Ισραήλ: Ο στρατός έπληξε στρατιωτικές δομές της Χεζμπολάχ σττο νότιο Λίβανο – Νέες απειλές Νετανιάχου [vid]

Ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε επιδρομές εναντίον μιας σειράς τοποθεσιών της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, ως απάντηση στις επιθέσεις με ρουκέτες κατά του βόρειου Ισραήλ.

Οι τοποθεσίες περιελάμβαναν υποδομές της Χεζμπολάχ, συγκροτήματα με αποθήκες όπλων και κέντρο διοίκησης, ανακοίνωσε ο IDF.

Οι ισραηλινές δυνάμεις πρόσθεσαν, αργότερα σήμερα, ότι έπληξαν μια τοποθεσία εκτόξευσης πυραύλων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο, καθώς και έναν μαχητή της οργάνωσης που εκτόξευσε βλήματα στο Ισραήλ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, στελέχη της Χεζμπολάχ εκτόξευσαν πυραύλους στο βόρειο Ισραήλ, στοχεύοντας κυρίως στρατιωτικές βάσεις δίπλα στα σύνορα.

Απειλές Νετανιάχου κατά της Χεζμπολάχ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου προειδοποιεί τη Χεζμπολάχ εν μέσω κλιμάκωσης της έντασης στο βορρά, λέγοντας ότι «παίζει με τη φωτιά».

«Υπάρχουν εκείνοι που πιστεύουν ότι μπορούν να επεκτείνουν τις επιθέσεις τους εναντίον των στρατευμάτων μας και εναντίον αμάχων», λέει ο Νετανιάχου, χωρίς να αναφέρει ρητά τη Χεζμπολάχ. «Η φωτιά θα αντιμετωπιστεί με πολύ ισχυρότερη φωτιά. Δεν πρέπει να μας δοκιμάσουν, γιατί έχουμε επιδείξει μόνο ένα μικρό μέρος της δύναμής μας. Θα βλάψουμε αυτούς που μας βλάπτουν».

Ο πρωθυπουργός κάνει την παρατήρηση κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο Τάγμα Αναγνώρισης 585 του Ισραηλινού Στρατού, χαιρετίζοντας τις ενέργειες της μονάδας κατά και μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

«Θα αποκαταστήσουμε την ασφάλεια σε βορρά και νότο… Η Χαμάς θα εξαλειφθεί».

Τραυματισμένοι δημοσιογράφοι από ισραηλινά πυρά

Ένας δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα τραυματίστηκε ελαφρά σήμερα από ισραηλινά πυρά, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο και έναν τοπικό αξιωματούχο, την ώρα που κάλυπτε μαζί με άλλους ανταποκριτές τους βομβαρδισμούς του Ισραήλ στον νότιο Λίβανο.

Ο βομβαρδισμός αυτός σημειώθηκε έναν μήνα μετά τον θάνατο του δημοσιογράφου του πρακτορείου ειδήσεων Reuters Ισάμ Αμπντάλα σε έναν παρόμοιο βομβαρδισμό, από τον οποίο άλλοι 6 δημοσιογράφοι, δύο του Γαλλικού Πρακτορείου, δύο του Ρόιτερς και δύο του Αλ Τζαζίρα, τραυματίστηκαν.

Οι δημοσιογράφοι περίπου δέκα ΜΜΕ, κυρίως λιβανέζικων, πραγματοποιούσαν περιοδεία στο παραμεθόριο χωριό Γιαρούν, το οποίο βρέθηκε στο στόχαστρο ισραηλινών βομβαρδισμών.

Ένας δημοσιογράφος του Αλ Τζαζίρα, ο Ισάμ Μαγουάσι, «τραυματίστηκε ελαφρά» και ένα όχημα του τηλεοπτικού δικτύου υπέστη ζημιές, είπε ο επικεφαλής του γραφείου του Αλ Τζαζίρα στον Λίβανο Μάζεν Ιμπραήμ, σε δηλώσεις του στο δίκτυο. Κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό ότι «στοχοθετεί εσκεμμένα δημοσιογράφους».

«Υπήρξαν βομβαρδισμοί σε μια ομάδα δημοσιογράφων. Δύο οβίδες έπεσαν κάποια μέτρα μακριά από οχήματα, όπου αναγραφόταν ξεκάθαρα η ένδειξη Press, και τρία εξ αυτών υπέστησαν ζημιές», ανέφερε από την πλευρά του στο AFP ο δήμαρχος της Γιαρούν Αλί Κασάμ Ταχφά, διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο για ισραηλινά πλήγματα.

Μία από τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στον κονβόι, η Αμάλ Καλίλ, ανταποκρίτρια της λιβανέζικης εφημερίδας Al-Akhbar, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ένα ισραηλινό αναγνωριστικό drone πετούσε πάνω από την περιοχή, σε χαμηλό ύψος.

Συνεχής ένταση στα σύνορα

Τουλάχιστον 87 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον Λίβανο από την έναρξη του πολέμου, στις 7 Οκτωβρίου: 64 μαχητές της Χεζμπολάχ, 12 μέλη συμμαχικών οργανώσεων και 11 άμαχοι, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Από την ισραηλινή πλευρά, τουλάχιστον 6 στρατιώτες και τρεις άμαχοι έχουν σκοτωθεί.

Σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων, 40 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε ΜΜΕ (35 Παλαιστίνιοι, 4 Ισραηλινοί, 1 Λιβανέζος) έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.

Με πληροφορίες από: Times of Israel, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters