Ουκρανία: Ξεκίνησε η ψηφοφορία για τα «δημοψηφίσματα» στις κατεχόμενες ουκρανικές περιοχές

Ξεκίνησαν σήμερα το πρωί στις ουκρανικές περιοχές που ελέγχονται πλήρως ή εν μέρει από τη Μόσχα τα δημοψηφίσματα ενσωμάτωσης στη Ρωσία, όπως μετέδωσαν τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, μια ψηφοφορία την οποία η Ουκρανία και η Δύση έχουν χαρακτηρίσει «ψευδοδημοψήφισμα».

Η διαδικασία, που ξεκίνησε στις 08:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) και αναμένεται να διαρκέσει ως τις 27 Σεπτεμβρίου, διεξάγεται στις αυτονομιστικές, φιλορωσικές επαρχίες Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ (στην ανατολική Ουκρανία) καθώς και στις περιοχές που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή στις επαρχίες Χερσώνα και Ζαπορίζια.

Υπενθυμίζεται πως όταν ανακοινώθηκε από τις ορισμένες από τη Ρωσία διοικήσεις των συγκεκριμένων περιοχών πως θα γίνουν τα «δημοψηφίσματα», οι περισσότερες δυτικές χώρες διακήρυξαν πως δεν θα νομιμοποιήσουν τα αποτελέσματά του.

Όσο για την ίδια την Ουκρανία, είναι χαρακτηριστική η ανάρτηση που έκανε σήμερα ο σύμβουλος του Ζελένσκι, Μιχαΐλο Ποντόλιακ:

«Σήμερα δεν γίνεται καμία νόμιμη ενέργεια που να καλείται «δημοψηφίσματα» στις κατεχόμενες περιοχές. Υπάρχουν μόνο:

  1. Σώου προπαγάνδας για την Z-στρατολογία (σσ τους πιστούς στον Βλάντιμιρ Πούτιν και την «στρατιωτική επιχείρησή» του, δηλαδή τον πόλεμο στην Ουκρανία)
  2. Η επικράτεια της Ουκρανίας που χρειάζεται άμεση απελευθέρωση».