Κίνα: Παραμένουν οι κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας – Βίντεο

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Πομπέο, αναφέρει ότι η Κίνα, ο μοναδικός σύμμαχος και ο κύριος εμπορικός εταίρος της Πιονγκγιάνγκ, επαναβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξει τις κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας έως ότου επιτευχθεί η πλήρης αποπυρηνικοποίηση.

Η Κίνα επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της για τις κυρώσεις του ΟΗΕ κατά της Βόρειας Κορέας μέχρι να επιτευχθεί πλήρης αποπυρηνικοποίηση του καθεστώτος, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο μετά από συνάντηση με κινέζους αξιωματούχους την Πέμπτη.

Η ανακοίνωση του Πεκίνου ήρθε μετά την ιστορική σύνοδο κορυφής της Τρίτης μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ-Ουν ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης των κυρώσεων εάν η Πιονγιάνγκ εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Wang Yi στο Πεκίνο, ο Pompeo είπε: «Η Κίνα επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να τηρήσει τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Ύστερα, πρόσθεσε πως “έχουμε καταστήσει σαφές ότι οι κυρώσεις θα αρθούν και η Βόρεια Κορέα θα λάβει οικονομική βοήθεια όταν υλοποιηθεί η πλήρης αποπυρηνικοποίηση της”.

Το Πεκίνο είναι ο μοναδικός σημαντικός σύμμαχος και κύριος εμπορικός εταίρος της Πιονγιάνγκ, αλλά έχει υποστηρίξει τις κυρώσεις του ΟΗΕ. Παρά τις εντάσεις, οι σύμμαχοι της εποχής του Ψυχρού Πολέμου επιδιώκουν να επιδιορθώσουν πρόσφατα τους δεσμούς. Ο Wang δήλωσε ότι η Κίνα έχει “σταθερή δέσμευση» για την αποπυρηνικοποίηση”.

Τέλος, ο κ. Wang τόνισε ότι “η διαδικασία αποπυρηνικοποίησης θα υλοποιηθεί με πιο λεπτομερείς και συγκεκριμένες διαβουλεύσεις και πως η Κίνα είναι έτοιμη να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία».

Δείτε τις δηλώσεις σε βίντεο:

Πηγή: TRT WORLD