OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ισημερινός: «Στοπ» στην στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στα νησιά Γκαλαπάγκος

18/06/2019 - 10:56
Ισημερινός
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Ισημερινός διαβεβαίωσε χθες Δευτέρα ότι οι ΗΠΑ δεν θα χρησιμοποιούν τα Γκαλαπάγκος ως μόνιμη στρατιωτική βάση στο πλαίσιο του αγώνα εναντίον της διακίνησης ναρκωτικών, μετά την πολεμική που προκάλεσαν δηλώσεις του υπουργού Άμυνας περί μιας διμερούς συμφωνίας αεροναυτικής συνεργασίας.

Ο υπουργός Άμυνας Οσβάλντο Χαρίν αναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις για τις δηλώσεις του κατά τις οποίες τα νησιά, μέρος της Παγκόσμιας Φυσικής Κληρονομιάς, με ανυπολόγιστη επιστημονική αξία, θα γίνουν «φυσικό αεροπλανοφόρο», βάσει της συμφωνίας, που επιτρέπει σε αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη να ανεφοδιάζονται κάνοντας προσγειώσεις στα Γκαλαπάγκος.

Ποια η θέση της κυβέρνησης

«Είναι κακόπιστο να λέγεται ότι προβλέπεται να υπάρχει μόνιμη [αμερικανική] αποστολή [στο αρχιπέλαγος], ότι απεμπολούμε την εθνική μας κυριαρχία, ή ότι [τα νησιά Γκαλαπάγκος] μεταμορφώνονται σε θέατρο πολέμου», τόνισε ο Χαρίν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο Ινστιτούτο Ανώτερων Εθνικών Μελετών (IAEN) του Ισημερινού.

Κατά το Κίτο, η συμφωνία διμερούς συνεργασίας δεν επιτρέπει στα αμερικανικά αεροσκάφη που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών να σταθμεύουν μόνιμα στα νησιά. Θα πρόκειται για «ένα αεροσκάφος, μια φορά τον μήνα, για όχι περισσότερο από τρεις ημέρες», διαβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας.

Ο Χαρίν μολαταύτα κλήθηκε από την επιτροπή διεθνών σχέσεων του κοινοβουλίου του Ισημερινού για να δώσει διευκρινίσεις όσον αφορά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ. Οι κοινοβουλευτικοί εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ενδεχόμενη παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας του Ισημερινού και για τις επαπειλούμενες συνέπειες για το εύθραυστο οικοσύστημα των Γκαλαπάγκος εξαιτίας των συχνών αποπροσγειώσεων στρατιωτικών αεροσκαφών.

Ο υπουργός υπενθύμισε από την πλευρά του ότι το Σύνταγμα του Ισημερινού απαγορεύει την εγκατάσταση ξένων στρατιωτικών βάσεων, όπως εκείνη που διατηρούσαν οι ΗΠΑ για μια δεκαετία στο λιμάνι Μάντα (δυτικά), στις ακτές της χώρας στον Ειρηνικό.

Το ιστορικό της βάσης

Η βάση αυτή έκλεισε με απόφαση του πρώην προέδρου Ραφαέλ Κορέα (2007-2017), ο οποίος λίγο καιρό μετά την έναρξη της πρώτης θητείας δεν ανανέωσε την ισχύ της διμερούς συμφωνίας που επέτρεπε στις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ να πετούν πάνω από την επικράτεια του Ισημερινού.

Η συνεργασία ανάμεσα στο Κίτο και την Ουάσινγκτον πάντως ξανάρχισε τον περασμένο Ιούνιο, όταν ο πρόεδρος Λενίν Μορένο υποδέχθηκε τον αμερικανό πρόεδρο Μάικ Πενς, επιδιώκοντας να βάλει τέλος στην εποχή των τεταμένων διμερών σχέσεων επί των ημερών του προκατόχου του, με τον οποίο έχει έρθει σε ρήξη.

Από τον Σεπτέμβριο, ένα αναγνωριστικό αεροσκάφος Orion P3 εκτελεί πτήσεις επιτήρησης για να εντοπίζει διακινητές ναρκωτικών αλλά και κρούσματα παράνομης αλιείας, με βάση το λιμάνι Γουαγιακίλ (νοτιοδυτικά).

Ο Χαρίν υπογράμμισε ότι από το αρχιπέλαγος «περνούν (…) διάδρομοι που έχουν δημιουργηθεί για το λαθρεμπόριο ναρκωτικών» προς την κεντρική και τη Βόρεια Αμερική. Το σχέδιο του Κίτο και της Ουάσινγκτον, συμπλήρωσε, είναι να «αξιοποιήσουν τη στρατηγική γεωγραφική θέση των Γκαλαπάγκος» στον αγώνα εναντίον των δικτύων διακίνησης ναρκωτικών.

Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος Κορέα αντέδρασε με οργή στη συμφωνία, τονίζοντας μέσω Twitter ότι τα Γκαλαπάγκος «δεν είναι αεροπλανοφόρο» των Αμερικανών.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: USAFΗΠΑΙΣΗΜΕΡΙΝΟΣΝΗΣΙΑ ΓΚΑΛΑΠΑΓΚΟΣΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΒΑΣΗ

Related Posts

Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Θα συναντηθώ σύντομα με τον Τραμπ – «Στις 28 Δεκεμβρίου το τετ α τετ» λέει το Axios

26/12/2025 - 12:49
Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν: «Κατασχέσαμε τάνκερ με 4 εκατ. λίτρα λαθραίο καύσιμο – Υπό κράτηση το πλήρωμα» [vid]

26/12/2025 - 12:06
Χεζμπολάχ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: «Βομβαρδίσαμε κέντρο εκπαίδευσης και θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο»

26/12/2025 - 11:39

Διαβάστε Επίσης

Ο Δένδιας απάντησε στην Τουρκία: «Η Ελλάδα δεν απειλεί κανένα αλλά υπερασπίζεται την κυριαρχία της» [vid]

Ρούτε: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως το NATO – Θα παραμείνουν στη Συμμαχία και στην Ευρώπη»

Ζελένσκι: Θα συναντηθώ σύντομα με τον Τραμπ – «Στις 28 Δεκεμβρίου το τετ α τετ» λέει το Axios

Ιράν: «Κατασχέσαμε τάνκερ με 4 εκατ. λίτρα λαθραίο καύσιμο – Υπό κράτηση το πλήρωμα» [vid]

Ισραήλ: «Βομβαρδίσαμε κέντρο εκπαίδευσης και θέσεις της Χεζμπολάχ στον Λίβανο»

Ουκρανία: Ρωσικά drones χτύπησαν σκάφη τρίτων χωρών στην Οδησσό και στο Μικολάγιεφ

Kommersant: «Ο Πούτιν εξετάζει την ανταλλαγή εδαφών αλλά θέλει να κρατήσει όλο το Ντομπάς»

Η Καμπότζη καταγγέλλει βομβαρδισμούς της Ταϊλάνδης παρά τις συνομιλίες για νέα εκεχειρία

Top News

Άρης Μουγκοπέτρος: «Η ρήξη στο ζευγάρι είχε έρθει πριν από ένα χρόνο» - Το χρονικό της σύλληψης του γνωστού καλλιτέχνη

Ελένη Παπαδοπούλου: Συνελήφθη ο γιος της για τη δολοφονία της στο Κολωνάκι - Οι αντιφάσεις, τα χρέη και τα ηρεμιστικά

Σάκης Ρουβάς: Ο «Χριστουγεννιάτικος» χορός με την κόρη του στους ρυθμούς ενός Tik Tok trend

Στέφανος Τσιτσιπάς: Το χριστουγεννιάτικο γεύμα στο Ντουμπάι με την οικογένειά του και οι ευχές για «παιδική αθωότητα»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert