OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Κυπριακό: «Μήνυμα» Χριστοδουλίδη σε Τσαβούσογλου για την επανέναρξη διαλόγου

09/07/2019 - 14:04
Χριστοδουλίδης
Share on FacebookShare on Twitter

Έστειλε «μήνυμα» ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης στο νέο κύμα προκλητικών δηλώσεων και ενεργειών της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο με το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ αλλά και με την σταθερή παρουσία του «Πορθητή» μερικά χιλιόμετρα από την Πάφο.

Στο πλαίσιο συνάντησης του με τον Ελβετό ομόλογό του, ο Νίκος Χριστοδουλίδης εξέφρασε τις απόψεις του αλλά και τις θέσεις της Λευκωσίας σχετικά με τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και τις παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας, αφήνοντας «αιχμές» τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών.

Ειδικότερα, ο Κύπριος Υπουργός Εξωτερικών έστειλε στον Τσαβούσογλου, μέσω του Ελβετού ΥΠΕΞ Ignazio Cassis, ένα «μήνυμα ετοιμότητας» για εμπλοκή σε διάλογο για επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και των αρχών της ΕΕ, νοουμένου ότι θα τερματιστούν οι παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο κ.  Cassis, ο οποίος είχε σήμερα συνομιλίες με τον κ. Χριστοδουλίδη στη Λευκωσία, δήλωσε πως θα μιλήσει με τον κ. Τσαβούσογλου και θα προσπαθήσει να τον πείσει ώστε να εξευρεθεί ο καλύτερος τρόπος για να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό.

Η περιοδεία του Ελβετού ΥΠΕΞ και η Κύπρος

Η Κύπρος είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του Ελβετού ΥΠΕΞ στην περιοχή. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί την Ελλάδα και την Τουρκία για συναντήσεις με τους ΥΠΕΞ των δυο χωρών, κατά τις οποίες θα συζητήσει, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό, υπό το φως των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Στις δηλώσεις που έγιναν μετά τις συνομιλίες, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως «έκανα ξεκάθαρο – και θεωρώ ότι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς ο Ignazio θα επισκεφθεί την ‘Αγκυρα τις επόμενες ημέρες – πως προκειμένου να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις η Τουρκία πρέπει πρώτα να σταματήσει τις παράνομες και προκλητικές της ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Δημοκρατίας».

Δυστυχώς οι ενδείξεις δεν είναι θετικές, επεσήμανε, προσθέτοντας πως η Τουρκία αντί αυτού έχει επιλέξει να κλιμακώσει περαιτέρω τις προκλήσεις τις τελευταίες λίγες ημέρες, προχωρώντας σε μια νέα, παράνομη γεωτρητική επιχείρηση εντός της χωρικής θάλασσας της Δημοκρατίας.

Το μήνυμα προς την Τουρκία

“Έχω ζητήσει από τον Ignazio να μεταφέρει το μήνυμα στην Τουρκία ότι είναι μόνο μέσω διαλόγου που μπορεί να επιτευχθεί μια λύση, στη βάση των σχετικών ψηφισμάτων των ΗΕ και των αρχών πάνω στις οποίες βασίζεται η ΕΕ. Είμαστε έτοιμοι να εμπλακούμε σε ένα τέτοιο διάλογο, νοουμένου ότι οι παράνομες ενέργειες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου θα τερματιστούν”, σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Από την πλευρά του ο κ. Cassis, αναφερόμενος στο Κυπριακό, επεσήμανε πως η χώρα του είχε την τιμή να φιλοξενήσει πέντε γύρους διαπραγματεύσεων το 2016 και το 2017, στο Μοντ Πελεράν, στη Γενεύη και στο Κραν Μοντανά.

Σημειώνοντας πως “δεν ήμασταν μακριά από μια λύση αλλά δεν φτάσαμε” σε αυτήν, επεσήμανε πως “είναι πολύ σημαντικό για την Ελβετία να επαναλάβει την προσφορά μας να στηρίξουμε αυτή τη διαδικασία με τις καλές μας υπηρεσίες”, και υπογράμμισε την ανάγκη για επανέναρξη των συνομιλιών και δημιουργία των συνθηκών για κάτι τέτοιο.

“Ασφαλώς θα μιλήσω με τον συνάδελφό μας στην Τουρκία προκειμένου να προσπαθήσω να τον πείσω ώστε να εξευρεθεί ο καλύτερος τρόπος για να επανεκκινήσουν αυτές οι συνομιλίες”, σημείωσε.

Είπε πως κατά τις επικείμενες επαφές του σε Ελλάδα και Τουρκία θα συζητήσει και το πρόβλημα που αφορά την κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Με πληροφορίες από: ΚΥΠΕ / Politis

Tags: ΚΥΠΡΙΑΚΟΚΥΠΡΟΣΤΟΥΡΚΙΑΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

Related Posts

Εθνική Φρουρά
ΚΥΠΡΟΣ

Συναγερμός στην Εθνική Φρουρά Κύπρου: «Εξαφανίστηκαν» 13 κιλά εκρηκτικών – Τα σενάρια που εξετάζονται

30/01/2026 - 16:20
Γεραπετρίτης
ΚΥΠΡΟΣ

Γεραπετρίτης για Κυπριακό: «Νέες συνομιλίες όταν ωριμάσουν οι συνθήκες» – Τι είπε για Συρία και Λιβύη με τον ΓΓ του ΟΗΕ

29/01/2026 - 08:33
Hisar
ΚΥΠΡΟΣ

Hisar: Η Τουρκία ανέπτυξε αντιαεροπορικό σύστημα του Steel Dome στα κατεχόμενα, γράφουν κυπριακά ΜΜΕ

26/01/2026 - 17:22

Διαβάστε Επίσης

Ζελένσκι κατά Ρωσίας: Εκτόξευσαν 2.000 drones, 1.200 βόμβες και 116 πυραύλους παράλληλα με τις ειρηνευτικές συνομιλίες

FSB: Συνελήφθη ο κύριος ύποπτος για την απόπειρα δολοφονίας του αντιστράτηγου Αλεξέγεφ [vid]

Ιράν σε ΗΠΑ: «Δεν εγκαταλείπουμε τον εμπλουτισμό ουρανίου ακόμα και αν μας επιβληθεί πόλεμος»

«Πήραν τα μέτρα» των Eurofighter: Εντυπωσιακό το «αποτύπωμα» των ελληνικών Rafale στη Σαουδική Αραβία

Το Συμβούλιο Ειρήνης του Τραμπ θα συνεδριάσει για πρώτη φορά στις 19 Φεβρουαρίου – Ο Όρμπαν δήλωσε συμμετοχή

Γροιλανδία: «Η κρίση με τις ΗΠΑ δεν έχει τελειώσει και δεν έχουμε ακόμα λύση αλλά δεν υπάρχει απειλή»

Γερμανία: Υπέρ της παροχής μεγαλύτερης βοήθειας στην Ουκρανία τάσσεται η πλειοψηφία των πολιτών – Τι δείχνει δημοσκόπηση

Συνάντηση Τραμπ – Νετανιάχου την Τετάρτη για το πυραυλικό και πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Top News

Καιρός: Με βροχές και πτώση θερμοκρασίας αρχίζει η εβδομάδα - Στο επίκεντρο Δυτική Ελλάδα και Ανατολικό Αιγαίο

Η Μελίνα Νικολαΐδη έγινε 22 χρονών: Η εντυπωσιακή τούρτα γενεθλίων δίπλα στη μητέρα της Δέσποινα Βανδή

Έλλη Τρίγγου: «Απ’ όλα έχω βιώσει στις σχέσεις µου, και μπερδέματα - Μεγαλώνω, είμαι 36»

Πότε καταβάλλονται οι συντάξεις Μαρτίου – Ποιοι πληρώνονται πρώτοι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert