«Γιατί μια χούφτα ανθρώπων στη Ρωσία μπορούν να αποφασίσουν αν οι άνθρωποι στην Αίγυπτο ή το Μπαγκλαντές θα πεινάσουν;»

Η αναστολή συμμετοχής στη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα που ανακοίνωσε η Ρωσία απαιτεί μια ισχυρή διεθνή απάντηση από τα Ηνωμένα Έθνη και την G-20, δήλωσε σήμερα ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Σε μια βιντεοσκοπημένη του ομιλία, ο Ουκρανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επιχειρεί να δημιουργήσει έναν τεχνητό λιμό στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ασία.

«Από τον Σεπτέμβριο έως σήμερα, στον διάδρομο των σιτηρών έχουν ήδη συσσωρευτεί 176 σκάφη, τα οποία δεν μπορούν να ακολουθήσουν τη διαδρομή τους. Ορισμένοι μεταφορείς σιτηρών περιμένουν περισσότερο από τρεις εβδομάδες. Αλγερία, Αίγυπτος, Υεμένη, Μπαγκλαντές, Βιετνάμ, άλλες χώρες – πολύ διαφορετικές χώρες, από διαφορετικά μέρη του κόσμου… Αλλά μπορούν όλες να αποσταθεροποιηθούν εξίσου από αυτή τη ρωσική απόφαση να εμποδίσει τις εξαγωγές.

Γιατί μια χούφτα ανθρώπων κάπου στο Κρεμλίνο μπορούν να αποφασίσουν αν οι άνθρωποι στην Αίγυπτο ή το Μπαγκλαντές θα έχουν φαγητό στα τραπέζια τους; Απαιτείται τώρα μια ισχυρή διεθνής απάντηση. Τόσο σε επίπεδο ΟΗΕ όσο και σε άλλα επίπεδα. Ειδικότερα, σε επίπεδο G20», είπε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.