OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: «Ο λαός διοικεί το Πεντάγωνο όχι ο Τύπος» – Αλλάζει ριζικά ο κανονισμός για τους διαπιστευμένους συντάκτες

14/10/2025 - 08:42
Πεντάγωνο

REUTERS/Kent Nishimura/File Photo

Share on FacebookShare on Twitter

Μεγάλα μέσα ενημέρωσης των ΗΠΑ αρνούνται να συναινέσουν σε νέα πολιτική που ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το Πεντάγωνο μετά από απόφαση της κυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ, περιορίζοντας σε καθοριστικό βαθμό το τι μπορούν να δημοσιεύουν διαπιστευμένοι συντάκτες.

Οι δημοσιογράφοι έχουν διορία ως σήμερα στις 17:00 (τοπική ώρα· μεσάνυχτα Τρίτης προς Τετάρτη ώρα Ελλάδας) να συμφωνήσουν στους νέους κανόνες για τις διαπιστεύσεις και τις δημοσιεύσεις. Προσχέδιο του νέου κανονισμού αναφέρει πως οποιαδήποτε πληροφορία προτού δημοσιεύεται θα «υπόκειται στην έγκριση εξουσιοδοτημένου αξιωματούχου», ακόμη και «αν δεν είναι διαβαθμισμένη» – προκαλώντας έντονες αντιδράσεις και σάλο.

Η Ένωση Τύπου Πενταγώνου (Pentagon Press Association, PPA), φορέας ο οποίος εκπροσωπεί δημοσιογράφους που καλύπτουν το υπουργείο, τόνισε σε ανακοίνωσή της πως η νέα πολιτική που προωθεί ο υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ «μοιάζει σχεδιασμένη να καταπνίξει την ελευθεροτυπία και δυνητικά να μας εκθέσει σε ποινικές διώξεις επειδή απλούστατα κάνουμε τη δουλειά μας».

Πολλά μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους η εφημερίδα New York Times, η εφημερίδα Washington Post, το περιοδικό The Atlantic και το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, κατέστησαν σαφές πως δεν θα αποδεχθούν τη νέα πολιτική, επιχειρηματολογώντας ότι παραβιάζει την πρώτη τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, που κατοχυρώνει την ελευθερία του λόγου.

Ο εκδότης της Post, Ματ Μάρεϊ σχολίασε πως οι «προτεινόμενοι περιορισμοί υπονομεύουν τις εγγυήσεις της πρώτης τροπολογίας, εγείροντας αχρείαστα εμπόδια στη συγκέντρωση και στη δημοσίευση πληροφοριών». Ο διευθυντής του Ατλάντικ Τζέφρι Γκόλντμπεργκ υπερθεμάτισε: ο νέος κανονισμός, τόνισε, «παραβιάζει τα δικαιώματά μας δυνάμει της πρώτης τροπολογίας και τα δικαιώματα των Αμερικανών που θέλουν να γνωρίζουν πώς χρησιμοποιούνται οι πόροι και το προσωπικό του στρατού που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους».

Ο Ρίτσαρντ Στίβενσον, επικεφαλής του γραφείου των Τάιμς στην Ουάσιγκτον, προειδοποίησε πως η νέα πολιτική του Πενταγώνου «απειλεί να τιμωρεί» δημοσιογράφους που κάνουν τη δουλειά τους, που είναι να συγκεντρώνουν στοιχεία και να μεταδίδουν τις ειδήσεις.

Ο υπουργός Άμυνας Χέγκσεθ από την πλευρά του διεμήνυσε μέσω X ότι οι νέοι κανονισμοί προβλέπουν πως οι δημοσιογράφοι δεν θα μπορούν πλέον να «περιφέρονται ασκόπως» σε «ασφαλείς εγκαταστάσεις», θα υποχρεούνται να «φορούν διακριτικό» και «να τηρούν τους κανονισμούς» αλλιώς θα στέλνονται «σπίτια τους».

«Δεν διοικεί ο ‘Τύπος’ το Πεντάγωνο – ο λαός το διοικεί», στο εξής δεν θα επιτρέπεται στον Τύπο να ζητούν να τελούνται «αδικήματα», πρόσθεσε ο κ. Χέγκσεθ, πιθανόν αναφερόμενος στην άντληση δημοσιογραφικών πληροφοριών από πηγές, χωρίς έγκριση της ιεραρχίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙΗΠΑΠΕΝΤΑΓΩΝΟ

Related Posts

Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

04/12/2025 - 21:34
Βρετανία - Νορβηγία
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

04/12/2025 - 21:10
Ισραήλ - Μοσάντ - Νετανιάχου
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Νέος επικεφαλής της Μοσάντ ο Ρόμαν Γκόφμαν, στρατιωτικός σύμβουλος του Νετανιάχου

04/12/2025 - 19:32

Διαβάστε Επίσης

Όπλα μακράς εμβέλειας: Ο πόλεμος αποστάσεως και το νέο δόγμα που προκαλεί ανησυχία στην Τουρκία

Καιρός σήμερα: Μικρή πτώση της θερμοκρασίας – Πού προβλέπονται ισχυρές βροχές

Σαν σήμερα: Το 1831 αρχίζει η Ε’ Εθνοσυνέλευση στο Άργος για να ψηφίσει νέο Σύνταγμα

«Το NATO πρέπει να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί σε υβριδικές απειλές», λέει ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της συμμαχίας

Κονγκό και Ρουάντα υπέγραψαν ειρηνευτική συμφωνία παρουσία Τραμπ, αλλά οι μάχες συνεχίζονται

Βρετανία και Νορβηγία ενώνουν τις δυνάμεις τους για να «κυνηγούν» ρωσικά υποβρύχια και να προστατεύουν τις υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα

Eastern Sentry: Η Γερμανία ανέπτυξε πέντε Eurofighter και 150 στρατιώτες στην Πολωνία

«ΚΙΜΩΝ»: «Ερχόμαστε σύντομα», το μήνυμα του πληρώματος της πρώτης ελληνικής φρεγάτας FDI [vid]

Top News

Eurovision 2026: Παραμένει το Ισραήλ στον διαγωνισμό - Αποχωρούν Ολλανδία, Ισπανία, Ιρλανδία και Σλοβενία

Σκληρή σύγκρουση Κωνσταντοπούλου και Μαγειρία στην εξεταστική του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Τρώτε με χρυσά κουτάλια» - «Είστε πλεύση λασπολογίας»

Σπύρος Μαρτίκας: Φίλος του τον διαψεύδει για την συμμορία των καζίνο - «Δεν γνωρίζω τα μέλη του κυκλώματος, του δάνεισα 200.000 ευρώ ως δάνειο»

Κακοκαιρία Byron: Νόμιμη η απουσία των δημοσίων υπαλλήλων που δεν θα μπορούν να προσέλθουν την Παρασκευή

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert