OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: «Είμαστε έτοιμοι να ελέγξουμε το Λουγκάνσκ» λέει η Μόσχα – «Αυτό είναι φαντασίωση» απαντά το Κίεβο

11/05/2022 - 09:24
Ουκρανία
Share on FacebookShare on Twitter

Φιλορώσοι αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία προέλασαν ως τα σύνορα της περιφέρειας Λουγκάνσκ, σύμφωνα με τη Μόσχα, καθώς η Ρωσία συνεχίζει τις επιχειρήσεις για να κυριεύσει ολόκληρο τον ανατολικό τομέα της χώρας, έναν από τους βασικούς σκοπούς του πολέμου που εξαπέλυσε την 24η Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, τον Ιγκόρ Κονασένκοφ, η μικρή πόλη Ποπάσνα, όπου διεξάγονταν σφοδρές μάχες ως πρότινος, «εκκαθαρίστηκε» από τις ουκρανικές δυνάμεις. Η Μόσχα έχει ήδη διαμηνύσει πως σκοπός της είναι να αποσπάσει ολόκληρο το Λουγκάνσκ από τα χέρια των ουκρανικών δυνάμεων.

Ο Oυκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας Σερχίι Χαϊντάι διέψευσε τη ρωσική ανακοίνωση περί προέλασης, κάνοντας λόγο για «φαντασίωση». Οι Oυκρανοί στρατιωτικοί χρειάστηκε να αποσυρθούν από την Ποπάσνα, παραδέχθηκε, αλλά οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν διασπάσει τις άμυνες, πρόσθεσε μέσω Telegram. Δεν έγινε πιο σαφής.

Azovstal

Ασταμάτητη πίεση στο Azovstal

Στον νότο, αναφέρθηκαν νέα ρωσικά σφυροκοπήματα στην Azovstal, το εργοστάσιο που αποτελεί το έσχατο οχυρό των ουκρανικών δυνάμεων στη Μαριούπολη, και στην Οδησσό. Και στα δύο αστικά κέντρα βρίσκονται λιμάνια στρατηγικής σημασίας. Από τη Μαριούπολη περνά εξάλλου η οδός που συνδέει την ανατολική Ουκρανία με τη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Χθες Τρίτη ο Ουκρανός ορθόδοξος αρχιεπίσκοπος Ονούφριος απηύθυνε έκκληση στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να επιτρέψει, σαν καλός χριστιανός όπως το έθεσε, στους πολιορκημένους στη χαλυβουργία Azovstal να φύγουν, είτε προς περιοχές ελεγχόμενες από τις ουκρανικές αρχές ή προς κάποιο τρίτο κράτος. Ουκρανοί αξιωματούχοι διατείνονται ότι στις εγκαταστάσεις παραμένουν περίπου 100 άμαχοι. Ρωσικές πηγές λένε ότι στο αχανές εργοστάσιο βρίσκονται οχυρωμένοι 2.000 Ουκρανοί στρατιωτικοί, ακροδεξιοί και ξένοι μισθοφόροι, που έχουν απορρίψει τις επανειλημμένες προσφορές του ρωσικού στρατού να καταθέσουν τα όπλα για να ζήσουν.

Ο απολογισμός του πολέμου σε αριθμούς

Ο πόλεμος, που οδεύει στην 11η εβδομάδα του, έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 3.381 άμαχους, σύμφωνα με το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Ουκρανία, εκ των οποίων κάπου 1.000 σκοτώθηκαν μόνο στη Μαριούπολη. Ο πραγματικός απολογισμός των θυμάτων μεταξύ των αμάχων όμως πιθανότατα είναι πολύ βαρύτερος, δεδομένου πως είναι αδύνατη οποιαδήποτε ολοκληρωμένη καταγραφή τους εν μέσω εχθροπραξιών.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών, η σύρραξη ξερίζωσε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Ουκρανίας. Ο αριθμός των εσωτερικά εκτοπισμένων έχει φθάσει τα οκτώ εκατομμύρια, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ)· ενώ 5,9 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν καταφύγει σε χώρες του εξωτερικού, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφίες Reuters

Tags: ΛΟΥΓΚΑΝΣΚΟΗΕΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΠΡΟΣΦΥΓΕΣΡΩΣΙΑΦΙΛΟΡΩΣΟΙ ΑΥΤΟΝΟΜΙΣΤΕΣ

Related Posts

Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι νεκροί σε ρωσικά και ουκρανικά πλήγματα

10/02/2026 - 18:47
Νετανιάχου - Ιράν
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Νετανιάχου πάει στις ΗΠΑ με το βλέμμα στο Ιράν: Θα πιέσει τον Τραμπ να συζητήσει το ιρανικό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων

10/02/2026 - 16:35
Ισραήλ: «Τέλος» το πολεμικό συμβούλιο της κυβέρνησης συνασπισμού – Ο Νετανιάχου ανακοίνωσε την διάλυσή του
ΚΟΣΜΟΣ

Κουμπίλιους: Η Ευρώπη χρειάζεται μία ευρωπαϊκή αμυντική ένωση

10/02/2026 - 15:32

Διαβάστε Επίσης

Προφυλακίστηκε ο Σμήναρχος που κατηγορείται για κατασκοπεία υπέρ της Κίνας – Τι ισχυρίστηκε στην απολογία του

Πόλεμος στην Ουκρανία: Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι νεκροί σε ρωσικά και ουκρανικά πλήγματα

A-10C Thunderbolt: Επίδειξη δύναμης στη Μέση Ανατολή, λίγο πριν την απόσυρσή του από την USAF

Άγνωστος Στρατιώτης: Συγκροτείται Μικτή Συμβουλευτική Επιτροπή για τη συντήρηση του μνημείου

Στην Ολομέλεια της Βουλής δύο πρωτόκολλα συνεργασίας Ελλάδας – Αιγύπτου στον τομέα της στρατιωτικής εκπαίδευσης

Η Αθήνα ετοιμάζει διάβημα στον Διεθνή Οργανισμό Ναυσιπλοΐας για τις τουρκικές «επ’ αόριστον» NAVTEX

Ο Νετανιάχου πάει στις ΗΠΑ με το βλέμμα στο Ιράν: Θα πιέσει τον Τραμπ να συζητήσει το ιρανικό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων

Su-57: Η Ρωσία παρέλαβε νέα παρτίδα μαχητικών με αναβαθμισμένα ηλεκτρονικά και οπλικά συστήματα

Top News

Κακοκαιρία - Γιώργος Τσατραφύλλιας: Βροχές, χαλάζι και θυελλώδεις νοτιάδες από την Τετάρτη μέχρι και την Κυριακή - Θα χτυπήσει και την Αττική την Τσικνοπέμπτη

Σωτήρης Χατζάκης: Πριν παντρευτώ έλεγα "πω πω τι έπαθε ο καημένος", ήμουν εναντίον του γάμου

Eurovision 2026: Με δύο τρόπους θα μπορεί να ψηφίσει το κοινό για την ανάδειξη του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα

Συγκλονίζουν Αγάθη και Βαλεντίνη Ράντη που έκαναν και την ίδια μέρα μαστεκτομή: «Είναι αισθητικός ακρωτηριασμός»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert