Ουκρανία – Εξαγωγές σιτηρών: «Δεν έχουμε εμπιστοσύνη στη Ρωσία – Βασιζόμαστε στον ΟΗΕ για την τήρηση της συμφωνίας»

Η Ουκρανία βασίζεται στον ΟΗΕ για να εφαρμόσει τη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών, την οποία υπέγραψε σήμερα στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα, υπογραμμίζοντας ότι «δεν μπορεί να έχει εμπιστοσύνη στη Ρωσία».

«Έχουμε εμπιστοσύνη στον ΟΗΕ, ως την κινητήριο δύναμη αυτής της συμφωνίας, ως θεσμό, καθώς και στον γενικό γραμματέα (του Οργανισμού) που επενδύει τη φήμη και την ικανότητά του ώστε να λειτουργήσει αυτή η συμφωνία και να μην την σπάσει η Ρωσία, όπως έχει κάνει με πολλές άλλες συμφωνίες», είπε ο Κουλέμπα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Η Ουκρανία δεν έχει εμπιστοσύνη στη Ρωσία. Δεν νομίζω ότι έχει κανείς λόγους να εμπιστεύεται τη Ρωσία», επέμεινε ο Κουλέμπα.

Ο υπουργός Υποδομών της Ουκρανίας, ο οποίος υπέγραψε τη συμφωνία υπό την ηγεσία του ΟΗΕ για την απεμπλοκή των λιμανιών της Ουκρανίας για εξαγωγές σιτηρών στην Τουρκία, δήλωσε ότι η συμφωνία κατέστη δυνατή μόνο χάρη στις στρατιωτικές επιτυχίες της Ουκρανίας.

Μιλώντας στην τηλεόραση, ο υπουργός ανέφερε την ανακατάληψη του Snake Island, μιας μικρής αλλά στρατηγικής τοποθεσίας κοντά σε πολλά βασικά ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα, ως «σημαντική στιγμή».

Η Ρωσία προσπάθησε να βάλει «απαράδεκτους» όρους στη συμφωνία

Ο Κουμπράκοφ είπε επίσης ότι η Ουκρανία δεν βλέπει κίνδυνο ρωσικά πλοία να φτάσουν στα ουκρανικά λιμάνια μέσω των πράσινων διαδρόμων που συμφωνήθηκαν, καθώς σε περίπτωση τέτοιας απόπειρας θα εκτοξευτούν ουκρανικοί αντιπλοϊκοί πύραυλοι.

Επιπλέον, ο επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας δήλωσε ότι οι ακτές της Ουκρανίας προστατεύονται από χερσαία πυραυλικά συστήματα και ότι η Ρωσία προσπάθησε και απέτυχε να βάλει αρκετούς «απαράδεκτους» όρους για την Ουκρανία στη συμφωνία.

«Η Ρωσία ήθελε πραγματικά να συνοδεύσει νηοπομπές σιτηρών με πολεμικά πλοία, ήθελε να επιθεωρήσει κάποια πράγματα στο ουκρανικό έδαφος και ούτω καθεξής», είπε ο Μπουντάνοφ. «Όμως κανένα από αυτά τα σημεία δεν θα εφαρμοστεί. Και η Ρωσία συμφώνησε τελικά σε αυτό», πρόσθεσε.

Mε πληροφορίες από: Reuters / ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters