Κυπριακή ΑΟΖ: «Βόμβα» 40 δις δολαρίων στην Λευκωσία με τον «Γλαύκο»

Μετά την χθεσινή ανακοίνωση – «βόμβα» για το τεμάχιο «10» της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, πως το κοίτασμα υπολογίζεται σε 5 έως 8 κυβικά πόδια, έχει προκληθεί θύελλα αντιδράσεων, λόγω των ποσών και των προοπτικών που έχουν προκύψει.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα που ανακαλύφθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ η συνολική αξία του με τα υφιστάμενα δεδομένα υπολογίζονται από 30 έως και 40 δισεκατομμύρια δολάρια.

Ειδικότερα,το δεύτερο μεγαλύτερο κοίτασμα που ανακαλύφθηκε στον κόσμο το τελευταίο δωδεκάμηνο και το τρίτο μεγαλύτερο για το τελευταίο 24μηνο – το μεγαλύτερο ανακαλύφθηκε στη Σενεγάλη (15 τρισ.) και τη Ρωσία (11,5 τρισ.).

Η συνολική αξία του κοιτάσματος, με αυτά τα δεδομένα, υπολογίζεται μεταξύ $30 δισ. και $40 δισεκατομμύρια.

Με ένα διαφορετικό μέτρο, το κοίτασμα «Γλαύκος» αν εχρησιμοποιείτο για τις ανάγκες ηλεκτροπαραγωγής της Κύπρου, όπως θα αυξάνονται τα επόμενα χρόνια, θα μας αρκούσε μέχρι και το 2220, δηλαδή για τα επόμενα 200 χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι τα 5,5 έως 8 δισ. κ. πόδια φυσικού αερίου, σημαίνουν 1 έως 1,5 δισ. ισοδύναμα βαρέλια πετρελαίου.

«Πρόκειται για τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ανακάλυψη στην κυπριακή ΑΟΖ και με βάση επίσημα στοιχεία είναι μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκοσμίως τα τελευταία δύο χρόνια», ανέφερε ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης σε κοινές δηλώσεις με τον αντιπρόεδρο της ExxonMobil, Τρίσταν Άσπρεΐ.

Με βάση τα ανεπίσημα δεδομένα, το εύρος των ποσοτήτων του κοιτάσματος είναι από 4,4 τρισ. κ. πόδια μέχρι και 9 τρισ. κ. πόδια, ενώ οι υπολογιζόμενες αυτές ποσότητες, έχουν πολύ ψηλές πιθανότητες να αυξηθούν μετά από μια επιβεβαιωτική γεώτρηση, που πρέπει να αναμένεται σε 12 με 18 μήνες από τώρα, δηλαδή εντός του 2020.

Επίσημα, με βάση τις συμβατικές της υποχρεώσεις προς την Κυπριακή Δημοκρατία, η κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum, την απόφασή της για το αν θα κάνει ή όχι επιβεβαιωτική γεώτρηση θα πρέπει να την λάβει εντός των επόμενων 30 ημερών ενώ εντός 120 ημερών θα πρέπει να ενημερώσει την κυβέρνηση και για την ακριβή χρονική περίοδο που θα την πραγματοποιήσει.

Όλα τα δεδομένα, δείχνουν ότι αυτό θα γίνει και χρονικά προσδιορίζεται μεταξύ του τέλους 2019 και τέλους 2020, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι καθοριστικός παράγοντας για το πότε θα γίνει η επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Γλαύκος» θα είναι ο καθορισμός και της επόμενης γεώτρησης, σε άλλο σημαντικό στόχο εντός του τεμαχίου 10.

Με την επίσημη ανακοίνωση του κοιτάσματος, συνεπάγεται η παραμονή της ExxonMobil στην Κύπρο τουλάχιστον για περίοδο 20ετίας, που υπολογίζεται ότι θα είναι η περίοδος εκμετάλλευσης του κοιτάσματος, και μαζί η δημιουργία υπαρκτών σημαντικών συνδεδεμένων με την Κύπρο οικονομικών και γεωπολιτικών συμφερόντων των ΗΠΑ.

Επίσης, η ExxonMobil και η ηγεσία της, που έχει ενθαρρυνθεί με τη διαπίστωση παγκοσμίου επιπέδου κοιτάσματος, είναι πολύ πιο έτοιμη και για διεύρυνση των εργασιών στην περιοχή και για επενδύσεις. Αυτό σημαίνει ότι πλέον μπαίνει στα πρακτικά επιχειρησιακά σχέδια το τερματικό υγροποίησης στην Κύπρο, ότι θα είναι πιο επιθετική σε γεωτρήσεις εντός του τεμαχίου 10 και ότι θα είναι πιο αποφασιστική στη διεκδίκηση δικαιωμάτων για άλλα τεμάχια.

Σε σχέση με τις επόμενες γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν εντοπιστεί από την ExxonMobil πέραν των πέντε σημαντικών στόχων για πιθανές γεωτρήσεις.

Τα γεωλογικά δεδομένα του «Γλαύκου» που αναλύονταν μέχρι και χθες εντός του κοιτάσματος από το «Stena Icemax», αλλάζουν τα δεδομένα ως προς τις προτεραιότητες των γεωτρήσεων.

Δηλαδή, ενώ μέχρι τώρα είχαν προτεραιότητα τα κοιτάσματα γεωλογικού τύπου «Δελφύνη» και ήταν σε δεύτερη μοίρα τα κοιτάσματα γεωλογικού τύπου «Γλαύκος», τώρα οι προτεραιότητες αντιστρέφονται.

Σε σχέση με την επέκταση των ενδιαφερόντων και της προσοχής της ExxonMobil και σε άλλες περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ, που επιβεβαίωσε δημόσια χθες και ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, οι πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι η ExxonMobil ήδη αγόρασε έναντι αρκετών εκατομμυρίων από τη νορβηγική PGS, όλα τα σεισμογραφικά δεδομένα του τεμαχίου 12, το οποίο πλην της έκτασης του κοιτάσματος «Αφροδίτη» έχει επιστραφεί στη Δημοκρατία και μπορεί να είναι διαθέσιμο. Επίσης, διασταυρωμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι κοιτάζει σοβαρά και προς το γειτονικό στο τεμάχιο 10, τεμάχιο 11.

Η επόμενη γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να ξεκινήσει τον ερχόμενο Νοέμβριο και μέχρι το τέλος του 2020, προγραμματίζονται τουλάχιστον επτά γεωτρήσεις, δύο από την κοινοπραξία ExxonMobil – Qatar Petroleum και πέντε από την κοινοπραξία TOTAL- ENI.

Η πρώτη επόμενη γεώτρηση, αναμένεται να ξεκινήσει τον επόμενο Νοέμβριο από τις TOTAL – ENI και ενδεχομένως να αφορά επιβεβαιωτική γεώτρηση στο κοίτασμα «Καλυψώ». Από την εν λόγω κοινοπραξία, οι πέντε γεωτρήσεις που θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2020, προγραμματίζονται για τα τεμάχια 3,6,7,8 και 11.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ήδη το τελευταίο δίμηνο έχουν συμπληρωθεί οι εξειδικευμένες έρευνες στους στόχους των γεωτρήσεων αυτών και μάλιστα έχει γίνει και η συλλογή των απαραίτητων δεδομένων από τα ακριβή σημεία των στόχων για την ετοιμασία των αιτήσεων για τις περιβαλλοντικές και άλλες άδειες.

Μάλιστα, τα στοιχεία που συλλέγει ο «Φ», δείχνουν και γεωτρήσεις που θα είναι έκπληξη για τα γνωστά μέχρι τώρα γεωλογικά δεδομένα της ανατολικής Μεσογείου.

Από την πλευρά των ExxonMobil – Qatar Petroleum, αναμένονται δύο γεωτρήσεις στο ίδιο διάστημα. Η μία, επιβεβαιωτική στον «Γλαύκο». Η δεύτερη σε έναν από τους στόχους που ήδη εντόπισε στο τεμάχιο 10, που θα αξιολογήσει ως κύρια προτεραιότητα.

Συντελεστής επιλογής είναι πλέον και οι ζητούμενες ποσότητες για τερματικό στην Κύπρο. Θεωρείται βέβαιο για πολλούς λόγους ότι και αυτές οι δύο γεωτρήσεις θα γίνουν διαδοχικά όπως στη «Δελφύνη» και «Γλαύκο».

Αν και δεν αποκλείεται να γίνουν πριν τις αρχές του 2020, θα πρέπει να αναμένεται ότι οι δύο γεωτρήσεις θα γίνουν αμέσως μετά τον Απρίλιο του 2020. Κι αυτό επειδή, αφενός η κοινοπραξία έχει εκπληρώσει με τις δύο γεωτρήσεις τις συμβατικές της υποχρεώσεις για ερευνητικές γεωτρήσεις μέχρι τότε.

Επίσης, τον Απρίλιο του 2020 λήγει η πρώτη περίοδος της σύμβασης για το τεμάχιο 10, οπότε θα πρέπει να γίνει διαπραγμάτευση και ανανέωσή της, μέσω της οποίας θα καθοριστούν οι υποχρεώσεις της κοινοπραξίας για το νέο γεωτρητικό πρόγραμμα, οπότε θα είναι λογικό να περιληφθούν σε αυτό οι νέες γεωτρήσεις.

Ακόμα, είναι αναμενόμενο ότι οι δύο γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, να συνδυαστούν για επιχειρησιακούς λόγους, και με τη γεώτρηση στο τεμάχιο 3 της αιγυπτιακής ΑΟΖ που απέκτησε πρόσφατα τα δικαιώματα η ExxonMobil.

Βγαίνουν από τα συρτάρια τα σχέδια για τερματικό LNG

Η ανακάλυψη του κοιτάσματος «Γλαύκος», από τις ExxonMobil-Qatar Petroleum, που εξαρχής δήλωναν και επαναλαμβάνουν –μέχρι και χθες- ότι στρατηγικός τους στόχος είναι η δημιουργία τερματικού υγροποίησης (LNG) στην Κύπρο, έβγαλε από τα συρτάρια τα σχέδια για το τερματικό.

Οι ποσότητες του «Γλαύκου» αποτελούν καλή βάση προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ πλέον οι απαιτούμενες ποσότητες των ελάχιστων υπόλοιπων της τάξης των 5 τρισ. κ.π. έως 10 τρισ. κ.π. φαίνεται να αναζητούνται προς τρεις κατευθύνσεις:

Το ενδεχόμενο αξιοποίησης του «Αφροδίτη» προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται να αποκλείεται από όλες τις πλευρές, αφού αφενός η παρουσία της Shell και στην κοινοπραξία του κοιτάσματος και στο τερματικό υγροποίησης στην Αίγυπτο όσο και οι γεωπολιτικές και οικονομικές συνέργειες με την Αίγυπτο, αλλά και η σημαντική νέα χρονική καθυστέρηση που θα προκύψει, δίνουν σαφή προτεραιότητα προς την κατεύθυνση της Αιγύπτου.

Τα αποτελέσματα που ανακοινώνουμε καταδεικνύουν το δυναμικό της ΑΟΖ μας, γιατί δεν πρόκειται μόνο για μεγάλη ανακάλυψη, αλλά πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας ταμιευτήρα, ο οποίος έρχεται να προσθέσει στα αποθέματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά πρέπει να πω, και στα γηγενή κοιτάσματα της ΕΕ, αναδεικνύοντας τον ρόλο της χώρας ως εναλλακτική πηγή πλέον εφοδιασμού της Ένωσης, ήταν οι πρώτες δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη χθες, αμέσως μετά την ανακοίνωση του κοιτάσματος –σήμερα είναι μια καλή μέρα για την Κύπρο, πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Άσπρεϊ δήλωσε πολύ ενθαρρυμένος από τα αποτελέσματα της γεώτρησης, προσθέτοντας ότι τους επόμενους μήνες η εταιρεία θα αναλύσει τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει και από τις δύο γεωτρήσεις, προκειμένου να καθορίσει το πλήρες εμπορικό δυναμικό του κοιτάσματος, αλλά και να καθορίσει το κατά πόσον θα διενεργήσει και περαιτέρω ερευνητικές γεωτρήσεις στο τεμάχιο 10.

«Θα περιλάβουμε όλα τα στοιχεία και τα μαθήματα που συγκεντρώσαμε από ολόκληρο το γεωτρητικό πρόγραμμα ενσωματώνοντάς τα στην αξιολόγηση του τεμαχίου 10 προκειμένου να συνεχίσουμε την αξιολόγηση μελλοντικών γεωτρήσεων», είπε.

«Αλλά ταυτόχρονα να εξετάσουμε τα δεδομένα που συλλέξαμε για να κοιτάξουμε για νέες ερευνητικές ευκαιρίες στο τεμάχιο», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο αντιπρόεδρος του αμερικανικού κολοσσού, είπε επίσης πως οι επόμενες κινήσεις της ExxonMobil όσον αφορά νέες ερευνητικές δραστηριότητες πιθανόν να πραγματοποιηθούν εντός του 2020.

Χαρακτήρισε εξάλλου πολύ καλή επιτυχία την εξεύρεση σημαντικής ανακάλυψης μετά από δύο γεωτρήσεις σε περιοχές όπως αυτή της κυπριακής ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι σε τέτοιες περιοχές ένας ευρύς μέσος όρος επιτυχίας είναι μία επιτυχία στις τρεις ή μία στις τέσσερις γεωτρήσεις.

Επίσης, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς το ενδιαφέρον αλλά και τις κινήσεις της ExxonMobil για πρόσθετα ερευνητικά τεμάχια στην κυπριακή ΑΟΖ. Ο Τρίσταν Άσπρεϊ είπε συγκεκριμένα πως, «δεν περιοριζόμαστε στην εξερεύνηση μας στο τεμάχιο 10, αλλά ενδιαφερόμαστε και για άλλες ευκαιρίες στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και μάλιστα για όλη την Ανατολική Μεσόγειο».

Υπενθύμισε ότι η ExxonMobil, ως μέρος μιας κοινοπραξίας, πήρε άδεια εξερεύνησης για το τεμάχιο 3 της αιγυπτιακής ΑΟΖ. «Άρα δεν περιοριζόμαστε στο τεμάχιο 10 και δεν περιοριζόμαστε μόνο στην Κύπρο», είπε.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, απαντώντας σε ερώτηση αν με τα κοιτάσματα αυτά επανέρχεται στο τραπέζι το θέμα του τερματικού υγροποίησης (LNG), είπε ότι εμείς θεωρούμε ότι είναι μια καλή βάση για να ξαναδούμε το θέμα πιο ολιστικά πλέον. «Σίγουρα θα χρειαστούμε περισσότερες ποσότητες, αλλά η ανακάλυψη βάζει μια βάση πάνω στην οποία να μπορούμε δουλέψουμε», πρόσθεσε.

Στο ίδιο πνεύμα, ο αντιπρόεδρος της ExxoMobil είπε πως το ταξίδι προς την ανάπτυξη του κοιτάσματος βρίσκεται ακόμη στην αρχή του, προσθέτοντας ότι τα αποτελέσματα θα πρέπει να αναλυθούν τους επόμενους μήνες προτού ξεκινήσει η διαδικασία του πλάνου ανάπτυξης του κοιτάσματος. Όπως είπε, τυπικά τα τερματικά που επεξεργάζονται ποσότητες από θαλάσσια τεμάχια «θα χρειαστούν πιθανόν ποσότητες μεγαλύτερες από ένα κοίτασμα».

«Υπάρχουν ακόμη προοπτικές για περισσότερες ανακαλύψεις στο δικό μας τεμάχιο και ίσως από άλλους και ως εκ τούτου είναι πρόωρο να καθορίσουμε την προοπτική του κοιτάσματος», είπε.

Αν ανακαλυφθούν «επαρκείς ποσότητες, η προτιμητέα επιλογή θα ήταν η μεταφορά του αερίου στην ξηρά για να στηρίξει ένα τερματικό», είπε και πρόσθεσε ότι «αυτή παραμένει μια επιλογή για το μέλλον, δεν το έχουμε αποκλείσει, παραμένει μια πιθανότητα για το μέλλον».

Όπως εξήγησε ο ίδιος, τα τερματικά υγροποίησης σήμερα επεξεργάζονται ποσότητες πιθανόν άνω των 10 ή ίσως και 15 τρισ. κ.π.

Σε σχέση με την κατάσταση στην περιοχή και ιδιαίτερα τις εντάσεις που προκαλούνται –από την Τουρκία– ο κ. Άσπρεϊ ήταν λακωνικός: «Γνωρίζαμε από την αρχή τις γεωπολιτικές εντάσεις στην περιοχή και δεν είναι κάτι νέο», προσθέτοντας όμως ταυτόχρονα ότι, «το τεμάχιο 10 δεν βρίσκεται σε αμφισβητούμενη θαλάσσια περιοχή».

Πηγή: Philenews