OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Κολομβία: «Πρώτα βήματα» προς αμοιβαία κατάπαυση πυρός της κυβέρνησης και των ανταρτών του ELN

11/03/2023 - 11:49
Κολομβία
Share on FacebookShare on Twitter

Η κυβέρνηση στην Κολομβία και οι αντάρτες του ELN δεσμεύτηκαν χθες Παρασκευή να διεξαγάγουν συνομιλίες για την κήρυξη αμοιβαίας κατάπαυσης του πυρός, στο τέλος του δεύτερου κύκλου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στο Μεξικό με σκοπό να τερματιστεί η εμφύλια σύρραξη που διαρκεί κάπου έξι δεκαετίες.

«Ανακοινώνουμε την έναρξη διαδικασίας για την κατάπαυση του πυρός», αναφέρει συμφωνία που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια συνάντησης των αντιπροσωπειών των δυο πλευρών, με παρούσα την κολομβιανή αντιπρόεδρο Φράντσα Μάρκες.

Το πλαίσιο της επικείμενης συμφωνίας θα είναι το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, σύμφωνα με το κείμενο, που αναγνώστηκε από την ιθαγενή Νταγιάνα Ντομικό, μέλος της αντιπροσωπείας της κυβέρνησης του κολομβιανού προέδρου Γουστάβο Πέτρο.

Που σημαίνει «ανθρωπιστικές ενέργειες και δυναμικές για να μειωθεί η ένταση της σύρραξης» και «να διευκολυνθεί η συμμετοχή του πληθυσμού στη διαδικασία ειρήνης» ειδικά «στις περιοχές όπου η ανθρωπιστική κρίση είναι πιο σοβαρή», προστίθεται στο κείμενο.

Πρόκειται για τα «πρώτα βήματα προς την κατάπαυση του πυρός», σχολίασε ο Πάμπλο Μπελτράν, μέλος της αντιπροσωπείας των διαπραγματευτών του ELN.

Ο πόλεμος στην Κολομβία έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους κι έχει εκτοπίσει οκτώ εκατομμύρια άλλους.

«Πρόκειται για απαίτηση όλου του κολομβιανού έθνους. Ακούσαμε την κραυγή του και νομίζουμε πως η αντιπροσωπεία του ELN την άκουσε κι αυτή», τόνισε ο Ότι Πατίνιο, διαπραγματευτής της κυβέρνησης, άλλοτε ηγετικό στέλεχος του M-19, ακροαριστερού αντάρτικου πόλης —κατέθεσε τα όπλα τα χρόνια του 1990—, στο οποίο ανήκε κι ο ίδιος ο πρόεδρος Πέτρο στα νιάτα του.

Ο τρίτος κύκλος των διαπραγματεύσεων θα γίνει στην Κούβα

Οι αντιπροσωπείες της κολομβιανής κυβέρνησης και του Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης, επισήμως της τελευταίας οργάνωσης ανταρτών που συνεχίζει τον ένοπλο αγώνα στη χώρα της Λατινικής Αμερικής, διαπραγματεύονταν στο Μεξικό από την 13η Φεβρουαρίου. Στόχος του δεύτερου κύκλου ήταν να μπουν θεμέλια για να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Σε αυτόν, η κυβέρνηση έδωσε στον ELN καθεστώς «ένοπλης πολιτικής οργάνωσης ανταρτών», χειρονομία που χαιρέτισε η οργάνωση, καθώς τη χαρακτήριζε αναγκαία προϋπόθεση για τη συνέχιση της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Την Τετάρτη, τα μέρη ανήγγειλαν ότι ο τρίτος κύκλος των διαπραγματεύσεων θα γίνει στην Κούβα, χωρίς να διευκρινίσουν την ημερομηνία έναρξής του.

Η Αβάνα είχε φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις που κατέληξαν το 2016 στην ειρηνευτική συμφωνία που οδήγησε στη διάλυση και τον αφοπλισμό των Επαναστατικών Ένοπλων Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), επί δεκαετίες της μεγαλύτερης οργάνωσης ανταρτών στη χώρα.

Συνομιλίες ανάμεσα στην Κολομβία και τον ELN είχαν αρχίσει το 2018 στην Αβάνα, επί των ημερών της κυβέρνησης του πρώην προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος (2010-2018), αλλά ο διάδοχός του Ιβάν Ντούκε (2018-2022) τις τερμάτισε το 2019, έπειτα από επίθεση των ανταρτών εναντίον σχολής της αστυνομίας στην Μπογοτά με 23 νεκρούς.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters

Tags: ELNΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣΚΟΛΟΜΒΙΑΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗΜΕΞΙΚΟ

Related Posts

ρωσικός στρατός
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ο ρωσικός στρατός στρατολόγησε 417.000 συμβασιούχους στρατιώτες το 2025

25/12/2025 - 21:05
Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Μίλησε με Γουίτκοφ και Κούσνερ για τις «λεπτομέρειες» του ειρηνευτικού σχεδίου

25/12/2025 - 19:03
Βενεζουέλα - Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία στηρίζει τη Βενεζουέλα και κατηγορεί τις ΗΠΑ για «πειρατεία» στην Καραϊβική Θάλασσα

25/12/2025 - 18:17

Διαβάστε Επίσης

Προκλητική δήλωση από το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας: «Για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο φταίει η προσέγγιση της Ελλάδας»

Ρωσία: Ο ρωσικός στρατός στρατολόγησε 417.000 συμβασιούχους στρατιώτες το 2025

THAAD: O Στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει να αποκτήσει 25 νέα συστήματα αεράμυνας και να εκσυγχρονίσει τα υπάρχοντα

Ζελένσκι: Μίλησε με Γουίτκοφ και Κούσνερ για τις «λεπτομέρειες» του ειρηνευτικού σχεδίου

Η Ρωσία στηρίζει τη Βενεζουέλα και κατηγορεί τις ΗΠΑ για «πειρατεία» στην Καραϊβική Θάλασσα

Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε μαχητή της ελίτ ιρανικής Δύναμης Κουντς [vid]

Taurus Neo: Ο νέος γερμανικός πύραυλος cruise προετοιμάζεται για σειριακή παραγωγή – Έτοιμος από το 2030

«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας», λέει ο πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του

Top News

O Φοίβος αποκάλυψε την ιστορία πίσω από το τραγούδι «Χριστούγεννα» της Δέσποινας Βανδή

Χριστούγεννα στην Αθήνα της δεκαετίας του 1960: Το δέντρο στο Σύνταγμα και οι στολισμένες βιτρίνες σε ένα ταξίδι στον χρόνο

Αντελίνα Βαρθακούρη και Χάρης Βαρθακούρης έκαναν χριστουγεννιάτικο τραπέζι με όλη την οικογένεια του Γιάννη Πάριου

Ο Νίκος Πλακιάς ξεσπά κατά της Hellenic Train για τη χριστουγεννιάτικη κάρτα: «Αρρωστημένη συμπεριφορά»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert