ΗΠΑ: Δεν θα θέσουμε προθεσμία στο πότε θα αποπυρηνικοποιηθεί η Βόρειος Κορέα

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, δήλωσε ότι δεν θα θέσει χρονοδιάγραμμα στις διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας, αντίθετα με έναν ανώτερο αξιωματούχο της άμυνας, ο οποίος δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα παρουσιάσει σύντομα ένα χρονοδιάγραμμα στη Βόρεια Κορέα με «συγκεκριμένες απαιτήσεις».

Μιλώντας στο CNN σε τηλεφωνική συνέντευξη που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή και αναφέρθηκε από το δίκτυο τη Δευτέρα, ο Pompeo δήλωσε ότι θέλει να δει τη συνεχιζόμενη πρόοδο προς τη βορειοκορεατική αποπυρηνικοποίηση και ότι η κυβέρνηση θα αξιολογήσει την σοβαρότητα της Πιονγιάνγκ για την εγκατάλειψη του πυρηνικού της προγράμματος.

«Δεν πρόκειται να θέσω ένα χρονοδιάγραμμα σε αυτό, είτε αυτό είναι δύο μήνες, έξι μήνες, είμαστε δεσμευμένοι να προχωρήσουμε για να δούμε αν μπορούμε να πετύχουμε αυτό που και οι δύο ηγέτες θέλουν να κάνουν», ανέφερε ο Pompeo στο CNN, αναφερόμενος στη διάσκεψη κορυφής της 12ης Ιουνίου μεταξύ του Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Ελπίζουμε ότι θα έχουμε μια συνεχή διαδικασία για την επίτευξη προόδου», ανέφερε στο CNN.

Οι παρατηρήσεις του Pompeo έρχονται σε αντίθεση με τις παρατηρήσεις ενός ανώτερου αξιωματικού που ενημέρωσε τους δημοσιογράφους πριν από ένα ταξίδι στην Ασία από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Jim Mattis, και δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα παρουσιάσει σύντομα ένα χρονοδιάγραμμα στη Βόρεια Κορέα με «ειδικές απαιτήσεις».

Ο ίδιος ο Πομπέο δήλωσε στους δημοσιογράφους την επόμενη μέρα μετά τη σύνοδο κορυφής της Σιγκαπούρης στην Ουάσιγκτον πως ελπίζει να επιτύχει «σημαντικό αφοπλισμό» της Βόρειας Κορέας εντός της τρέχουσας θητείας του προέδρου Trump, η οποία λήγει στις 20 Ιανουαρίου 2021.

Ο Τραμπ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι «η νούμερο ένα δήλωση» στο έγγραφο που υπέγραψε ο Kim και η Σιγκαπούρη ήταν ότι «θα αρχίσουμε αμέσως την πλήρη αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας», αν και δεν υπήρχε τέτοια δήλωση στο κείμενο.

Στην κοινή δήλωση, ο Kim «επιβεβαίωσε την σταθερή και ακλόνητη δέσμευσή του να ολοκληρώσει την αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής Χερσονήσου», αλλά δεν έκανε καμιά αναφορά σε χρονοδιάγραμμα, και στη σύνοδο κορυφής, η Πιονγιάνγκ απέρριψε επανειλημμένα τον μονομερή πυρηνικό αφοπλισμό.

Αναφερόμενος στην απόφαση του Τραμπ να αναστείλει τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Νότια Κορέα, τις οποίες η Βόρεια Κορέα έχει καταγγείλει εδώ και πολύ καιρό ως προκλητικές, ο Πομπέο δήλωσε στο CNN ότι η κίνηση αυτή θα διαρκέσει «μόνο εφόσον υπάρξει πρόοδος των διαπραγματεύσεων, επιτυγχάνοντας παραγωγικά αποτελέσματα.

«Εάν δεν μπορούμε να το κάνουμε αυτό, αν αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει ικανότητα να εξαχθεί το αποτέλεσμα που και οι δύο πρόεδροι δήλωσαν ότι θέλουν, ναι, επαναξιολογούμε».

Το CNN ανέφερε ότι ο Pompeo πρότεινε ότι είναι πολύ νωρίς να περιμένουμε έναν λεπτομερή χάρτη πορείας μετά από 40 χρόνια έντασης, αλλά επέμεινε ότι ο Κιμ ήταν «κατηγορηματικός» για την προθυμία του να προχωρήσει σε αποπυρηνικοποίηση.

«Υπάρχουν συμφωνίες που είχαν συναφθεί πριν από τη σύνοδο κορυφής καθώς και εκείνες που συνάφθηκαν όταν ο πρόεδρος ήταν στη Σιγκαπούρη και πιστεύω ότι μας έβαλαν στη σωστή τροχιά ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε ένα πλαίσιο επιτυχίας», δήλωσε ο Πομπέο.

Πηγή: Reuters