Το Κρεμλίνο απέρριψε σήμερα (12.02.2025) την ιδέα μιας ανταλλαγής κατεχόμενων εδαφών ανάμεσα στην Ουκρανία και στη Ρωσία στο πλαίσιο ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, ένα ενδεχόμενο που είχε τεθεί την προηγουμένη από τον Ουκρανό πρόεδρο, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Είναι αδύνατο. Η Ρωσία ουδέποτε συζήτησε και ουδέποτε θα συζητήσει μια ανταλλαγή που να εμπλέκει το έδαφός της», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, διαβεβαιώνοντας ότι οι ουκρανικές δυνάμεις που κατέχουν ένα τμήμα της ρωσικής περιφέρειας του Κουρσκ, «θα εκμηδενισθούν» ή «θα εκδιωχθούν».
Η Ρωσία ελέγχει λίγο λιγότερο από το 20% της Ουκρανίας, περισσότερα από 112.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η Ουκρανία ελέγχει περίπου 450 τετραγωνικά χιλιόμετρα της ρωσικής περιφέρειας του Κουρσκ.
Ο αντιπρόεδρος του ισχυρού Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, απέρριψε νωρίτερα σήμερα, λέγοντας ότι πρόκειται για «ανοησίες», την πρόταση Ζελένσκι για ανταλλαγή εδαφών που έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους οι ουκρανικές δυνάμεις στη Ρωσία με υπό ρωσικό έλεγχο τμήματα της Ουκρανίας.
Ο Ζελένσκι δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα Guardian ότι προγραμματίζει να προτείνει στη Ρωσία απευθείας ανταλλαγή εδαφών που θα βοηθήσει στον τερματισμό του πολέμου. Ο Μεντβέντεφ, ο οποίος διετέλεσε πρόεδρος της Ρωσίας από το 2008 ως το 2012, σημείωσε σχετικά ότι η Ρωσία έχει δείξει ότι μπορεί να επιτύχει την ειρήνευση μέσω της ισχύος.
Οι προοπτικές για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με στόχο τον τερματισμό του πολέμου που εξαπέλυσε η Ρωσία πριν από σχεδόν τρία χρόνια στην Ουκρανία αυξήθηκαν μετά τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ότι ήρθε σε επαφή με το Κίεβο και με τον Πούτιν. Ο Ζελένσκι δήλωσε επίσης χθες, Τρίτη, ότι η Ουκρανία θα έχει σύντομα συνομιλίες με αξιωματούχους των ΗΠΑ.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία Reuters
