OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Οι Τούρκοι δολοφόνησαν άμαχους Ελληνοκυπρίους το 1974

26/04/2012 - 12:11
Share on FacebookShare on Twitter

Η τραγική ιστορία ενός γηραιού ζεύγους, του Μιχάλη και της Μαρίας Μαρωνίτη, από το Νέο Χωρίο της κατεχόμενης σήμερα Κυθρέας, οι οποίοι παρά τη μεγάλη τους ηλικία (η Μαρία ήταν 77 χρονών και ο σύζυγός της Μιχάλης 79) εκτελέστηκαν από τους Τούρκους εισβολείς, ήρθε στο φως με τον εντοπισμό των λειψάνων και την ταυτοποίησή τους από τη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ). Το ζεύγος είχε δύο παιδιά εκ των οποίων ο ένας ήταν στρατεύσιμος– πολίτης. Η κηδεία των δύο γερόντων θα γίνει μεθαύριο, Σάββατο.

Κατά τις πληροφορίες του ΑΜΠΕ, το ιστορικό της διπλής δολοφονίας σύμφωνα με τη ΔΕΑ και την Υπηρεσία Αγνοουμένων της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ως εξής:

Στις 20 Ιουλίου του 1974, ημερομηνία κατά την οποία άρχισε η τουρκική εισβολή στην Κύπρο, το ζεύγος Μαρωνίτη βρισκόταν μέσα στο σπίτι του. Παρότι αρκετοί κάτοικοι του χωριού άρχισαν ήδη να το εγκαταλείπουν, οι περισσότεροι έφυγαν στις 14 Αυγούστου, οπότε το χωριό έγινε στόχος της β‘ φάσης της τουρκικής εισβολής.

Όταν οι κάτοικοι του χωριού πληροφορήθηκαν ότι η αμυντική γραμμή της Εθνικής Φρουράς στη Μια Μηλιά έσπασε και τα τουρκικά στρατεύματα κινούνταν προς την περιοχή τους, άρχισαν να απομακρύνονται με κάθε διαθέσιμο μέσο, σε κατάσταση τρόμου και πανικού. Ωστόσο, περίπου εκατό κάτοικοι του Νέου Χωρίου, στην πλειονότητά τους ηλικιωμένοι, μεταξύ των οποίων και το ζεύγος Μαρωνίτη, αποφάσισαν να μείνουν στο χωριό.

Οι δύο γέροντες έμειναν μέσα στο σπίτι τους, ακόμη και όταν την επόμενη μέρα τα τουρκικά στρατεύματα μπήκαν μέσα στο χωριό και το έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους, συλλαμβάνοντας τους εγκλωβισμένους κατοίκους και μεταφέροντάς τους στην εκκλησία του χωριού. Μεταξύ αυτών ήταν και το ζεύγος Μαρωνίτη. Στις 16 Αυγούστου όλοι οι κρατούμενοι στην εκκλησία αφέθηκαν ελεύθεροι να μεταβούν στα σπίτια τους. Την ίδια μέρα, κάτοικοι του χωριού άκουσαν πυροβολισμούς από την περιοχή του σπιτιού του γηραιού ζεύγους και αργότερα, τόσο η Μαρία Μαρωνίτη όσον και ο σύζυγός της, Μιχάλης, βρέθηκαν σοβαρά τραυματισμένοι στο πάτωμα.

Η οικογένεια ενημερώθηκε από το γραφείο του εκπροσώπου της ελληνοκυπριακής πλευράς στη ΔΕΑ για την ταυτοποίηση των λειψάνων της Μαρίας Μαρωνίτη, το 2008, από ομαδικό τάφο που εντοπίστηκε στο κατεχόμενο χωριό Νέον Χωρίον Κυθρέα. Η εκταφή των λειψάνων του Μιχάλη Μαρωνίτη έγινε, επίσης, το 2008 από άλλο ομαδικό τάφο, στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων Κύπρου, που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και με τις ανθρωπολογικές εξετάσεις και τις εξετάσεις DNA, ταυτοποιήθηκε ότι ανήκουν στον Μιχαήλ Μαρωνίτη.

Η κηδεία των δύο συζύγων, που αν ζούσαν σήμερα θα ήσαν υπεραιωνόβιοι, θα τελεστεί το Σάββατο από τον ιερό ναό Αγίου Χαραλάμπους Νέου Χωρίου, Κυθρέας, που αναγέρθηκε συμβολικά στη Λευκωσία.


Tags: ΚΥΠΡΟΣ

Related Posts

Ισραήλ
ΕΛΛΑΔΑ

«Μυστική» συνάντηση του Αρχηγού της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας με ανώτατους αξιωματικούς Ελλάδας και Κύπρου στη Λευκωσία

17/12/2025 - 12:26
Μητσοτάκης - Χριστοδουλίδης
ΕΛΛΑΔΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μίλησε με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

11/12/2025 - 16:25
Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24

Διαβάστε Επίσης

Ζελένσκι: «Η Ρωσία ετοιμάζεται για ακόμη έναν χρόνο πολέμου – Η Ουκρανία χρειάζεται υποστήριξη»

Γερμανία: Η Επιτροπή Προϋπολογισμού ενέκρινε 50 δισ. ευρώ σε εξοπλισμούς για την Bundeswehr

Η Πολωνία θα αρχίσει να παράγει νάρκες κατά προσωπικού για να τις τοποθετήσει στα ανατολικά της σύνορα

HUMVEE Hawkeye: Το Κόσοβο αγοράζει αμερικανικά πυροβόλα μεγάλου βεληνεκούς των 105 χιλιοστών

Διπλωματικές πηγές: Το πρώτο τρίμηνο του 2026 θα γίνει το ΑΣΣ με την Τουρκία

Bloomberg: Ο Ερντογάν θέλει να δώσει πίσω στη Ρωσία τους S-400 για να μπορεί να πάρει τα αμερικανικά F-35

EuroPULS: Οι ΗΠΑ μπλοκάρουν την ενσωμάτωση των πυρομαχικών MLRS στα γερμανικά συστήματα πυροβολικού

Ζαπορίζια: Ρωσική επίθεση προκαλεί τον τραυματισμό 26 ανθρώπων

Top News

Ο Άρης Μουγκοπέτρος δείχνει τα δάχτυλά του μετά το ατύχημα με την κροτίδα: «Κλαίω από την χαρά μου»

Επίδομα θέρμανσης: Έως τις 23 Δεκεμβρίου η πρώτη δόση

Νίκος Παππάς: Από τις ύβρεις και τα ηχητικά στη χειροδικία - Το χρονικό των προκλήσεων του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

«Προσοχή στις βαριές λοιμώξεις στις γιορτές» λένε οι πνευμονολόγοι - Πόσο προστατεύει το φετινό αντιγριπικό εμβόλιο

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert