Μοζαμβίκη: Η Πορτογαλία στέλνει στρατιωτικούς μετά την αιφνιδιαστική κατάληψη πόλης από τζιχαντιστές

Η Πορτογαλία θα στείλει τις επόμενες εβδομάδες περίπου 60 στρατιωτικούς στη Μοζαμβίκη μετά την κατάληψη της πόλης Πάλμα, στο βόρειο τμήμα της χώρας, από τους τζιχαντιστές, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστου Σάντος Σίλβα.

“Μια ομάδα περίπου 60 Πορτογάλων στρατιωτικών προετοιμάζεται (…) θα σταλεί τις επόμενες εβδομάδες στο πεδίο στη Μοζαμβίκη”, εξήγησε ο Σάντος Σίλβα στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην πορτογαλική κρατική τηλεόραση RTP,

“Θα στηρίξει τον στρατό της Μοζαμβίκης στην εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων”, πρόσθεσε.

Η Πάλμα, ένα μικρό λιμάνι στη βόρεια Μοζαμβίκη, έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών την προηγούμενη εβδομάδα, μια επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το ΙΚ.

Η αιφνιδιαστική επίθεση της περασμένης Τετάρτης ξεκίνησε από τρία διαφορετικά σημεία της πόλης των 75.000 κατοίκων. Σύμφωνα με πολλές πηγές, εν μέρει φαίνεται ότι υποκινήθηκε από την άφιξη ενός πλοίου που μετέφερε τρόφιμα. Σε κάθε περίπτωση, η επίθεση άρχισε αμέσως μετά τον κατάπλου του πλοίου αυτού, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι έχουν πλέον καταφύγει σε ασφαλή περιοχή.

Η επίθεση σημειώθηκε μόλις 10 χιλιόμετρα από ένα έργο εξόρυξης φυσικού αερίου που κατασκευάζεται από τη γαλλική εταιρεία Total.

To IΚ ανέλαβε επίσης την ευθύνη για τον θάνατο δεκάδων στρατιωτικών “και χριστιανών, ανάμεσά τους και πολίτες των χωρών των Σταυροφοριών”.

Η κυβέρνηση στη Μοζαμβίκη ανακοίνωσε την Κυριακή ότι από την επίθεση στην Πάλμα σκοτώθηκαν δεκάδες άμαχοι, ενώ τουλάχιστον 100 παραμένουν αγνοούμενοι. Από την Παρασκευή έχουν χαθεί τα ίχνη περίπου δέκα φορτηγών, που ήταν γεμάτα με πολίτες οι οποίοι είχαν καταφύγει σε ένα ξενοδοχείο.

Ο ΟΗΕ, που καταδίκασε “έντονα τις επιθέσεις”, ανακοίνωσε χθες ότι “ανησυχεί βαθιά για την κατάσταση που εξελίσσεται στην Πάλμα”. Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον δήλωσε “αποφασισμένη” να βοηθήσει την κυβέρνηση της Μοζαμβίκης, χωρίς να διευκρινίσει με ποιο τρόπο.

Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα δήλωσε χθες ότι η κυβέρνησή του παρακολουθεί την κατάσταση στη Μοζαμβίκη “με μεγάλη ανησυχία από την πρώτη στιγμή και συνεχώς, μέσω των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας”.

Η Μοζαμβίκη, πρώην αποικία της Πορτογαλίας, έγινε ανεξάρτητη το 1975.

Πηγή: AFP / ΑΠΕ-ΜΠΕ