OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Διπλωματικός πόλεμος Ροχανί για το πυρηνικό πρόγραμμα

27/03/2015 - 09:41
Share on FacebookShare on Twitter

Ο ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί άρχισε μια ασυνήθιστη διπλωματική επίθεση σε ηγέτες των μεγάλων δυνάμεων για να ωθήσει προς μια συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ενώ οι συζητήσεις πρόκειται να συνεχισθούν σήμερα στη Λωζάνη με στόχο να επιτευχθεί μια συμφωνία πριν από την Τρίτη.

Ο Ροχανί κάλεσε τηλεφωνικά έναν-έναν τους ομολόγους του της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πουτιν, της Κίνας Σι Τζινπίνγκ και τον βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, ρίχνοντας όλο το βάρος του στη ζυγαριά πέντε ημέρες πριν από την καταληκτική ημερομηνία της 31ης Μαρτίου που έχει ορισθεί από τους διαπραγματευτές για την επίτευξη μιας στοιχειώδους συμφωνίας αρχών για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο ιρανός πρόεδρος έστειλε επίσης επιστολές στους ηγέτες όλων των χωρών της ομάδας 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία) στις οποίες αναφέρεται στις πυρηνικές διαπραγματεύσεις. Ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε την αποστολή της επιστολής αυτής, η οποία επιδόθηκε στην αμερικανική αντιπροσωπεία στη Λωζάνη.

Οι Ροχανί και Μπαράκ Ομπάμα έχουν μιλήσει τηλεφωνικά μόνο μία φορά στα τέλη του 2013 στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ οι δύο χώρες τους δεν έχουν ακόμη αποκαταστήσει τις διπλωματικές σχέσεις τους, που διακόπηκαν πριν από 35 χρόνια.

Στους τηλεφωνικούς συνομιλητές του ο Ροχανί επανέλαβε μία από τις μόνιμες απαιτήσεις της Τεχεράνης, «την πλήρη ακύρωση των κυρώσεων» που προκαλούν ασφυξία στην ιρανική οικονομία, σύμφωνα με τον ιστότοπο της προεδρίας.
Η πλήρης ακύρωση των κυρώσεων είναι το κύριο στοιχείο των διαπραγματεύσεων για να προχωρήσουμε προς μια οριστική διευθέτηση», δήλωσε ο Ροχανί, σύμφωνα με την προεδρία.

Αυτές οι εκκλήσεις του ιρανού προέδρου πραγματοποιούνται ενώ χθες επανελήφθησαν οι συνομιλίες στη Λωζάνη της Ελβετίας, όπου συναντήθηκαν ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και ο ιρανός ομόλογός του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ (φωτογραφία).
Η Μόσχα και η Τεχεράνη ελπίζουν ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές «θα στεφθούν από επιτυχία», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του μετά τη συνομιλία μεταξύ των Ροχανί και Πούτιν.
Η Γαλλία επανέλαβε από την πλευρά της τις απαιτήσεις της για μια «βιώσιμη, ανθεκτική και επαληθεύσιμη συμφωνία που να εγγυάται ότι το Ιράν δεν θα έχει πρόσβαση στο πυρηνικό όπλο», όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της γαλλικής προεδρίας μετά τη συνομιλία των Ροχανί και Ολάντ.

Ο γάλλος ΥΠΕΞ Λοράν Φαμπιούς αναμένεται εξάλλου αύριο, Σάββατο, στη Λωζάνη για να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με το υπουργείο του. Το Παρίσι έχει τη φήμη μιας από τις πιο αδιάλλακτες χώρες στις διαπραγματεύσεις αυτές για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, ένα ζήτημα που δηλητηριάζει τις διεθνείς σχέσεις εδώ και 12 χρόνια.

Tags: ΙΡΑΝΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΡΟΧΑΝΙ

Related Posts

Ρουάντα
ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

05/12/2025 - 21:25
Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Ο Ελληνικός Στρατός (Α’ Σώμα Στρατού) απελευθερώνει τους Αγίους Σαράντα

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Το νέο Δόγμα Μονρόε του Ντόναλντ Τραμπ: Τι σηματοδοτεί η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Ανδρουλάκης και Τσίπρας χορεύουν πεντοζάλι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert