OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Καταδικάζει τις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις στην Καρπασία

15/11/2019 - 14:32
Κύπρος
Share on FacebookShare on Twitter

Η Κύπρος «απάντησε» στην έναρξη των γεωτρήσεων του «Πορθητή» στην κατεχόμενη Καρπασία, με μια σκληρή ανακοίνωση της κυπριακής Προεδρίας που «αδειάζει» τους ισχυρισμούς και τα ενεργειακά σχέδια της Άγκυρας στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Κύπρος «βγάζει στη σέντρα» τις παράνομες τουρκικές δραστηριότητες και γεωτρήσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, με ανακοίνωση της Προεδρίας που δημοσιεύτηκε πριν από λίγη ώρα, όπως μεταδίδουν τα κυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Ειδικότερα, η Λευκωσία καταδικάζει τη νέα προσπάθεια της Τουρκίας να διεξάγει παράνομη γεώτρηση εντός των θαλάσσιων ζωνών της Κύπρου.

Τι αναφέρει η «σκληρή» ανακοίνωση

Η ανακοινωθείσα γεώτρηση εντός της ανατολικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, σε πολύ κοντινή απόσταση από τη χωρική θάλασσα, στα 12,4 ναυτικά μίλια από τις ακτές της Καρπασίας, παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας σύμφωνα με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας καθώς και το διεθνές εθιμικό δίκαιο.

Η Κυβέρνηση επίσης καταδικάζει τις αναγγελθείσες παράνομες σεισμικές έρευνες με το ερευνητικό σκάφος ‘Oruç Reis’ εντός μεγάλης περιοχής στη δυτική ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα της Κύπρου, κατά παράβαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Το γεγονός ότι οι νέες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας ανακοινώθηκαν την ίδια μέρα κατά την οποία τέθηκε σε ισχύ το πλαίσιο κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί πράξη ακραίας και προκλητικής περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, καθώς και των επανειλημμένων εκκλήσεων της διεθνούς κοινότητας προς την Τουρκία να τερματίσει τις παράνομες ενέργειες και να σεβαστεί την κυριαρχία και τα αποκλειστικά κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οποιοσδήποτε  ισχυρισμός της Τουρκίας ότι η γεώτρηση διεξάγεται κατόπιν «αδειοδότησης» από τη λεγόμενη «ΤΔΒΚ» προς την τουρκική εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) ουδεμία νομική βάση έχει και οποιεσδήποτε γεωτρητικές δραστηριότητες διεξάγονται εκ μέρους ή προς όφελος του παράνομου αποσχιστικού καθεστώτος είναι παράνομες και άκυρες, όπως εξάλλου παράνομο και ανυπόστατο είναι και το ίδιο το ψευδοκράτος, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Η υποκρισία της Τουρκίας

Είναι τουλάχιστον υποκριτικό η Τουρκία να ισχυρίζεται ότι δήθεν υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, ενώ την ίδια στιγμή διεκδικεί προς όφελός της το 44% της ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδας της Κύπρου εις βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων ολόκληρου του κυπριακού λαού.

Τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων θα διασφαλιστούν καλύτερα μέσω της συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος, και όχι με τη διεξαγωγή παράνομων δραστηριοτήτων και δη 10 μέρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη και τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στο Βερολίνο.

Καλούμε για ακόμη μία φορά την Τουρκία να τερματίσει όλες τις παράνομες ενέργειές της και να αποσύρει όλα τα γεωτρητικά και σεισμικά σκάφη από τις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.

Υπενθυμίζοντας το πλαίσιο κυρώσεων το οποίο τέθηκε σε ισχύ από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο στοχεύει φυσικά και νομικά πρόσωπα που εμπλέκονται στις συνεχιζόμενες παράνομες γεωτρήσεις εντός της χωρικής θάλασσας, της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας της Κύπρου, καλούμε επίσης όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στις παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις να τερματίσουν οποιαδήποτε συνεργασία ή συνδρομή σε οποιεσδήποτε παράνομες δραστηριότητες.

Πηγή: Cyprus Times / Φωτογραφία Reuters

Tags: ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖΚΥΠΡΟΣΠΟΡΘΗΤΗΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Ισραήλ
ΕΛΛΑΔΑ

«Μυστική» συνάντηση του Αρχηγού της Ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας με ανώτατους αξιωματικούς Ελλάδας και Κύπρου στη Λευκωσία

17/12/2025 - 12:26
Μητσοτάκης - Χριστοδουλίδης
ΕΛΛΑΔΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Μίλησε με τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό

11/12/2025 - 16:25
Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24

Διαβάστε Επίσης

Φρεγάτα «Κίμων»: Η στιγμή της ονοματοδοσίας από τον ανάδοχο υποναύαρχο επί τιμή, Πάνο Λασκαρίδη [vid]

Αρχηγός ΓΕΝ στην τελετή παράδοσης του «Κίμωνα»: «Συνεχίζουμε μια κληρονομιά που έχει καθορίσει την ελληνική ναυτοσύνη εδώ και χιλιετίες»

Το Πολεμικό Ναυτικό καλωσορίζει την φρεγάτα «Κίμων» – Το OnAlert.gr στο Λοριάν για την παραλαβή της πρώτης FDI – Δείτε Live

SBU: Ανακοίνωσε ότι έπληξε MiG-31 και ραντάρ δεκάδων εκατομμυρίων στη ρωσική βάση Μελμπέκ της Κριμαίας

S-300: Η Ουκρανία προμηθεύεται πυραύλους για τα συστήματα αεράμυνας από τη Νορβηγία

METLEN – KNDS: Σύμβαση για την κατασκευή 200 τμημάτων των Leopard 2A8 στον Βόλο

Λίβανος: Επιδρομές της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας «εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ»

Η Καμπότζη κατηγορεί την Ταϊλάνδη ότι βομβάρδισε τη μεθοριακή πόλη Ποϊπέτ

Top News

Απόκοσμες εικόνες από το Ιράν: Η «βροχή αίματος» φούντωσε τα σενάρια Αποκάλυψης

Απόστολος Λύτρας για τον ξυλοδαρμό της Σοφίας Πολυζωγοπούλου: Την πρώτη μέρα στη φυλακή νόμιζα ότι παίζω σε ταινία

Χανιά: Πώς ο καθηγητής με την κβαντική μηχανή έπεισε την οικογένεια του εξαφανισμένου γιατρού - Ανοίγει ο κύκλος των ερευνών

«Ο Γιώργος Μαζωνάκης κατονόμασε τον επιχειρηματία που τον εκβιάζει, ήταν προσχεδιασμένη η καταγγελία», λέει ο δικηγόρος του

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert