OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: Ποια είναι η ατζέντα του Προέδρου Αναστασιάδη στο κρίσιμο τετ-α-τετ με τον Πομπέο

18/03/2019 - 10:37
Share on FacebookShare on Twitter

Εξαιρετικά κρίσιμο για την πορεία του Κυπριακού αναμένεται να είναι το τετ-α-τετ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών εντός αυτής της εβδομάδας.

Ο Νίκος Αναστασιάδης θέλει να αποκομίσει μια «δήλωση στήριξης» από τον Μάικ Πομπέο, στο ίδιο πνεύμα με την θέση της Φεντερίκα Μογκερίνι, την επικεφαλή της διπλωματίας και εξωτερικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, «στέλνοντας μήνυμα» προς την Άγκυρα.

Ειδικότερα, η συνάντηση Αναστασιάδη-Πομπέο, στην Ιερουσαλήμ, στο περιθώριο της Τριμερούς Συνάντησης, φαίνεται να έχει κλειδώσει κατά τις τελευταίες επαφές που είχαν γίνει μεταξύ Λευκωσίας και Ουάσιγκτον, την περασμένη Παρασκευή.

Αυτό που θέλει να πάρει ο Νίκος Αναστασιάδης είναι τη στήριξη των ΗΠΑ στα δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην αποκλειστική οικονομική ζώνη. Σήμερα θα επιδώσει τα διαπιστευτήριά της η νέα Αμερικανίδα πρέσβειρα, Τζούντι Γκάρμπερ, και θα έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα όσα θα αναφέρει στο κείμενο της διαπίστευσής της.

Στην Τριμερή των Ιεροσολύμων, θα κυριαρχήσουν τα ζητήματα ενεργειακής και θαλάσσιας ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και φαίνεται πως το θέμα του αγωγού EastMed δεν θα είναι το βασικό ζητούμενο σ’ αυτή τη σύνοδο κορυφής, ανάμεσα στις τρεις χώρες. Ο αρνητισμός από πλευράς Ιταλίας για τον αγωγό φαίνεται να βάζει το όλο ζήτημα στο ψυγείο προς το παρόν.

Η τρέχουσα εβδομάδα θα είναι κρίσιμη και για το Κυπριακό, κυρίως με αφορμή τη συνάντηση που θα έχουν Γιώργος Κατρούγκαλος και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Αττάλεια της Τουρκίας, την Πέμπτη.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών θα έρθει απόψε στη Λευκωσία και αύριο θα έχει διαβουλεύσεις με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Νίκο Χριστοδουλίδη. Όπως ο ίδιος δήλωσε, θα γίνει μια προεργασία ενόψει της συνάντησης που θα έχει με τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

Μια συνάντηση που, όπως η κυπριακή πλευρά πιστεύει, μπορεί να καταδείξει τις προθέσεις της Τουρκίας, όσον αφορά στη μετέπειτα πορεία του Κυπριακού. Ο Πρ. Προδρόμου εξέφρασε χθες τον προβληματισμό του γιατί Τουρκία και Τουρκοκύπριοι εστιάζουν μόνο στο θέμα της πολιτικής ισότητας, που είναι μία από τις έξι παραμέτρους του πλαισίου Γκουτέρες.

Μέσα σ’ όλα αυτά, προέκυψε και μια νέα κόντρα μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ. Αυτή τη φορά ο Ερντογάν θύμωσε με «τουίτ» του γιου Νετανιάχου, ο οποίος είπε πως η Ιστανμπούλ είναι η Κωνσταντινούπολη.

Πηγή: Philenews 

Tags: ΚΥΠΡΙΑΚΟΜΑΙΚ ΠΟΜΠΕΟ

Related Posts

Εθνική Φρουρά
ΚΥΠΡΟΣ

Συναγερμός στην Εθνική Φρουρά Κύπρου: «Εξαφανίστηκαν» 13 κιλά εκρηκτικών – Τα σενάρια που εξετάζονται

30/01/2026 - 16:20
Γεραπετρίτης
ΚΥΠΡΟΣ

Γεραπετρίτης για Κυπριακό: «Νέες συνομιλίες όταν ωριμάσουν οι συνθήκες» – Τι είπε για Συρία και Λιβύη με τον ΓΓ του ΟΗΕ

29/01/2026 - 08:33
Hisar
ΚΥΠΡΟΣ

Hisar: Η Τουρκία ανέπτυξε αντιαεροπορικό σύστημα του Steel Dome στα κατεχόμενα, γράφουν κυπριακά ΜΜΕ

26/01/2026 - 17:22

Διαβάστε Επίσης

Λιβύη: Συγκρούσεις των δυνάμεων του Χάφταρ με «ομάδες ενόπλων» στα σύνορα με τον Νίγηρα

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Πριν τις 15 Φεβρουαρίου η συνάντηση με Ερντογάν – Έχουμε υποχρέωση να θωρακίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις»

Aarok: Η Naval Group θα αναπτύξει νέα ναυτική έκδοση του γαλλικού UAV για το αεροπλανοφόρο PANG

Ζελένσκι: «Η Ρωσία τηρεί την ενεργειακή κατάπαυση του πυρός – Εφικτή μια αξιοπρεπής και διαρκής ειρήνη»

ΗΠΑ: Ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι κατέληξε σε εμπορική συμφωνία με την Ινδία – «Ο Μόντι συμφώνησε να σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο»

Πολωνία: Άγνωστο drone έπεσε σε στρατιωτική βάση στις 28 Ιανουαρίου

Ο Υποναύαρχος (Μ) Δημήτριος Καπίρης ΠΝ παρέλαβε καθήκοντα Γενικού Επιθεωρητή Πολεμικού Ναυτικού [pics]

Meteor στην Ουκρανία; Η Σουηδία συζητά την μεταφορά μαχητικών Gripen, οπλισμένων με τους φονικούς BVR πυραύλους

Top News

Καιρός - Τσατραφύλλιας: Καταιγίδες, λασποβροχές, νοτιάδες και άνοδος της θερμοκρασίας από την Τετάρτη

Κύμα συμπαράστασης στην Ελένη Βουλγαράκη από παρουσιαστές μετά τη δήλωση του Δημήτρη Παπανώτα που προκάλεσε αντιδράσεις

Εξαφάνιση Λόρα: Νέα στοιχεία για την 16χρονη - «Ανταλλάξαμε 20 λέξεις, δεν θα αναγνώριζε τη φωνή μου» λέει ο ετεροθαλής αδερφός της

Κατερίνα Διδασκάλου - Της ξέφυγε στον «αέρα»: «Πώς να κάνει μια κακοποιημένη γυναίκα που ο άντρας της ξενοπηδ@#$»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert