OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Οι Τουρκοκύπριοι δεν θέλουν να επιστρέψουν τις περιουσίες που άρπαξαν το 1974!

01/08/2015 - 00:07
Share on FacebookShare on Twitter

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί , θα δώσει στις 5 Αυγούστου συνέντευξη Τύπου, με την οποία θα ενημερώσει για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Μπαρίς Μπουρτζιού.
 
Σε γραπτή του δήλωση, ο Μπαρίς Μπουρτζιού αναφέρει ότι ο κ. Ακιντζί «είναι σταθερά προσηλωμένος στις αρχές της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και προσεκτικός στο να μην επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά, κάτι που θα συνεχίσει να πράττει, ώστε να διατηρηθεί το θετικό κλίμα». Αναφέρεται εξάλλου, πως ο Μουσταφά Ακιντζί δηλώνει ότι η τελική απόφαση για τη συμφωνία στο Κυπριακό θα αφεθεί στις δύο κοινότητες μέσω δημοψηφίσματος.

Στο μεταξύ, μεγάλες αντιδράσεις προκαλεί στα κατεχόμενα η συναντίληψη των δύο ηγετών, Αναστασιάδη και Ακιντζί, να αναγνωριστεί το δικαίωμα περιουσίας σε όσους το απολάμβαναν πριν από το 1974. Σύμφωνα με μερίδα του τουρκοκυπριακού τύπου σε περίπτωση τέτοιας ρύθμισης «το 76% των περιουσιών στα κατεχόμενα θα επιστρέψει στους Ελληνοκυπρίους. «Βουλευτές» της αντιπολίτευσης, εκτιμούν ότι θα ανοίξει ο δρόμος για «εμφύλιο πόλεμο, ενώ οι ξένοι που διαμένουν στα κατεχόμενα ανησυχούν».
 
Εξάλλου, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» αναφέρει ότι έπειτα από την έναρξη «προπαγάνδας» των Ελληνοκυπρίων για το θέμα, προκλήθηκε πανικός στους Τουρκοκυπρίους. Υπενθυμίζει δε, πως το 80% του εδάφους στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, πριν το 1974 αποτελούσε ελληνοκυπριακή περιουσία.
 
Ο εκπρόσωπος του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζού, δήλωσε ότι «το σημαντικό είναι να γίνεται αποδεκτό το δικαίωμα των σημερινών χρηστών όσο και των παλαιών ιδιοκτητών».Σε ερώτηση, εάν τον πρώτο λόγο στις περιουσίες θα τον έχουν οι Ελληνοκύπριοι, ο Μπαρίς Μπουρτζού είπε «όχι, θα έχουν δικαίωμα και οι παλιοί ιδιοκτήτες και οι σημερινοί χρήστες». Επέκρινε αυτούς που κατηγορούν τον Ακιντζί ότι υποχώρησε, λέγοντας ότι οι επικρίσεις τους είναι άδικες και εντελώς λανθασμένες, καθώς το δικαίωμα στην περιουσία είναι ένα παλιό ζήτημα που αναγνωρίζεται από το διεθνές δίκαιο.
 
Σε ερώτηση, ποιοί περιλαμβάνονται στον ορισμό «σημερινοί χρήστες», ο κ. Μπουρτζού είπε ότι αυτό είναι ακόμη υπό διαπραγμάτευση και πως δεν υπάρχει συμφωνία 100% σε αυτό το θέμα ακόμη. Οι διαπραγματευτές ωστόσο βρίσκονται σε πιο προχωρημένο σημείο από ότι στο παρελθόν, ανέφερε ο εκπρόσωπος του κ. Ακιντζί.

Tags: ΑΚΙΝΤΖΙΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑΚΥΠΡΟΣΠΕΡΙΟΥΣΙΕΣ

Related Posts

Εθνική Φρουρά
ΚΥΠΡΟΣ

Συναγερμός στην Εθνική Φρουρά Κύπρου: «Εξαφανίστηκαν» 13 κιλά εκρηκτικών – Τα σενάρια που εξετάζονται

30/01/2026 - 16:20
Γεραπετρίτης
ΚΥΠΡΟΣ

Γεραπετρίτης για Κυπριακό: «Νέες συνομιλίες όταν ωριμάσουν οι συνθήκες» – Τι είπε για Συρία και Λιβύη με τον ΓΓ του ΟΗΕ

29/01/2026 - 08:33
Hisar
ΚΥΠΡΟΣ

Hisar: Η Τουρκία ανέπτυξε αντιαεροπορικό σύστημα του Steel Dome στα κατεχόμενα, γράφουν κυπριακά ΜΜΕ

26/01/2026 - 17:22

Διαβάστε Επίσης

Δανία: «Τραμπ ζήτα συγγνώμη!» – Χιλιάδες διαδήλωσαν κατά των δηλώσεων για τους στρατιώτες του NATO στο Αφγανιστάν [pics]

Κύπρος: Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ανανέωση την εντολή της UNFICYP – Αντιδράσεις από την Τουρκία

Κυριάκος Μητσοτάκης για SAFE: «Εγκρίθηκαν 19 εθνικά σχέδια με έμφαση στις νέες τεχνολογίες και τα μη επανδρωμένα συστήματα»

Πυρηνικός αφοπλισμός: Η συμφωνία Νew START λήγει – «Σιγή ασυρμάτου» από Ρωσία και ΗΠΑ

Ιράν: «Το ξέσπασμα ενός πολέμου δεν είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ» – Οι ευρωπαϊκοί στρατοί χαρακτηρίστηκαν «τρομοκρατικές οργανώσεις»

PULS: Τα επόμενα βήματα μέχρι τις υπογραφές – «Καθαρό» 25% εγχώριας συμμετοχής το προαπαιτούμενο

Καιρός σήμερα: Προειδοποιήσεις για έντονα φαινόμενα σε όλη τη χώρα – Δείτε αναλυτικά

Σαν σήμερα: Το 1968 ο αρχηγός της αστυνομίας της Σαϊγκόν εκτελεί εν ψυχρώ έναν Βιετκόνγκ

Top News

Maison Henry Jullien, η μικρή γαλλική εταιρεία πίσω από τα «Top Gun» γυαλιά του Μακρόν: 10 άτομα φτιάχνουν 1.000 ζευγάρια τον χρόνο

Καιρός: Καταιγίδες, χαλάζι και μποφόρ σε 9 περιοχές μέχρι το βράδυ - Νέο έκτακτο δελτίο από ΕΜΥ

Νικηφόρος για Ιωάννα Τούνη: Δεν ήθελα να είμαι μαζί της στο «J2US» αν και είχε τη δυνατότητα να τραγουδήσει

Γρηγόρης Αρναούτογλου: Η συγκινητική ανάρτηση για τον θάνατο της μητέρας του - «Περνάει πολύ γρήγορα ο χρόνος»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert