OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ – Ουκρανία: «Ο Τραμπ επιτίθεται στον Ζελένσκι και δείχνει να υιοθετεί τα επιχειρήματα των Ρώσων»

20/02/2025 - 15:41
Τραμπ

REUTERS/Kevin Lamarque/File Photo

Share on FacebookShare on Twitter

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ όχι μόνον επιτίθεται ανοιχτά στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντάς τον «δικτάτορα», αλλά υιοθετεί τις αφηγήσεις της Ρωσίας όσον αφορά την εισβολή των δυνάμεών της στη γειτονική της χώρα, τροφοδοτώντας τις εικασίες για εγκατάλειψη της Ουκρανίας, σύμφωνα με αναλυτές.

«Θα έλεγε κανείς ότι ετοιμάζεται να κλείσει την υπόθεση», δήλωσε στο AFP ο Μαξ Μπέργκμαν, διευθυντής του προγράμματος Ευρώπη, Ρωσία και Ευρασία στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών.

Φαίνεται διατεθειμένος οι «ΗΠΑ να νίψουν τας χείρας τους για την Ουκρανία και να εστιάσουν στη σχέση με τη Μόσχα». Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει μια «συγγένεια με τον Βλαντίμιρ Πούτιν» και μια «συγγένεια με το στυλ ισχυρού άνδρα του Πούτιν», σύμφωνα με τον ίδιο.

Η ένταση ανέβηκε πολύ μετά την ξαφνική συνομιλία του Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο ομόλογό του την περασμένη Τετάρτη και την βούλησή τους να αρχίσουν το συντομότερο δυνατό διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία, αλλά χωρίς την Ουκρανία.

Η ένταση αυτή μετατράπηκε σε κρίση, μετά τη συνάντηση ρωσικών και αμερικανικών αντιπροσωπειών στη Σαουδική Αραβία αυτήν την εβδομάδα, με τον Ντόναλντ Τραμπ να βομβαρδίζει τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι με κατηγορίες.

ΗΠΑ - Ρωσία
REUTERS/Evelyn Hockstein/Pool

«Δικτάτορας χωρίς εκλογές, ο Ζελένσκι καλά θα κάνει να κινηθεί γρήγορα, αλλιώς δεν θα του μείνει χώρα», σημείωσε στην πλατφόρμα του κοινωνικής δικτύωσης Truth Social. «Λατρεύω την Ουκρανία, αλλά ο Ζελένσκι έκανε χάλια δουλειά», έγραψε επίσης.

«Ο Τραμπ φαίνεται να υιοθετεί το αφήγημα της Μόσχας»

Για το Κίεβο, που δεν έχει τα περιθώρια να προκαλεί την αποστροφή του βασικού του υποστηρικτή, και για τους Ευρωπαίους, που ανησυχούν πολύ για ενδεχόμενη προσέγγιση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα σε βάρος τους, το πιο ανησυχητικό δεν έγκειται στο υβρεολόγιο απέναντι στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, αλλά στον τρόπο με τον οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ λαμβάνει τοις μετρητοίς τα στοιχεία του λόγου και της προπαγάνδας της Ρωσίας για τον πόλεμο.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι απάντησε εξάλλου ότι ο Ντόναλντ Τραμπ ζει σε μια «φούσκα ρωσικής παραπληροφόρησης».

Οι αρχές της Μόσχας κατηγορούνται συχνά ότι προσπαθούν να διαμορφώσουν τις διεθνείς κοινές γνώμες ξεκινώντας από τη βάση, με τη διοργάνωση εκστρατειών παραπληροφόρησης, ιδίως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ωστόσο πλέον μέρος των αφηγήσεών τους δείχνει να επαναλαμβάνεται από την κορυφή της πυραμίδας, από έναν από τους πιο ισχυρούς και ακουστούς ανθρώπους στον κόσμο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η Ουκρανία ξεκίνησε τον πόλεμο, παρέθεσε ψευδή στοιχεία για τη δημοτικότητα του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, του ζήτησε να προκηρύξει εκλογές, απέκλεισε ένταξη της Ουκρανίας στο NATO κλπ.

πούτιν - Τραμπ
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS /File Photo

«Μεγάλο μέρος της γλώσσας του, συμπεριλαμβανομένης της επανάληψης των επιχειρημάτων του Κρεμλίνου, δείχνει ότι ίσως απλά να εγκαταλείπει την υπόθεση προς όφελος της Ρωσίας», σημείωσε ο Χένρι Χέιλ καθηγητής πολιτικών επιστημών και διεθνών υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον.

Ωστόσο, αν και είναι εύλογο να ανησυχούν, οι Ουκρανοί «δεν θα πρέπει να εγκαταλείψουν κάθε ελπίδα… Το στυλ διαπραγμάτευσης του Τραμπ συνίσταται στην αποσταθεροποίηση όλου του κόσμου», πρόσθεσε.

Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς φάνηκε ακόμη και να δίδει κάποιες συμβουλές στον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δηλώνοντας στην Daily Mail ότι το να «κακολογεί» τον Τραμπ δημοσίως είναι ένας «αποτρόπαιος» τρόπος να αντιμετωπίζει αυτήν την κυβέρνηση.

«Ο Τραμπ ποτέ δεν συμπαθούσε τον Ζελένσκι»

Ωστόσο ούτως ή άλλως, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν ποτέ θαυμαστής του Ουκρανού προέδρου, ο οποίος αναδείχθηκε μετά τη ρωσική εισβολή του 2022 υπό την κυβέρνηση Μπάιντεν σε ήρωα της σκληρής αντίστασης της Ουκρανίας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν ήταν από τους θιασώτες αυτής της άποψης. Στην πραγματικότητα, είχε τεταμένες σχέσεις από τότε που κατηγορήθηκε, το 2019, ότι καθυστέρησε τη βοήθεια στην Ουκρανία καθώς πίεζε τον Ζελένσκι να ερευνήσει για την οικογένεια του Τζο Μπάιντεν πριν από τις εκλογές του 2020.

Ουκρανία - Ζελένσκι
LUDOVIC MARIN/Pool via REUTERS

Η υποστήριξη της Ουκρανίας δεν υπήρχε καν στο πρόγραμμα «Πρώτα η Αμερική» του Ντόναλντ Τραμπ. Είχε από καιρό αντιταχθεί στα δισεκατομμύρια δολάρια της βοήθειας που έστειλε ο Μπάιντεν στην Ουκρανία και είχε δεσμευτεί στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας του 2024 να τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία προτού αναλάβει καθήκοντα, εγείροντας νέους φόβους ότι μπορεί να ωθήσει το Κίεβο σε μια δυσμενή συμφωνία.

Τέλος ευρύτερα, πολλοί παρατηρητές και αναλυτές αναφέρονται στην ιστορική εγγύτητα του Τραμπ με τη Ρωσία και τις θέσεις της.

«Τα 40 χρόνια ιστορίας ανάμεσα στον Τραμπ και τη Ρωσία θα μπορούσαν να οδηγήσουν μόνον σε αυτό, και οι ενδείξεις των τελευταίων εβδομάδων και μηνών βαίνουν όλες προς αυτήν την κατεύθυνση», έκρινε την περασμένη εβδομάδα ο Ρεζί Ζαντέ, συγγραφέας του «Notre homme à Washington: Trump dans la main des Russes» (Ο άνθρωπός μας στην Ουάσινγκτον: Ο Τραμπ στα χέρια των Ρώσων), εκδόσεις Grasset, στον γαλλικό ραδιοσταθμό Radio Classique.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙΗΠΑΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑ

Related Posts

Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: «Μόνο οι ΗΠΑ και ο Τραμπ μπορούν να πείσουν τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο»

20/12/2025 - 20:29
φωτιά
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Φωτιά ξέσπασε στον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό φυτικού λαδιού από φονική ρωσική επιδρομή

20/12/2025 - 19:11
NBC News
ΚΟΣΜΟΣ

NBC News: «Ο Νετανιάχου θα ενημερώσει τον Τραμπ για πιθανά νέα πλήγματα κατά του Ιράν»

20/12/2025 - 18:29

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1828 ο Ιωάννης Καποδίστριας ιδρύει στο Ναύπλιο τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων

Ζελένσκι: «Μόνο οι ΗΠΑ και ο Τραμπ μπορούν να πείσουν τη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο»

Ουκρανία: Φωτιά ξέσπασε στον μεγαλύτερο τερματικό σταθμό φυτικού λαδιού από φονική ρωσική επιδρομή

NBC News: «Ο Νετανιάχου θα ενημερώσει τον Τραμπ για πιθανά νέα πλήγματα κατά του Ιράν»

Τουρκία: Ο αρχηγός της MIT Ιμπραήμ Καλίν συναντήθηκε με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Χαμάς

Η Ρωσία θέλει να «στραγγαλίσει» οικονομικά και ενεργειακά την Ουκρανία με πλήγματα σε λιμάνια και υποδομές

Ζελένσκι: Οι ΗΠΑ πρότειναν τριμερή συνάντηση με Ρώσους διαπραγματευτές στο Μαϊάμι

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών από 22 έως 24 Δεκεμβρίου

Top News

Ο Ζελένσκι «ρίχνει το γάντι» στον Τραμπ: Μόνο οι ΗΠΑ μπορούν να πιέσουν τη Ρωσία να τελειώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ιστορική εκτόξευση πυραύλου στις ΗΠΑ: Ο πρώτος άνθρωπος σε αναπηρικό αμαξίδιο ταξίδεψε στο διάστημα

Η Άννα Βίσση βάζει τέλος στα σενάρια αποχώρησης από τις πίστες - «Όσο έχω φωνή θα σας τραγουδάω»

Έλλη Στάη: Πρέπει να αισθανθείς ότι είσαι επιτιθέμενος από τη στιγμή που δεν σε αφήνουν να προχωρήσεις με τον τρόπο που θέλεις

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert