OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Διακομματικό νομοσχέδιο στη Γερουσία για 5ετή άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο

22/10/2025 - 09:23
Κύπρος: Έστειλε κατάλογο στις ΗΠΑ με στρατιωτικό υλικό που θέλει να αποκτήσει μέσω EDA

Ελικόπτερο CH-47 Chinook του US Army σε πτήση πάνω από την Κύπρο. Πηγή: US Army

Share on FacebookShare on Twitter

Διακομματικό νομοσχέδιο που επεκτείνει από ένα σε πέντε έτη τη διάρκεια ισχύος της άρσης του εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία κατέθεσαν ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κόρι Μπούκερ και ο Ρεπουμπλικάνος συνάδελφος του Τζέρι Μόραν στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας.

Στόχος της πρωτοβουλίας είναι να διασφαλιστεί μεγαλύτερη σταθερότητα στη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Κύπρου, χωρίς να απαιτείται ετήσια ανανέωση της σχετικής εξαίρεσης από το εμπάργκο.

Η ψηφοφορία στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 22 Οκτωβρίου. Αν και απαιτείται η τελική έγκριση από την Ολομέλεια της Γερουσίας, μια θετική ψήφος στην Επιτροπή αναμένεται να δώσει σημαντική ώθηση στη νομοθετική πορεία της ρύθμισης.

Η σύνδεση με τη Βουλή των Αντιπροσώπων

Η εξέλιξη αυτή συνδέεται άμεσα με τις εργασίες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου ο ομογενής βουλευτής Κρις Πάππας έχει εντάξει αντίστοιχη διάταξη για το εμπάργκο στο State Department Reauthorization Act, το ετήσιο νομοσχέδιο που καθορίζει τις πολιτικές και προτεραιότητες της αμερικανικής διπλωματίας.

Ωστόσο, στη Γερουσία δεν υπάρχει αντίστοιχη εκδοχή του νομοσχεδίου. Αυτό σημαίνει ότι, για να προχωρήσει στην πράξη η άρση του εμπάργκο, το νομοσχέδιο θα πρέπει είτε να ακολουθήσει μια αυτόνομη πορεία και να εγκριθεί από την ολομέλεια της Βουλή και της Γερουσία ως αυτοτελές νομοσχέδιο είτε να ενσωματωθεί ως τροπολογία στο Νομοσχέδιο Εθνικής Άμυνας (NDAA), που καθορίζει τον ετήσιο αμυντικό προϋπολογισμό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αν τελικά το νομοσχέδιο Μπούκερ-Μόραν λάβει την Τετάρτη το «πράσινο φως» από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η πρόταση έχει ήδη εγκριθεί από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλή μέσω του State Reauthorization Act, τότε θα ενισχυθούν σημαντικά οι πιθανότητες να συμπεριληφθεί στο τελικό κείμενο του NDAA.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο Μπούκερ-Μόραν

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Γερουσία τροποποιεί δύο βασικές νομοθεσίες που περιλαμβάνουν αναφορές στην ανάγκη ανανέωσης της άρσης του εμπάργκο την Κύπρο.

Ειδικότερα, τροποποιείται το άρθρο 205 του Νόμου για την Εταιρική Σχέση στην Ασφάλεια και την Ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο (EastMed Act) του 2019, καθώς και το άρθρο 1250Α του Νόμου για τον Αμυντικό Προϋπολογισμό (NDAA) του 2020.

Και στις δύο περιπτώσεις, το νομοσχέδιο αντικαθιστά τη φράση «ένα δημοσιονομικό έτος» με «πέντε δημοσιονομικά έτη». Με την αλλαγή αυτή, η άρση του εμπάργκο δεν θα χρειάζεται ετήσια επανέγκριση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αλλά θα ισχύει για πέντε χρόνια πριν απαιτηθεί επανεξέταση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / του ανταποκριτή Π. Κασφίκη

Tags: NDAAΓΕΡΟΥΣΙΑΕΜΠΑΡΓΚΟΕΜΠΑΡΓΚΟ ΟΠΛΩΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟΗΠΑΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Related Posts

Ακρωτήρι - Κύπρος
ΚΥΠΡΟΣ

Ήχησαν οι σειρήνες στο Ακρωτήρι της Κύπρου: Προειδοποίηση στους κατοίκους για «απειλή ασφαλείας»

19/03/2026 - 17:15
Μητσοτάκης - ΚΙΜΩΝ
ΚΥΠΡΟΣ

«ΚΙΜΩΝ»: Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης επισκέφθηκαν την ελληνική φρεγάτα – Συνάντηση και με τους πιλότους των F-16 [pics, vid]

09/03/2026 - 18:08
Κύπρος - Μακρόν - Χριστοδουλίδης - Μητσοτάκης
ΚΥΠΡΟΣ

Μακρόν: Η Γαλλία σχεδιάζει «αμυντική αποστολή» στα Στενά του Ορμούζ – Οι κοινές δηλώσεις με Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη στην Κύπρο [vid]

09/03/2026 - 15:05

Διαβάστε Επίσης

Στάρμερ σε Χριστοδουλίδη: «Οι βρετανικές βάσεις δεν θα χρησιμοποιηθούν για επιθέσεις στο Ιράν»

«Χτυπήσαμε ισραηλινό F-16» λένε οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν – Άγνωστο αν καταρρίφθηκε

Axios: Άφαντος ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ – CIA και Μοσάντ ψάχνουν απεγνωσμένα σημάδια ζωής του

e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως τις 27 Μαρτίου

Ισραήλ: «Οι ΗΠΑ επιτέθηκαν στην ιρανική πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ – Δεν είχαμε συμμετοχή»

CENTCOM: «Έχουμε καταστρέψει πάνω από 8.000 στόχους του Ιράν – Δεν έχουν ναυτικό ούτε πετούν μαχητικά αεροσκάφη»

Reuters: Ο πόλεμος στο Ιράν ξέφυγε από τον έλεγχο του Τραμπ – Οι λάθος υπολογισμοί και οι εναλλακτικές λύσεις

Με «bunker buster» βόμβες MOP χτύπησαν οι ΗΠΑ την ιρανική πυρηνική εγκατάσταση της Νατάνζ

Top News

Ναταλία Γερμανού: Ο Μπάμπης Λαζαρίδης μου ζήτησε ένα τραγούδι για τον έναν χρόνο σχέσης με την Αγγελική Ηλιάδη

Έλενα Παπαρίζου: Δεν βρίσκομαι στο νοσοκομείο, απλά μετά από ένα αλλεργικό σοκ είχα ένα μεγάλο κρυολόγημα

Τζένη Μπαλατσινού: Μου έχουν φορέσει άπειρες ταμπέλες, όπως «όμορφη, αλλά χαζή»

Ξέσπασε ο Νίκος Πλακιάς: Όποιος σπιλώνει τη μνήμη των παιδιών μου με ψέματα και παραμύθια θα ισοπεδωθεί

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert