Ιράκ: Αιφνιδιαστική επίσκεψη Κάρτερ στη Βαγδάτη

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ πραγματοποιεί σήμερα αιφνιδίως επίσκεψη στη Βαγδάτη για να συναντηθεί με τους διοικητές του αμερικανικού στρατού και Ιρακινούς αξιωματούχους, την ώρα που η Ουάσινγκτον επιζητεί τρόπους να επεκτείνει τις πρόσφατες νίκες της κατά του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Σύμφωνα με το abc.news η επίσκεψη γίνεται για να εντείνουν τις προσπάθειες ώστε να πατάξουν τις δυνάμεις του »Ισλαμικού Κράτους» και να συζητήσουν πως θα ανακαταλάβουν τη Μοσούλη. Όπως δήλωσε ο Κάρτερ, εναέρια μαχητικά, κυβερνοεπιθέσεις αλλά και αμερικανικά στρατεύματα ενδεχομένως να σταλούν για επιπρόσθετη βοήθεια. 

Επίσης σχετικά με την επικείμενη στρατιωτική βοήθεια αμερικανοί αξιωματούχοι και ο Κάρτερ θα συναντηθούν με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Χάιντερ αλ Αμπάντι και τον υπουργό Άμυνας Χάλεντ αλ Ομπάιντι και θα συζητήσουν τιε λεπτομέρειες σχετικά με την ειδική επιπρόσθετη στρατιωτική βοήθεια που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι ΗΠΑ στην ιρακινή κυβέρνηση.

Ακόμα, αμερικανός Στρατηγός Joseph Dunford, δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι ο Κάρτερ ήδη τότε πίστευε ότι η αμερικανική βοήθεια στο Ιράκ θα αρχίσει να ενισχύεται σταδιακά. Επίσης, μέσα στις επόμενες εβδομάδες ο Ομπάμπα θα συναντηθεί με τους ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας 

Αξίζει να σημειωθεί ότι , αυτή είναι η τρίτη επίσκεψη του Κάρτερ στο Ιράκ. Το περασμένο Δεκέμβρη πάντως οι Ιρακινοί αξιωματούχοι απέριριψαν την βοήθεια των αμερικανών οι οποίοι επρόκειτο να ενισχύσουν το Ιράκ με ελικόπτερα Apache. 
Οι πολεμικές δαπάνες για τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού κράτους στο Ιράκ έχουν αυξηθεί. Ενώ παράλληλα το Ιράκ βιώνει μια έντονη πολιτική κρίση με την αντιπολίτευση να ζητά παραίτηση της κυβέρνησης και εκλογές. 

Τέλος, σήμερα σημειώθηκε νίκη του ιρακινού  στρατού καθώς ανακατέλαβε πρόσφατα κάποια εδάφη που είχε κατακτήσει το Ισλαμικό Κράτος. Τα έσοδα του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και ο πληθυσμός των κατοίκων στις περιοχές που ελέγχει μειώνονται.


Ο πόλεμος εναντίον του ΙΚ οδήγησε επίσης το Πεντάγωνο να αναβάλει ως το 2022 τουλάχιστον τη σταδιακή απόσυρση των αεροσκαφών εκ του σύνεγγυς υποστήριξης A-10, καθώς αποτελούν ένα ατού στις επιχειρήσεις με στόχο δυνάμεις των τζιχαντιστών.