ΗΠΑ: «Το Ισραήλ θα ξεκινήσει 4ωρες καθημερινές παύσεις στις μάχες για να απομακρύνονται οι άμαχοι» – Διαψεύδει το γραφείο του Νετανιάχου

Ο Λευκός Οίκος των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι το Ισραήλ συμφώνησε να αναστείλει τις μάχες για τέσσερις ώρες σε καθημερινή βάση για να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους αμάχους να φύγουν από τη βόρεια Γάζα.

Οι παύσεις θα ξεκινήσουν από σήμερα, πρόσθεσε ο Λευκός Οίκος, χαρακτηρίζοντας την απόφαση του Ισραήλ ως « ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

Ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας Τζον Κίρμπι πρόσθεσε ότι θα υπάρχουν δύο ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τη φυγή των ανθρώπων από τη βόρεια Γάζα και ότι το Ισραήλ έχει πει ότι δεν θα υπάρξουν στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές κατά τη διάρκεια αυτών των περιόδων.

Πρόσθσε ότι η πρακτική αυτή θα συνεχιστεί «για όσο χρειαστεί». Οι κάτοικοι θα ειδοποιούνται τρεις ώρες νωρίτερα για το άνοιγμα των ανθρωπιστικών διαδρόμων, ενώ στο διάστημα των παύσεων οι ΗΠΑ επιδιώκουν να μεταφέρουν 150 φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως μετέδωσε πριν από λίγο το Times of Israel, το γραφείο του Νετανιάχου απορρίπτει αναφορές σχετικά με δήλωση του Λευκού Οίκου που λέει ότι το Ισραήλ συμφώνησε σε μια καθημερινή τετράωρη ανθρωπιστική παύση στη βόρεια Γάζα από σήμερα.

«Οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις σταμάτησαν τις τελευταίες ημέρες τις μάχες ούτως ή άλλως για αρκετές ώρες κάθε μέρα για να επιτρέψουν σε δεκάδες χιλιάδες κατοίκους της πόλης της Γάζας να εκκενωθούν στα νότια της Λωρίδας. Οι μάχες συνεχίζονται και δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των αιχμαλώτων μας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο του Πρωθυπουργού. «Το Ισραήλ επιτρέπει ασφαλείς διαδρόμους από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας προς το νότο, όπως έκαναν 50.000 κάτοικοι της Γάζας μόλις χθες».

Ο Iσραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έχει απορρίψει πολλάκις προτάσεις για κατάπαυση πυρός αν δεν απελευθερωθούν όλοι οι όμηροι που κρατά η Χαμάας στο έδαφος της Γάζας. Σύμφωνα με τον Guardian, ο Νετανιάχουν απέρριψε μια συμφωνία για πενθήμερη κατάπαυση του πυρός με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ορισμένων από τους ομήρους, κυρίως ξένων υπηκόων, επιβεβαιώνοντας τη σκληρή στάση που κρατά ο Ισραηλινός πρωθυπουργός στις διαπραγματεύσεις.

Περίπου 240 άνθρωποι είναι όμηροι στα χέρια της παλαιστινιακής οργάνωσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν ΗΠΑ και Ισραήλ, οι οποίοι απήχθησαν κατά την αιφνίδια επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου 2023.

Πηγή: Al Jazeera / Φωτογραφία Reuters