τουρκία και την Ελλάδα.