OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακή ΑΟΖ: Έτσι η Λευκωσία θα «αντιμετωπίσει» τον «Πορθητή»

06/05/2019 - 13:44
Χριστοδουλίδης
Share on FacebookShare on Twitter

Η προκλητικότητα και επιθετικότητα της Τουρκίας εκφράστηκε με τον πιο σαφή τρόπο πριν από λίγες μέρες, μετά την οδηγία που εξέδωσαν οι τουρκικές υδρογραφικές υπηρεσίες για την διεξαγωγή γεωτρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και εντός κυπριακής ΑΟΖ, με πρωταγωνιστή τον «Πορθητή».

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Κύπρος δεν θα μπορούσε να μείνει αδιάφορη και δίχως μια αντίδραση για να αντιμετωπίσει με τα σωστά μέσα, το νέο «χτύπημα» της Άγκυρας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης, Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, δήλωσε ότι η κυπριακή κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις παράνομες τουρκικές ενέργειες και γίνονται συζητήσεις σε διπλωματικό επίπεδο με σκοπό να υπάρξει η κατάλληλη προεργασία, ενώ προσέθεσε ότι  επόμενο σημείο – σταθμός είναι το Άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Ρουμανία, στις 9 Μαΐου.

Το περασμένο Σάββατο 4 Μαΐου κατατέθηκαν στον Γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών οι γεωγραφικές συντεταγμένες του ορίου της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας στη βάση της μέσης γραμμής μεταξύ της κυπριακής Δημοκρατίας και της Τουρκίας, ενώ όπως είχε δηλώσει ο Κύπριος ΥΠΕΞ θα γίνει και η σχετική δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας.

Ποιες οι επόμενες επαφές του Χριστοδουλίδη

Εν συνεχεία ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα αναχωρήσει αύριο το πρωί με προορισμό το Παρίσι, όπου θα πραγματοποιήσει μονοήμερη επίσκεψη εργασίας, κατά την οποία θα έχει σειρά επαφών με επίκεντρο τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, τις διμερείς σχέσεις και ενεργειακά θέματα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Χριστοδουλίδης θα έχει το απόγευμα της Τρίτης κατ’ ιδίαν συνάντηση και συνομιλίες στο γαλλικό Υπουργείο Εξωτερικών με τον ομόλογό του Jean-Yves Le Drian, κατά τις οποίες αναμένεται να συζητηθούν οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, να ανασκοπηθεί το πλήρες φάσμα των διμερών σχέσεων Κύπρου-Γαλλίας και να ανταλλαγούν απόψεις για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας των δύο χωρών, εντός και εκτός του πλαισίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με έμφαση στα ενεργειακά θέματα. Θα συζητηθούν, επίσης, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ακολούθως, θα έχει χωριστές συναντήσεις με τη Γαλλίδα Υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Amélie de Montchalin και την Υφυπουργό Άμυνας Geneviève Darrieussecq.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, θα συναντηθεί με τον Γερουσιαστή Christian Cambon, Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών, Άμυνας και Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλικής Γερουσίας.

Το πρόγραμμα επαφών του Υπουργού Εξωτερικών στη γαλλική πρωτεύουσα θα ολοκληρωθεί το βράδυ της ίδιας μέρας με συνάντηση με τον Stéphane Michel, Διευθυντή Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής της γαλλικής πολυεθνικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου TOTAL, η οποία δραστηριοποιείται στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κατηγορηματική στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Την «ξεκάθαρη» θέση της ΕΕ εναντίον των προθέσεων της Τουρκίας να πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ επανέλαβε η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για θέματα εξωτερικής πολιτικής Μάγια Κοτσίγιανιτς, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι διπλωματικές επαφές με αυτόν το στόχο θα συνεχιστούν.

«Έχουμε μια ξεκάθαρη τοποθέτηση από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου 2018, οπότε καταδικάσαμε σαφώς τις συνεχιζόμενες παράνομες πράξεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό το Σαββατοκυριάκο εκφράσαμε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις προθέσεις της Τουρκίας να πραγματοποίησει γεωτρήσεις στην τουρκική ΑΟΖ», είπε η Μ. Κοτσίγιανιτς, καλώντας την Τουρκία να «δείξει αυτοσυγκράτηση, να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου και να απόσχει από κάθε παράνομη ενέργεια».

Κληθείσα να δώσει διευκρινίσεις σχετικά με το ποια θα ήταν η «κατάλληλη απαντήση» της ΕΕ με την οποία προειδοποίησε την Τουρκία στην πρόσφατη δήλωσή της η ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, η εκπρόσωπος αρνήθηκε να προβεί σε «εικασίες» καθώς, όπως είπε, στόχος της ΕΕ είναι να αποτραπούν οι εν λόγω ενέργειες ενώ σημείωσε ότι οι «διπλωματικές επαφές θα συνεχιστούν».

Με πληροφορίες από: Philenews/ ΑΠΕ – ΜΠΕ

Tags: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖΚΥΠΡΟΣΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣΠΟΡΘΗΤΗΣΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

Related Posts

Ακρωτήρι - Κύπρος
ΚΥΠΡΟΣ

Ήχησαν οι σειρήνες στο Ακρωτήρι της Κύπρου: Προειδοποίηση στους κατοίκους για «απειλή ασφαλείας»

19/03/2026 - 17:15
Μητσοτάκης - ΚΙΜΩΝ
ΚΥΠΡΟΣ

«ΚΙΜΩΝ»: Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης επισκέφθηκαν την ελληνική φρεγάτα – Συνάντηση και με τους πιλότους των F-16 [pics, vid]

09/03/2026 - 18:08
Κύπρος - Μακρόν - Χριστοδουλίδης - Μητσοτάκης
ΚΥΠΡΟΣ

Μακρόν: Η Γαλλία σχεδιάζει «αμυντική αποστολή» στα Στενά του Ορμούζ – Οι κοινές δηλώσεις με Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη στην Κύπρο [vid]

09/03/2026 - 15:05

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1821 ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός κηρύσσει την έναρξη της Επανάστασης

Πυρηνικές δοκιμές: Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει ακόμη «καμία απόφαση» για το πώς θα ξαναρχίσουν

Ερντογάν: «Η Τουρκία διατηρεί την ψυχραιμία της και επιδιώκει ειρήνη στη Μέση Ανατολή»

Ισραήλ: Τουλάχιστον 9 άνθρωποι τραυματίστηκαν από επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους με πυρομαχικά διασποράς [vids]

Financial Times: Το Ιράν επιτρέπει σε «μη εχθρικά» πλοία να περνάνε από τα Στενά του Ορμούζ

IDF: Έπληξε βασική ιρανική εγκατάσταση παραγωγής εκρηκτικών στο Ισφαχάν και εκτοξευτή πυραύλων στο δυτικό Ιράν [vids]

Τραμπ: «Το Ιράν θέλει απεγνωσμένα να κάνει συμφωνία, γίνονται συνομιλίες – Συμφώνησαν να μην αποκτήσουν πυρηνικό όπλο»

ΗΠΑ: 3.000 στρατιώτες της 82ης Αερομεταφερόμενης Μεραρχίας θα πάνε στη Μέση Ανατολή, λέει το Reuters

Top News

Οι διάλογοι φωτιά που έκαψαν το κύκλωμα που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ - «Δύο μαγαζιά μου είναι σε εικονική εταιρεία» έλεγε ο TikToker

Ο Γιώργος Τσαγκαράκης αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους - Του επιβλήθηκε και εγγύηση 50.000 ευρώ

Νίκος Ορφανός: Μόλις έμαθα ότι έχω όγκο στον εγκέφαλο ενημέρωσα τον γιο και τη γυναίκα μου, τους είπα θα το παλέψουμε

Αλεξάνδρα Ούστα: Η μητέρα μου πέθανε στην κλινική που είχε μπει για απεξάρτηση από το αλκοόλ

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert