Ισραήλ: Τουλάχιστον 3 τραυματίες από ρουκέτες της Χαμάς στο Τελ Αβίβ – Νέα επίθεση των Χούθι στην πόλη Εϊλάτ

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν, ένας εκ των οποίων σοβαρά, από θραύσματα ρουκετών στο Τελ Αβίβ μετά από επίθεση της Χαμάς κατά του νότιου και κεντρικού Ισραήλ.

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την εκτόξευση μπαράζ ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας κατά των ισραηλινών πόλεων, αναφέροντας πως είναι η «απάντηση» για τους συνεχείς ισραηλινούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης του Ισραήλ δεν διευκρίνισαν αν το αντικείμενο που έπεσε στο Τελ Αβίβ ήταν πύραυλος της Χαμάς, ή συντρίμμια του πυραύλου Iron Dome, που ενεργοποιήθηκε για να αναχαιτίσει την επίθεση από τη Γάζα.

Παράλληλα, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις (IDF) ανακοίνωσαν σήμερα πως χάρη στο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Arrow αναχαίτισαν πύραυλο που φέρεται να εκτοξεύτηκε από την Υεμένη.

Νωρίτερα είχαν ηχήσει σειρήνες συναγερμού στο λιμάνι Εϊλάτ, στο νότιο άκρο του Ισραήλ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο των IDF, ο πύραυλος αναχαιτίστηκε πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα προτού φθάσει στον στόχο του.

Οι αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, έχουν εξαπολύσει επανειλημμένως επιθέσεις με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον του Ισραήλ από την 7η Οκτωβρίου, όταν μαχητές της Χαμάς προκάλεσαν αιματοχυσία στο ισραηλινό έδαφος. Σε καμία από αυτές τις επιθέσεις των Χούθι δεν επλήγησαν στόχοι στο Ισραήλ.

Ο ηγέτης των Χούθι της Υεμένης δεσμεύτηκε σήμερα ότι η οργάνωσή του θα συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ και ότι οι δυνάμεις του θα αναζητούν ισραηλινά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στο στενό Μπαμπ ελ Μάντεμπ.

«Κρατάμε ανοιχτά τα μάτια για να παρακολουθούμε συνεχώς και να αναζητούμε οποιοδήποτε ισραηλινό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα, ιδίως στο Μπαμπ ελ Μάντεμπ και κοντά στα χωρικά ύδατα της Υεμένης» ανέφερε ο Αμπντουλμαλί, Αλ Χούθι σε ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

Φόβοι ότι θα ενταθούν οι μάχες με τη Χεζμπολάχ στα βόρεια

Ο επικεφαλής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στον Λίβανο (UNIFIL) εξέφρασε σήμερα τον φόβο ότι θα εντατικοποιηθούν οι συγκρούσεις μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ, με φόντο τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο στρατηγός Αρόλδο Λάθαρο Σάενθ είπε ότι ανησυχεί για την κατάσταση στον νότιο Λίβανο και «την πιθανότητα οι εχθροπραξίες να επεκταθούν και να εντατικοποιηθούν». «Προτεραιότητα της UNIFIL προς το παρόν είναι να εμποδίσει την κλιμάκωση, να διαφυλάξει τη ζωή των αμάχων και την ασφάλεια των κυανόκρανων που προσπαθούν να παρέμβουν», υπογράμμισε.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά τη συνάντηση που είχε ο Σάενθ στη Βηρυτό με τον πρωθυπουργό του Λιβάνου Νατζίμπ Μικάτι και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι.

Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, στις 7 Οκτωβρίου, σχεδόν καθημερινά ο ισραηλινός στρατός και ένοπλες οργανώσεις –κυρίως η Χεζμπολάχ– ανταλλάσσουν πυρά στα σύνορα. Θέσεις της UNIFIL έχουν πληγεί κατ’ επανάληψη από τους βομβαρδισμούς. Στα τέλη Οκτωβρίου μια οβίδα έπεσε στο γενικό επιτελείο της στη Νακούρα και ένας κυανόκρανος τραυματίστηκε ελαφρά από βλήμα κοντά στη μεθοριακή κοινότητα Χούλα.

Τουλάχιστον 88 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στον νότιο Λίβανο, εκ των οποίων οι 65 ήταν μαχητές της Χεζμπολάχ και τουλάχιστον 10 ήταν άμαχοι – μεταξύ αυτών και ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters, σύμφωνα με τον απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου. Από την ισραηλινή πλευρά, οι νεκροί είναι εννέα, έξι εκ των οποίων ήταν στρατιώτες.

Ο στρατηγός Λάθαρο Σάενθ είπε ότι ο ρόλος της UNIFIL «παραμένει κρίσιμης σημασίας και στόχος της είναι να εμποδίσει οποιαδήποτε κλιμάκωση», υπογραμμίζοντας ότι είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί η απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Η απόφαση αυτή, με την οποία μπήκε τέλος στον πόλεμο του 2006 μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ, προβλέπει ότι μόνο ο λιβανέζικος στρατός θα δρα στο έδαφος της χώρας.

Πηγή: Times of Israel, ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters