OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: «Πέρασε» το μήνυμα στην Τουρκία για τις γεωτρήσεις και την ΑΟΖ

30/10/2018 - 19:00
Total - Eni
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης, απέρριψε τις επικρίσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «φλερτάρει» με λύση δύο κρατών στο Κυπριακό.

«Δεν υπάρχει κανένα φλερτ με οποιαδήποτε άλλη μορφή λύσης του Κυπριακού, πέραν της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας», τόνισε. Και προσέθεσε ότι η συζήτηση περί άλλων μορφών λύσης, είτε δύο κρατών, είτε συνομοσπονδίας, «μόνο κακό μπορεί να προσφέρει στην προσπάθειά για τερματισμό της παράνομης κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας», ενώ απηύθυνε έκκληση προς όλους να εργαστούν από κοινού για με την κυβέρνηση να δημιουργηθούν συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών με θετικό αποτέλεσμα.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χριστοδουλίδης εξήγησε ότι η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη και η προσέγγισή του ως «τροφή για σκέψη» προς όλους για μια αποκεντρωμένη, από εξουσίες και αρμοδιότητες, κεντρική κυβέρνηση «είναι εντός του πλαισίου της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και δεν αμφισβητεί σε καμία περίπτωση τη μορφή της λύσης». Σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό πρόκειται περί μιας προσέγγισης, που λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις της τουρκικής πλευράς, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες αντιμετώπισης ενός σημαντικού θέματος για το οποίο υπάρχει διαφωνία.

Ο ΥΠΕΞ αναφερόμενος στην αυριανή παρουσία της απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ , Τζέιν Λουτ στη Λευκωσία και τις συναντήσεις με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, εξέφρασε την ελπίδα μέσα από αυτές τις συναντήσεις να προκύψουν οι προοπτικές για άμεση επανέναρξη των συνομιλιών.

Εξάλλου, ο ΥΠΕΞ, ο οποίος παρέστη σήμερα σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, δήλωσε ότι δεν υπήρξε αμερικανική βάση ελικοπτέρων στην Κύπρο, στο αεροδρόμιο της Βρετανικής Βάσης Ακρωτηρίου, όπως κάποια δημοσιεύματα έγραφαν. Απλώς, προσέθεσε, δόθηκαν διευκολύνσεις για ασφαλή εκκένωση πολιτών.

Τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο ΥΠΕΞ, «έχουμε πετύχει να μετατρέψουμε την αεροπορική βάση ‘Ανδρέας Παπανδρέου’ αλλά και τα λιμάνια μας σε σημείο αναφοράς για χρήση από τρίτες χώρες, που επιθυμούν να δράσουν επιχειρησιακά για αποκλειστικά ανθρωπιστικής φύσεως επιχειρήσεις και μόνο».

Υπενθύμισε ότι η Λευκωσία έχει συνάψει σημαντικό αριθμό συμφωνιών με πολλά κράτη και ότι σε αυτό το πλαίσιο παρέχονται διευκολύνσεις στα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Δημοκρατίας σε αριθμό χωρών, αποκλειστικά για ανθρωπιστικές επιχειρήσεις και εκκένωσης αμάχων. Είπε ότι το 2017 δόθηκαν διευκολύνσεις σε 672 περιπτώσεις και αυτές οι διευκολύνσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές και μια ένδειξη του ρόλου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην περιοχή.

Στις 6 Νοεμβρίου ο κ. Χριστοδουλίδης θα μεταβεί στις ΗΠΑ, όπου θα έχει σειρά επαφών με τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, μεταξύ των οποίων και με τον υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Γουές Μίτσελ, ο οποίος ανέβαλε λόγω πρακτικών δυσκολιών την επίσκεψη του στην Κύπρο.

Όσον αφορά τη διασύνδεση της επίσκεψης Μίτσελ με την γεώτρηση της Exxon στην κυπριακή ΑΟΖ, εκτιμάται, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, πως στην αμερικανική πλευρά υπάρχει η αίσθηση ότι «πέρασε το μήνυμα στην Άγκυρα» και ως εκ τούτου δεν είναι απαραίτητη η έλευση Μίτσελ στην Κύπρο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΑΟΖΚΥΠΡΙΑΚΟΤΟΥΡΚΙΑΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

Related Posts

Εθνική Φρουρά
ΚΥΠΡΟΣ

Συναγερμός στην Εθνική Φρουρά Κύπρου: «Εξαφανίστηκαν» 13 κιλά εκρηκτικών – Τα σενάρια που εξετάζονται

30/01/2026 - 16:20
Γεραπετρίτης
ΚΥΠΡΟΣ

Γεραπετρίτης για Κυπριακό: «Νέες συνομιλίες όταν ωριμάσουν οι συνθήκες» – Τι είπε για Συρία και Λιβύη με τον ΓΓ του ΟΗΕ

29/01/2026 - 08:33
Hisar
ΚΥΠΡΟΣ

Hisar: Η Τουρκία ανέπτυξε αντιαεροπορικό σύστημα του Steel Dome στα κατεχόμενα, γράφουν κυπριακά ΜΜΕ

26/01/2026 - 17:22

Διαβάστε Επίσης

Κένταυρος – Barak MX: Το ελληνικό anti-drone σύστημα ενσωματώθηκε στα ισραηλινά συστήματα αεράμυνας

GCAP: Επίθεση Ιταλίας στην Βρετανία – «Τρελός ο εγωϊσμός τους, δεν μοιράζονται τεχνολογίες»

Ιράν: «Δεν δεχόμαστε τελεσίγραφα» – Μηνύματα προς Ουάσινγκτον μέσω τρίτων για πλαίσιο διαπραγματεύσεων

Σεργκέι Σοϊγκού: «Η Ρωσία υποστηρίζει την Κίνα στο ζήτημα της Ταϊβάν»

Su-57 αντί F-35: Προχωρημένες επαφές Ινδίας – Ρωσίας με «οδηγό» το success story των Su-30MKI

F-16 Block 70: Το Περού αναθεωρεί την απόφαση για Gripen και επιλέγει τα μαχητικά της Lockheed Martin

Το ΕΛΚΑΚ εξηγεί: Νέο digital video series για την αμυντική βιομηχανία που «βγαίνει μπροστά» [vids]

F-15K: Η Νότια Κορέα αναβαθμίζει τους φονικούς «αετούς» της με πρόγραμμα 2.8 δισεκ. δολαρίων

Top News

Διονύσης Αλέρτας: Δημοσίευμα «πέθανε» τον διάσημο pastry chef - «Σίγουρα είμαι ζωντανός» έγραψε ο ίδιος

Χριστίνα Αλεξοπούλου: Αντιδράσεις μετά το εξοργιστικό παραλήρημα για τις τιμές των ενοικίων - «Το τζάμπα πέθανε»

Η «λαμπερή» πρεμιέρα της «Melania» - Οικοδέσποινα η Κίμπερλι Γκλιφόιλ, ποιοι παρευρέθηκαν στο Κέντρο Αθηνών

Grammy: Το Top 10 «Best dressed» των βραβείων - Οι λαμπερές παρουσίες που «έκλεψαν» τις εντυπώσεις

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert