OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: Οι επιθέσεις του Ισραήλ «περιόρισαν» σημαντικά την ικανότητα μαζικής παραγωγής βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης

27/10/2024 - 09:27
Ιράν

Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS

Share on FacebookShare on Twitter

Εικόνες από δορυφόρους έδειξαν ότι στις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε το Ισραήλ εναντίον του Ιράν, επλήγησαν βιομηχανικές εγκαταστάσεις όπου παρασκευάζονταν μείγματα στερεών καυσίμων για βαλλιστικούς πυραύλους, σύμφωνα με δύο αμερικανούς ερευνητές.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ο Ντέιβιντ Ολμπράιτ, πρώην επιθεωρητής όπλων του ΟΗΕ ο οποίος ηγείται σήμερα του Ινστιτούτου Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας (Institute for Science and International Security / ISIS) και ο Ντέκερ Έβελεθ, ερευνητής που συνεργάζεται με το CNA, ένα κέντρο μελετών στην Ουάσινγκτον.

Όπως δήλωσαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το Ισραήλ έπληξε το Παρτσίν, ένα τεράστιο συγκρότημα στρατιωτικών εγκαταστάσεων κοντά στην πρωτεύουσα του Ιράν. Ο Έβελεθ ανέφερε ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν επίσης την τοποθεσία Χοτζίρ στα περίχωρα της Τεχεράνης, όπου βρίσκεται εργοστάσιο κατασκευής πυραύλων.

Το Reuters είχε μεταδώσει τον Ιούλιο ότι στο Χοτζίρ γίνονταν εργασίες για σημαντική επέκταση των εγκαταστάσεων.

Ο Έβελεθ τόνισε ότι τα ισραηλινά πλήγματα είναι πιθανό να «περιόρισαν σημαντικά την ικανότητα μαζικής παραγωγής πυραύλων του Ιράν».

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν ότι σε τρία κύματα αεροπορικών επιδρομών επλήγησαν εργοστάσια κατασκευής πυραύλων, καθώς και άλλες τοποθεσίες κοντά στην Τεχεράνη και στο δυτικό Ιράν, εν είδει αντιποίνων για το μπαράζ επιθέσεων με περισσότερους από 200 πυραύλους που δέχθηκε το Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.

Το Ιράν ανέφερε ότι ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη έπληξαν συστήματα ραντάρ στις επαρχίες Ιλάμ και Χουζεστάν, καθώς και στα περίχωρα της Τεχεράνης.

I have a feeling the pro IRGC accounts should have waited before mocking Israels limited response.

So far, it appears every Iranian target was successfully hit.

U.S. officials stated that the damage to Iran’s ballistic missile industry has set Tehran back by years in… pic.twitter.com/y4ydxVTS1K

— Open Source Intel (@Osint613) October 27, 2024

«Το Ιράν θα δυσκολευτεί να αντικαταστήσει τις δυνατότητές του» 

Ο Ντέκερ Έβελεθ δήλωσε ότι λήψη από δορυφόρο της Planet Labs δείχνει πως ισραηλινό πλήγμα κατέστρεψε δύο κτίρια στο Χοτζίρ, όπου παρασκευάζονταν μείγματα στερεών καυσίμων για βαλλιστικούς πυραύλους. Άλλες λήψεις της Planet Labs για το συγκρότημα Παρτσίν δείχνουν ότι καταστράφηκαν τρία κτίρια που εξυπηρετούσαν τον ίδιο σκοπό, καθώς και έναν χώρο αποθήκευσης, συμπλήρωσε ο αμερικανός ερευνητής.

Ο Ντέιβιντ Ολμπράιτ δήλωσε ότι εξέτασε λήψεις χαμηλής ανάλυσης για το Παρτσίν και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ισραηλινό πλήγμα κατέστρεψε τρία κτίρια, συμπεριλαμβανομένων δύο εγκαταστάσεων όπου παρασκευάζονταν μείγματα στερεών καυσίμων για βαλλιστικούς πυραύλους. Δεν προσδιόρισε την εταιρεία από την οποία πήρε τις λήψεις που επικαλέστηκε.

Ο Έβελεθ λέει ότι το Ιράν χρειάστηκε αρκετά χρόνια για να αποκτήσει προηγμένο βιομηχανικό εξοπλισμό για την παρασκευή μειγμάτων καυσίμων για πυραύλους, επενδύοντας τεράστια κεφάλαια, και εκτίμησε πως θα δυσκολευτεί πολύ να τον αντικαταστήσει.

Χάρη σε αυτήν τα πλήγματα ακριβείας, συμπλήρωσε, το Ισραήλ είναι πιθανό να έχει περιορίσει σημαντικά την ικανότητα μαζικής παραγωγής πυραύλων του Ιράν, καθιστώντας δυσκολότερη ενδεχόμενη πυραυλική επίθεση ανάλογη με εκείνη της 1ης Οκτωβρίου. «Τα πλήγματα φαίνεται πως ήταν εξαιρετικής ακρίβειας», σημείωσε.

Το Ιράν διαθέτει τα μεγαλύτερα αποθέματα πυραύλων στη Μέση Ανατολή και Αμερικανοί αξιωματούχοι θεωρούν πως η Τεχεράνη έχει προμηθεύσει πυραύλους στη Ρωσία, στους Χούθι της Υεμένης και στη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.

Η Τεχεράνη και η Μόσχα έχουν αρνηθεί πως η Ρωσία παρέλαβε ιρανικούς πυραύλους.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: ΙΡΑΝΙΣΡΑΗΛΜΑΖΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΠΥΡΑΥΛΟΙ

Related Posts

Κρεμλίνο
ΚΟΣΜΟΣ

Στις ΗΠΑ το «δεξί χέρι» του Πούτιν – Καμία σχέση με ειρηνευτικές συνομιλίες, διευκρινίζει το Κρεμλίνο

10/04/2026 - 14:01
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: «Ο στρατός κατέλαβε τα χωριά Μιροπόλσκε και Ντίμπροβα στην ανατολική Ουκρανία»

10/04/2026 - 13:29
Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Λίβανος θέλει να συμμετέχει σύντομα σε ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ στην Ουάσινγκτον

10/04/2026 - 13:10

Διαβάστε Επίσης

K9 Thunder: Επιπλέον 112 αυτοκινούμενα πυροβόλα αγοράζει η Φινλανδία από τη νοτιοκορεάτικη Hanwha

Στις ΗΠΑ το «δεξί χέρι» του Πούτιν – Καμία σχέση με ειρηνευτικές συνομιλίες, διευκρινίζει το Κρεμλίνο

Ρωσία: «Ο στρατός κατέλαβε τα χωριά Μιροπόλσκε και Ντίμπροβα στην ανατολική Ουκρανία»

Ο Λίβανος θέλει να συμμετέχει σύντομα σε ειρηνευτικές συνομιλίες με το Ισραήλ στην Ουάσινγκτον

Οι ΗΠΑ είναι «απολύτως κλειδωμένες» στο NATO με οφέλη και συνεισφορές λέει ο Βρετανός ΥΠΑΜ

Ζελένσκι: Ουκρανικές δυνάμεις κατέρριψαν ιρανικά drones στη Μέση Ανατολή για χώρες – εταίρους

Politico: Αυτό ήταν το σχέδιο Μαδούρο για να αποκτήσει βαλλιστικούς πυραύλους από το Ιράν

Ζελένσκι: Η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει τους επόμενους μήνες έντονη διπλωματική και στρατιωτική πίεση

Top News

Ζορντάν Μπαρντελά: Το love story με την Ιταλίδα πριγκίπισσα Καρολίνα που μονοπωλεί τα γαλλικά media

Παύλος Ντε Γκρες και Μαρί Σαντάλ στο Harbour Island στις Μπαχάμες - Εικόνες από την εξοχική κατοικία τους

Συνελήφθη εγγονή γνωστού πολιτικού για κατοχή ναρκωτικών

Ντορέττα Παπαδημητρίου: Ο χορός της ηθοποιού σε πλοίο και η αντίδραση της μητέρας της σε βίντεο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert