OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Μάρκo Ρούμπιο: Και επίσημα υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Τραμπ

14/11/2024 - 05:06
Μάρκο Ρούμπιο

REUTERS/Jim Young/File Photo

Share on FacebookShare on Twitter

Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την Τετάρτη 13/11/2024 ότι επέλεξε τον γερουσιαστή Μάρκο Ρούμπιο – αντίπαλό του στην κούρσα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου – για το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών.

«Θα είναι ισχυρός υπερασπιστής του έθνους μας, αληθινός φίλος των συμμάχων μας και ένας ατρόμητος πολεμιστής που δεν θα υποχωρήσει ποτέ έναντι των αντιπάλων μας», αναφέρει ο Τραμπ σε ανακοίνωσή του.

Η επιλογή του αναμένεται να προκαλέσει ανακούφιση στους εταίρους της Ουάσινγκτον οι οποίοι ανησυχούσαν ότι η νέα αμερικανική κυβέρνηση ενδεχομένως να απέσυρε τις ΗΠΑ από διεθνείς συμμαχίες, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ, λόγω της προσέγγισης «Πρώτα η Αμερική» που υιοθετούσε ο Τραμπ σε ό,τι αφορά την εξωτερική πολιτική.

Στελέχη του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος εξέφραζαν ανησυχίες τα προηγούμενα 24ωρα για τη φημολογία περί της επιλογής Ρούμπιο, θεωρώντας τις απόψεις του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής ως υπερβολικά παραδοσιακές και διεθνιστικές.

Ο 53χρονος Ρούμπιο είναι γνωστός επικριτής της Κίνας και της Κούβας και ένθερμος υποστηρικτής του Ισραήλ. Τάχθηκε στο παρελθόν υπέρ μιας πιο δυναμικής εξωτερικής πολιτικής έναντι των γεωπολιτικών αντιπάλων των ΗΠΑ, αν και τελευταία οι θέσεις του ευθυγραμμίστηκαν περισσότερο με την προσέγγιση «Πρώτα η Αμερική» που υιοθετεί ο Τραμπ.

Ήταν ένας εκ των 15 Ρεπουμπλικάνων γερουσιαστών που καταψήφισαν τον Απρίλιο ένα μεγάλο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας το οποίο είχε στόχο να ενισχύσει την Ουκρανία στον πόλεμο εναντίον της Ρωσίας και να υποστηρίξει άλλους συμμάχους των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του Ισραήλ. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επικρίνει κατ’ επανάληψη τη συνεχιζόμενη στρατιωτική βοήθεια που προσέφερε ο Δημοκρατικός πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο Κίεβο για να πολεμήσει τους Ρώσους εισβολείς.

Ο Μάρκο Ρούμπιο είχε δηλώσει σε πρόσφατες συνεντεύξεις του ότι το Κίεβο πρέπει να επιδιώξει συμβιβασμό με τη Μόσχα αντί να επιζητεί την ανάκτηση του συνόλου των εδαφών που έχει καταλάβει η Ρωσία την τελευταία δεκαετία.

Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο της Γάζας, ο Ρούμπιο – όπως και ο Τραμπ – υποστηρίζει σθεναρά το Ισραήλ, αποκαλώντας τη Χαμάς «τρομοκρατική οργάνωση» η οποία πρέπει να εξαλειφθεί και τονίζοντας πως είναι καθήκον των ΗΠΑ να προμηθεύουν στο Ισραήλ τον οπλισμό που χρειάζεται για να ολοκληρώσει την αποστολή του και να επιτύχει τους στόχους του.

Η Κίνα είχε επιβάλει κυρώσεις το 2020 σε βάρος του γερουσιαστή Ρούμπιο λόγω της στάσης που είχε υιοθετήσει σχετικά με τις διαδηλώσεις υπέρ της δημοκρατίας στο Χονγκ Κονγκ.

Ο 53χρονος Μάρκο Ρούμπιο, γιος μεταναστών από την Κούβα, θα γίνει ο πρώτος Λατινοαμερικανός που θα αναλάβει επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ.

Πηγές: Reuters / AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags: ΗΠΑΜΑΡΚΟ ΡΟΥΜΠΙΟΝΤΟΝΑΛΝ ΤΡΑΜΠΣΤΕΙΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΗΠΑ

Related Posts

Patriot - Τραμπ
ΚΟΣΜΟΣ

Patriot: Σε ετοιμότητα τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας στο Κατάρ – Ο Τραμπ σκέφτεται να στείλει δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή

10/02/2026 - 20:58
Δυτική Όχθη - Ισραήλ
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Η Ουάσινγκτον αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

10/02/2026 - 19:54
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι νεκροί σε ρωσικά και ουκρανικά πλήγματα

10/02/2026 - 18:47

Διαβάστε Επίσης

Σαν σήμερα: Το 1959 Ελλάδα και Τουρκία συμφωνούν για την επίλυση του Κυπριακού

Patriot: Σε ετοιμότητα τα αμερικανικά συστήματα αεράμυνας στο Κατάρ – Ο Τραμπ σκέφτεται να στείλει δεύτερο αεροπλανοφόρο στη Μέση Ανατολή

«Trolley de Prévaux»: Καθελκύστηκε το πρώτο από τα 7 περιπολικά πλοία (OPV) του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού

Ισραήλ: Η Ουάσινγκτον αντιτίθεται σε οποιαδήποτε προσάρτηση της Δυτικής Όχθης

Προφυλακίστηκε ο Σμήναρχος που κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας – Τι ισχυρίστηκε στην απολογία του

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι νεκροί σε ρωσικά και ουκρανικά πλήγματα

A-10C Thunderbolt: Επίδειξη δύναμης στη Μέση Ανατολή, λίγο πριν την απόσυρσή του από την USAF

Άγνωστος Στρατιώτης: Συγκροτείται Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή για τη συντήρηση του μνημείου

Top News

Akylas: Δε φανταζόμουν ποτέ πως τα 27 μου θα έμοιαζαν έτσι, το "Ferto" έχει αλλάξει ήδη τη ζωή μου

Τρεις υπόπτους κατονόμασε o σμήναρχος για την υπόθεση κατασκοπείας υπέρ της Κίνας: Από το LinkedIn στην προφυλάκιση - Οι απειλές και ο «Στίβεν Γουέιν»

Άρτα: Εντερική απόφραξη οδήγησε στον θάνατο την 35χρονη μητέρα δύο εβδομάδες αφού γέννησε

Κίμπερλι Γκιλφόιλ για τις 100 ημέρες ως πρέσβης: Ανεβάσαμε τη στρατηγική συμμαχία ΗΠΑ - Ελλάδας σε ιστορικά νέα ύψη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert