Αυτά είναι …τα Ίμια Κίνας-Ιαπωνίας. Ένταση στην ανατολική θάλασσα της Κίνας

Κίνα και Ιαπωνία ζούν ξανά κρίση για τα δικά τους “Ίμια”. Τα νησιά της ανατολικής θάλασσας της Κίνας είναι το σημείο αντιπαράθεσης. Κι όχι το έδαφός τους αλλά τα αποθέματα κοιτασμάτων φυσικού αερίου και πετρελαίου που υπάρχουν στην περιοχή. Όλα όσα εμείς στην “γειτονιά” μας τα ξέρουμε καλά.

Η Ιαπωνία κάνει πτήσεις με μαχητικά F 15 , η Κίνα απαντά με δικές της πτήσης επιτήρησης.

Οι κινέζοι έχουν διαρκώς στη περιοχή ένα αεροσκάφος Υ 8 που μπορεί να εκτελεί πολλές διαφορετικές αποστολές ,αλλά και μαχητικά αεροσκάφη J 7 και J 10, τα οποία προκάλεσαν την πτήση F 15 της Ιαπωνίας.

Στην Κίνα ο Τύπος μιλά για πιθανή “στρατιωτική σύγκρουση” . Το Πεκίνο έχει δημιουργήσει μια μεγάλη ναυτική και αεροπορική βάση σε απόσταση 236 μιλίων από τα νησιά που αποτελούν σημείο τριβής με την Κίνα,ακριβώς για να μπορεί να έχει διαρκή στρατιωτική παρουσία εκεί.

Οι αμερικανοί επισήμως ακόμη δεν έχουν πάρει θέση στη διαμάχη, ωστόσο δεσμεύονται από την συμφωνία ασφαλείας που έχουν υπογράψει με την Ιαπωνία από το 1960.

Βέβαια γι΄ αυτά τα νησιά κανείς δεν τόλμησε να πει τη θεωρία …περί “βράχων όπου βόσκουν κατσίκια, για τα οποία δεν αξίζει να σκοτωθείτε”, όπως είπαν πολλοί και διάφοροι, εντός και εκτός Ελλάδος στην υπόθεση των Ιμίων.