OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: «Θαλάσσια εισβολή» οι γεωτρήσεις της Τουρκίας

17/06/2019 - 10:16
Τουρκία
Share on FacebookShare on Twitter

Η Κύπρος είναι σε ετοιμότητα, λόγω των προκλητικών κινήσεων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ στη Ανατολική Μεσόγειο, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας Πρόδρομος Προδρόμου μιλώντας μάλιστα για «θαλάσσια εισβολή». Η ένταση στην περιοχή έχει ανέβει επικίνδυνα με βασική προτεραιότητα να μην συμβεί κάποιο ατύχημα. 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου Πρόδρομος Προδρόμου μίλησε για όλα όσα κάνει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο χρησιμοποιώντας τον χαρακτηρισμό «θαλάσσια εισβολή», ενώ ξεκαθάρισε ότι η Κύπρος έχει στη διάθεσή της μέσα διπλωματικά και νομικά μέσα ως μέσο αντίδρασης.

Σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ επισήμανε ότι η Κύπρος  έχει εκδώσει ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης κατά νομικών και φυσικών προσώπων σε όσους συμμετέχουν σε αυτές τις δραστηριότητες. Η υπόθεση πηγαίνει, μάλιστα, στην ΕΕ.  Έντονη ήταν και η αντίδραση της ΝΔ.

«Όλο αυτό το τελευταίο διάστημα υπάρχουν συνεχείς πληροφορίες, κάποτε συγκρουόμενες πληροφορίες. Υπάρχουν δηλώσεις Τούρκους αξιωματούχων.Τώρα τις τελευταίες ημέρες, τις τελευταίες ώρες φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες πληροφορίες για μεταφορά κάποιον υλικών που είναι σαν να δείχνουν ότι γίνεται όντως γεώτρηση. Βεβαίως δεν είναι από εμάς που θα έχετε την επιβεβαίωση ή όχι. Δεν είμαστε σε θέση να μιλήσουμε έγκυρα γι’ αυτό το θέμα.

Καταιγιστικός ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Σημασία όμως έχει ότι η γεώτρηση η οποία έχει επίσημα ανακοινωθεί από την τουρκική κυβέρνηση είναι μια κλιμάκωση ένα περαιτέρω βήμα σ’ αυτή την κατάφωρη παραβίαση που ζούμε εδώ και καιρό. Αλλά ακόμη και χωρίς γεώτρηση η στάση της Τουρκίας συνιστά μία παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Μία επίθεση εναντίον της κυπριακής δημοκρατίας», είπε ο κ. Προδρόμου.

Δεν δίστασε να χαρακτηρίσει νέα εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο τα όσα γίνονται τις τελευταίες ημέρες. «είναι ενός είδους επέμβαση. Αν θέλετε να το πούμε εισβολή είναι εισβολή στην θάλασσα. Το πρόβλημα είναι ότι η Τουρκία όντως απομονωμένη από τους ενεργειακούς σχεδιασμούς αυτοαπομονώθηκε γιατί δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Δεν έχει προσχωρήσει στην Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας, μία συνθήκη που από το 1982 διέπει το δίκαιο της θάλασσας. Αυτοσχεδιάζει και αυθαιρετεί. Αποφασίζει τι είναι δικά της νερά. Την Κυπριακή Δημοκρατία δεν την αναγνωρίζει».

Σε ερώτηση ποια μέτρα εξετάζεται να λάβει η Κύπρος ο Πρόδρομος Προδρόμου υπογράμμισε ότι «από καιρό τώρα έχει προετοιμαστεί η κυπριακή κυβέρνηση.

Είναι γνωστό ότι τα μέσα τα οποία διαθέτουμε είναι διπλωματικά και νομικά και σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση αλλά και με μία σειρά από στοχευμένες ενέργειες τόσο προς την Ε.Ε. κυρίως αλλά και προς άλλες κατευθύνσεις σε όλη την διεθνή κοινότητα. Δεν είναι τυχαίο για παράδειγμα ότι οι ΗΠΑ έχουν απερίφραστα καταδικάσει την τουρκική στάση αλλά και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Είχαμε βέβαια και στο μεσοδιάστημα τις ευρωπαϊκές εκλογές που είχαν τραβήξει το ενδιαφέρον.

Ήταν μια μεταβατική περίοδος όμως τις προηγούμενες ημέρες στην Σύνοδο των MED7 υπήρξε μία πολύ ισχυρή διακήρυξη με αναφορές που καταδικάζουν την Τουρκία, την καλούν να τερματίσει αυτή την δραστηριότητα όπως και παλαιές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου».

Ποια η αντίδραση της Λευκωσίας

Στην συνέχεια ο κ. Προδρόμου ανέφερε. «Ήδη η Κυπριακή Δημοκρατία έχει περάσει σε κάποια νομικά μέτρα εκδίδοντας ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης εναντίον φυσικών και νομικών προσώπων, είτε είναι εταιρείες είτε είναι επαγγελματίες, τα οποία ενέχονται σ’ αυτές τις τουρκικές δραστηριότητες.

Αυτή η διαδικασία τρέχει. Μάλιστα και φαίνεται ότι αποτελεί κάποιου είδους αποτρεπτικό μέτρο γιατί αν μη τι άλλο έσπευσε η Τουρκία να ανακοινώσει ότι θα κάνει το αντίστοιχο πράγμα που δεν ισχύει γιατί δεν υπάρχει κάποιου είδους παραβίαση ή επίθεση από κυπριακής πλευράς».

Τέλος υπογράμμισε ότι η Κύπρος έχει αρχίσει να ενεργοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στην διάθεση της. «Τα ευρωπαϊκά εντάλματα με βάση την έννομη τάξη εκτελούνται.

Δεν είμαστε εμείς που θα τους συλλάβουμε. Όπως η κυπριακή δημοκρατία ανταποκρίνεται όταν υπάρξουν τέτοια αιτήματα έτσι και τα άλλα κράτη σε έναν σύννομο και πολιτισμένο κόσμο αυτό κάνουν. Η Τουρκία διαρκώς επιχειρηματολογεί εντελώς εκτός του διεθνούς δικαίου. Σημασία έχει ότι προσπαθούμε να ενεργοποιήσουμε όλα τα μέσα».

Με πληροφορίες από: Newsit.gr

Tags: ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣΕΛΛΑΔΑΕΡΝΤΟΓΑΝΚΥΠΡΙΑΚΗ ΑΟΖΚΥΠΡΟΣΠΟΡΘΗΤΗΣΠΡΟΔΡΟΜΟΥΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Ακρωτήρι - Κύπρος
ΚΥΠΡΟΣ

Ήχησαν οι σειρήνες στο Ακρωτήρι της Κύπρου: Προειδοποίηση στους κατοίκους για «απειλή ασφαλείας»

19/03/2026 - 17:15
Μητσοτάκης - ΚΙΜΩΝ
ΚΥΠΡΟΣ

«ΚΙΜΩΝ»: Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης επισκέφθηκαν την ελληνική φρεγάτα – Συνάντηση και με τους πιλότους των F-16 [pics, vid]

09/03/2026 - 18:08
Κύπρος - Μακρόν - Χριστοδουλίδης - Μητσοτάκης
ΚΥΠΡΟΣ

Μακρόν: Η Γαλλία σχεδιάζει «αμυντική αποστολή» στα Στενά του Ορμούζ – Οι κοινές δηλώσεις με Μητσοτάκη και Χριστοδουλίδη στην Κύπρο [vid]

09/03/2026 - 15:05

Διαβάστε Επίσης

UH-60MX Black Hawk: O αμερικανικός στρατός παρέλαβε το πρώτο ελικόπτερο που μπορεί να πετάξει και χωρίς πιλότο

Τρεις τραυματίες στο Ισραήλ και ένας νεκρός στο Μπαχρέιν μετά από νέες ιρανικές πυραυλικές επιθέσεις

Λβιβ: Ρωσική επίθεση στο κέντρο της πόλης – Η στιγμή που drone πέφτει σε κτίριο που έχει χαρακτηριστεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς [vid]

To Πακιστάν δηλώνει έτοιμο να μεσολαβήσει ανάμεσα σε ΗΠΑ και Ιράν για τον τερματισμό του πολέμου

Ιράν: Σκληραίνει την στάση του ενόψει συνομιλιών για τερματισμό του πολέμου

Λίβανος: Το Ισραήλ βομβάρδισε βενζινάδικα που ανήκουν στην Χεζμπολάχ – Συνεχίζονται οι χερσαίες επιχειρήσεις [vid]

Δένδιας: «Ισχυρό το ενδιαφέρον της Κύπρου για το σύστημα ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ – Θα γίνει συνάντηση με την ΕΑΒ»

NYT: Ο πρίγκιπας της Σαουδικής Αραβίας Μπιν Σαλμάν φέρεται να πιέζει τον Τραμπ να συνεχίσει τον πόλεμο με το Ιράν

Top News

Η δράση και η χλιδάτη ζωή των μελών του κυκλώματος που εξαπατούσε των ΕΦΚΑ - Κατασχέθηκαν πολυτελή αυτοκίνητα, πλάκες χρυσού και πανάκριβα ρολόγια

Γιώργος Μανίκας: Η απάντηση του γνωστού μοντέλου για την εμπλοκή του ονόματός του στο κύκλωμα που εξαπατούσε τον ΕΦΚΑ

Νίκος Ορφανός: Μόλις έμαθα ότι έχω όγκο στον εγκέφαλο ενημέρωσα τον γιο και τη γυναίκα μου, τους είπα θα το παλέψουμε

Παραπλανητικά SMS για το Fuel Pass 2026: Τι πρέπει να γνωρίζουν οι πολίτες σχετικά με μηνύματα τύπου phising - Πρακτικές συμβουλές

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2026 OnAlert