OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ ΚΥΠΡΟΣ

Τουρκία: Αυτά είναι τα δυο οικόπεδα στην ΑΟΖ της Κύπρου που θέλει να βάλει φωτιά

02/07/2018 - 07:15
Share on FacebookShare on Twitter

Τα οικόπεδα 3 και 6 βάζει στο στόχαστρο της η Άγκυρα για να βάλει φωτιά στην ΑΟΖ της Κύπρου. Αυτό δείχνουν τα μέχρι στιγμής στοιχεία, αναφορικά με τις περιοχές όπου θα αρχίζει έρευνες εντός της κυπριακής ΑΟΖ, θέλοντας προφανώς να αμφισβητήσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να επιβάλει τετελεσμένα.

Πρωτίστως, όμως, με τέτοιες κινήσεις επιχειρεί να ανατρέψει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Λευκωσίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Άγκυρα φαίνεται να μελετά αυτό το σενάριο, το οποίο, ωστόσο, θα οδηγήσει σε αντιπαράθεση με τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα τεμάχια αυτά και κατ΄ επέκταση και με τις χώρες από τις οποίες προέρχονται. 

Στο οικόπεδο 3 δραστηριοποιούνται η ιταλική ΕΝΙ και η κορεάτικη KOGAS. Αναμένεται πως σε αυτό θα συμμετάσχει και η TOTAL, η οποία προσανατολίζεται να αναβαθμίσει την παρουσία της στην περιοχή. Οι Γάλλοι θα εμπλακούν σε τεμάχια που ήδη βρίσκεται η ΕΝΙ, χωρίς να είναι χειριστές. Δεν θα κάνει, δηλαδή, τις γεωτρήσεις. Στο δεύτερο οικόπεδο που, σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Τούρκοι σκέφτονται να εισβάλουν, το 6, ερευνούν οι εταιρείες TOTAL και ΕΝΙ. Εφαρμογή αυτού του σεναρίου θα προκαλέσει αναταράξεις και θα τροφοδοτήσει την ένταση με την εμπλοκή πολλών χωρών. 
 
Ένα δεύτερο σενάριο, που είναι στα υπόψη της Άγκυρας, είναι να προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε μη αδειοδοτούμενα τεμάχια. Αυτό δεν θα επηρεάσει τις εταιρείες, θα συνιστά ωστόσο κτύπημα κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία θα βρεθεί ενώπιον μιας νέας πρόκλησης αμφισβήτησης της κυριαρχίας της χώρας. Εκείνο που συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες είναι το 1, το οποίο βρίσκεται απέναντι από τη Λεμεσό και επεκτείνεται ανατολικά προς Λάρνακα και δυτικά προς την Πάφο. 

Ξένος διπλωμάτης σημείωνε στον «Φ» ότι η Τουρκία είναι απρόβλεπτη και αρέσκεται σε εκπλήξεις και ενίοτε να αιφνιδιάζει. Είναι, πάντως, σαφές ότι η Άγκυρα έχει αποφασίσει να προβαίνει σε κινήσεις ανάλογα των εξελίξεων που θα σημειώνονται σε σχέση με τις έρευνες των εταιρειών, αλλά και την αξιοποίηση του φυσικού αερίου σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ.

Οι εταιρείες, πάντως, που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ φαίνεται να έχουν κανάλια επικοινωνίας και να συνεννοούνται τις κινήσεις τους. Τόσο η αμερικανική ΕxxonMobil όσο και η γαλλική ΤΟΤΑΛ έχουν ξεκαθαρίσει πως θα προχωρήσουν κανονικά με τους σχεδιασμούς τους και είναι εκτίμησή τους ότι δεν θα υπάρξει αντίδραση έναντί τους από την Τουρκία. Αυτό, όμως, κανένας δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα, ιδιαίτερα όταν συγκλίνουσες πληροφορίες φέρουν το καθεστώς Ερντογάν να καλοβλέπει τα θαλασσοτεμάχια 3 και 6. 

Η τουρκική πλατφόρμα προετοιμάζεται για εξόρμηση ενώ σε τεχνικό επίπεδο αξιολογούνται τα δεδομένα που υπάρχουν. Σημειώνεται συναφώς ότι κατά τις έρευνες που διεξήγαγε το Μπαρμπαρός έχουν περισυλλέξει σεισμικά δεδομένα που φέρουν την περιοχή βορείως και νοτίως του Αποστόλου Ανδρέα να διαθέτει εκ πρώτης όψεως κοιτάσματα φυσικού αερίου. Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο βρίσκεται αυτές τις ημέρες μεταξύ Κύπρου και Μερσίνας. Συνεπώς, οι έρευνες φαίνεται σε αυτή τη φάση να ολοκληρώθηκαν.

Στη Λευκωσία παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις τουρκικές κινήσεις, που έχουν πολλαπλούς στόχους: Να δημιουργήσει κλίμα έντασης αλλά και εμπράκτως να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Εάν η Τουρκία χάσει το παιχνίδι με τα ενεργειακά, χάνει το τρένο της αναβάθμισής της στην περιοχή. Γι’ αυτό και έχει υιοθετήσει τακτικές αποτροπής και κινήσεις επιβολής τετελεσμένων. Σε αυτό το παιχνίδι η Άγκυρα αξιοποιεί και το ψευδοκράτος, επικαλείται τα «δικαιώματά του» για να διασφαλίσει τα δικά της και μόνο συμφέροντα. 

ΠΗΓΗ: www.philenews.com

Tags: FATIHΑΟΖΕΡΕΥΝΕΣΤΟΥΡΚΙΑ

Related Posts

Τουρκία - Κύπρος
ΚΥΠΡΟΣ

«Στράβωσε» η Τουρκία με τη συμφωνία Κύπρου – Λιβάνου για καθορισμό ΑΟΖ: «Αγνοούνται οι Τουρκοκύπριοι – Θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντά τους»

27/11/2025 - 11:13
Κύπρος - ΑΟΖ
ΚΟΣΜΟΣ

Κύπρος και Λίβανος υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ και ηλεκτρικής διασύνδεσης

26/11/2025 - 15:14
Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον νέο ηγέτη των Τουρκοκυπρίων – Τα 4 θετικά σημεία

20/11/2025 - 21:51

Διαβάστε Επίσης

Επίσκεψη Πούτιν στην Ινδία: Στο επίκεντρο το ρωσικό πετρέλαιο και οι S-400

Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν: «Μήνυμα ισχύος» με ναυτικές ασκήσεις στον Κόλπο – Εκτόξευσαν βαλλιστικούς και πυραύλους cruise [vid]

Γερμανία: Πέρασε από την Μπούντεσταγκ η νομοθεσία για τη στρατιωτική θητεία – Ποιες αλλαγές προβλέπει

Πολεμικό Ναυτικό: Τελετές ορκωμοσίας ναυτών με την Δ’ ΕΣΣΟ 2025 [pics]

Συμμετοχή αρχηγού ΓΕΣ στο 11ο Forum of Commanders of European Land Forces στη Σουηδία

Γεραπετρίτης: Η Ελλάδα, με την πρωτοβουλία της Πενταμερούς, επιδιώκει να καθιερώσει τη θέση της ως πυλώνας σταθερότητας

Κρεμλίνο στηρίζει Γουίτκοφ: Δηλώνει έτοιμο να συνεχίσει να εργάζεται με την παρούσα αμερικανική ομάδα

Κυβέρνηση Τραμπ: Αναπροσαρμόζει «την αμυντική στρατηγική» των ΗΠΑ και «βλέπει» πολιτισμική εξάλειψη της Ευρώπης

Top News

Κακοκαιρία Byron: «Πνίγηκε» στα νερά και τις λάσπες πάλι το Θριάσιο - Αποκαλυπτικές εικόνες

Το Netflix εξαγοράζει τη Warner Bros για 82,7 δισ. δολ - Mega deal στην ψυχαγωγία και το streaming

Η efood υποσχέθηκε bonus σε όσους κάνουν delivery εν μέσω της σφοδρής καταιγίδας - Μετά τον σάλο σταμάτησε τη διανομή

Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί τα σοκολατάκια «Kinder Μιx 3D pop-up»: «Δεν είναι εμφανείς οι αλλεργιόνες ουσίες»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert