OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Χριστοδουλίδης: Τι είπε για τα εξοπλιστικά της Κύπρου και το ενιαίο αμυντικό δόγμα

10/03/2023 - 15:11
Χριστοδουλίδης
Share on FacebookShare on Twitter

Το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστεί πάντα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης. Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά την επίσκεψη του στο στρατόπεδο της 33ης Μοίρας Καταδρομέων, στο Σταυροβούνι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι οι πυλώνες των προτεραιοτήτων του είναι το Κυπριακό, η Υγεία, η Παιδεία και η ‘Αμυνα, είπε ότι «είναι πολύ ορθή η παρατήρηση σας για το πώς εξελίσσονται οι δικές μου επισκέψεις, στέλνοντας και ένα μήνυμα για το στίγμα της δικής μας διακυβέρνησης.

Πρώτα, όμως, να αναφέρω ότι είμαστε περήφανοι για τους καταδρομείς μας, είμαστε περήφανοι για την Εθνική Φρουρά, για το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς μας, μια προσπάθεια που ξεκίνησε εδώ και πολλά χρόνια, αλλά θέλω να αναγνωρίσω δημόσια, γιατί εμείς είμαστε εδώ για να αναγνωρίζουμε αυτά που έγιναν. Τα τελευταία χρόνια έγινε σημαντικότατη δουλειά ιδιαίτερα στον τομέα των εξοπλιστικών προγραμμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας πάντα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τα κυπριακά εξοπλιστικά προγράμματα

Με τη σημερινή μου παρουσία εδώ θέλω να στείλω το μήνυμα ότι αυτή η προσπάθεια που έγινε και αναγνωρίζεται θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο. Θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η αποτρεπτική ισχύς της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είμαστε μια χώρα υπό κατοχή. Όσο υπάρχει κατοχή στην πατρίδα μας οφείλουμε να ενισχύουμε την αποτρεπτική μας ισχύ. Την ίδια στιγμή, όμως, είμαστε κράτος μέλος της ΕΕ και χαιρετίζουμε το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια η ΕΕ έχει προχωρήσει σε τολμηρά βήματα στον πυλώνα της ‘Αμυνας και της Ασφάλειας αναπτύσσοντας τις δικές της υποδομές στους συγκεκριμένους τομείς, και η Κυπριακή Δημοκρατία μαζί με άλλα κράτη, είναι η Ελλάδα, η Γαλλία, θα είμαστε στον σκληρό πυρήνα αυτής της προσπάθειας διότι πιστεύουμε πραγματικά ότι η ΕΕ θα πρέπει να ισχυροποιηθεί στον συγκεκριμένο τομέα.

Χριστοδουλίδης

Εξάλλου, ήμουν Υπουργός Εξωτερικών και γνωρίζω ότι χωρίς ισχυρή αποτρεπτική ισχύ, χωρίς ισχυρή άμυνα, ο λόγος στην εξωτερική πολιτική είναι σαφώς περιορισμένος. Είναι ιδιαίτερα σημαντική και η πρόσφατη απόφαση των ΗΠΑ για πλήρη άρση του αμερικανικού εμπάργκο, μια απόφαση που θα αξιοποιήσουμε, μια απόφαση που αντανακλά και το επίπεδο των σχέσεων μας με τις ΗΠΑ, του ρόλου που επιχειρούμε να διαδραματίσουμε στην περιοχή.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι ένας από τους βασικούς πυλώνες της συνεργασίας μας με τα κράτη της περιοχής, είτε σε τριμερές είτε σε πολυμερές επίπεδο στηρίζεται και στις ασκήσεις που γίνονται, στηρίζεται και στον τομέα της ‘Αμυνας και της Ασφάλειας. Και πάντα μέσα στο πλαίσιο ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Το ενιαίο αμυντικό δόγμα

Ερωτηθείς για το ενιαίο αμυντικό δόγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «αν θυμόμαστε όλοι, όταν ξεκίνησε το ενιαίο αμυντικό δόγμα, οφείλω να πω στη βάση και της ενημέρωσης που έχω, τόσο από τον Υπουργό ‘Αμυνας όσο και από τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς ότι εκ τότε έχουν γίνει σημαντικότατα βήματα. Σε επιχειρησιακό επίπεδο είμαστε σαφώς σε καλύτερη θέση από ό,τι ήμασταν όταν πρωτοανακοινώθηκε και για όσο καιρό εφαρμόστηκε το ενιαίο αμυντικό δόγμα.

Χριστοδουλίδης

Εκείνο που θα ήθελα να αναφέρω είναι την ξεκάθαρη πολιτική βούληση από δικής μας πλευράς να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία που υπάρχει με την Ελληνική Κυβέρνηση και όχι μόνο, αλλά και με άλλα κράτη γιατί υπάρχει συνεργασία όπως με τη Γαλλία, τα γειτονικά κράτη, υπάρχει από δικής μας πλευράς αυτή η πολιτική βούληση και θεωρώ ότι το επόμενο σημαντικό βήμα που πρέπει να πράξουμε είναι αυτές τις συνεργασίες να τις δούμε μέσα από το πλέγμα της συμμετοχής μας στην ΕΕ ως κράτος μέλος της, μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής ‘Αμυνας και Ασφάλειας που τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σημαντικότατα βήματα».

Ερωτηθείς αν θα συνεχιστεί η υλοποίηση του εξοπλιστικού προγράμματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θα συνεχιστεί. Στο πρόγραμμα μας καταγράφεται ότι 2% του ΑΕΠ της χώρας θα αξιοποιείται για τα εξοπλιστικά προγράμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας πάντα μέσα στο πλαίσιο της ενίσχυσης της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας μας».

Χριστοδουλίδης

Σε ερώτηση αν αναμένεται να γίνουν συμφωνίες με άλλες χώρες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «στον τομέα της ‘Αμυνας, στον τομέα της Ασφάλειας όσο πιο λίγα λέγονται δημόσια τόσο περισσότερα γίνονται, χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να δίνεται δημοσιότητα. Δεν πρέπει στον τομέα της ‘Αμυνας ειδικότερα, να επηρεαζόμαστε όλοι μας ή οποιοσδήποτε από εμάς από ωραίες δημόσιες δηλώσεις, επικοινωνιακές προσεγγίσεις. Ειδικότερα στον τομέα της ‘Αμυνας εκείνο που μετράει είναι η ουσία».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣΕΘΝΙΚΗ ΦΡΟΥΡΑΕΛΛΑΔΑΕΞΟΠΛΙΣΤΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑΚΥΠΡΟΣΝΙΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Ισραήλ
ΕΛΛΑΔΑ

«Μυστική» συνάντηση του Αρχηγού της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας με ανώτατους αξιωματικούς Ελλάδας και Κύπρου στη Λευκωσία

17/12/2025 - 12:26
Μητσοτάκης - Χριστοδουλίδης
ΕΛΛΑΔΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μίλησε με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

11/12/2025 - 16:25
Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24

Διαβάστε Επίσης

Βρετανία: «Η κυβέρνηση δέχτηκε κυβερνοπίθεση» – Αναφορές ότι ευθύνεται ομάδα Κινέζων χάκερς

FDI: Στρατηγικοί πύραυλοι ELSA και οι SYLVER A70 στις τέσσερις φρεγάτες – «Deep Strike» ο νέος ρόλος του Στόλου

Υεμένη: Βομβιστική επίθεση έξω από κομματικά γραφεία στην Τάιζ – Γυναίκες και παιδιά μεταξύ των νεκρών αμάχων

ΗΠΑ: Νέα αιματηρά πλήγματα κατά «ναρκωτρομοκρατών» στον Ειρηνικό με τέσσερις νεκρούς [vid]

Ουκρανία: «Έκλεισε» δάνειο 90 δισεκ. ευρώ από την ΕΕ – «Μεγάλη στήριξη, σας ευχαριστούμε» είπε ο Ζελένσκι

Κολομβία: Τουλάχιστον 6 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από επίθεση ανταρτών του ELN σε στρατιωτική βάση

Η Ισπανία έκλεισε συμφωνία για 100 ελικόπτερα από την Airbus: Στο πακέτο τα H145M και τα NH90

Καιρός σήμερα: Τοπικές νεφώσεις που το βράδυ στα δυτικά θα αυξηθούν – Δείτε αναλυτικά

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: Όλα όσα έγιναν στην πρεμιέρα του μετά την μήνυση του Στέφανου Παπαδόπουλου - «Είμαι αληθινός»

Καιρός - Κλέαρχος Μαρουσάκης: Παρέλαση βαρομετρικών χαμηλών με βροχές, χιόνια και κρύο από το Σάββατο μέχρι την Πρωτοχρονιά

Ο Γκάρι Σινίζ έχει στείλει δωρεάν στην Disneyland πάνω από 1.000 παιδιά: Η στήριξη στις οικογένειες των πεσόντων στρατιωτικών

Συνταγή για μεθυσμένο μοσχαράκι α λα κρεμ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert