Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία από ευρωπαϊκές χώρες μετά το τέλος του πολέμου με τη Ρωσία μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα του ΝΑΤΟ και ότι η αποστολή θα χρειαζόταν την υποστήριξη των ΗΠΑ για να πετύχει.
«Δεν είμαι σίγουρος ότι οποιαδήποτε εγγύηση ασφάλειας θα είναι 100% αξιόπιστη έναντι ενός επιθετικού Πούτιν χωρίς τους Αμερικανούς», δήλωσε ο Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας της Βρετανίας κατά τη διάρκεια της πρώτης θητείας του Τραμπ.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι λένε ότι μόνο οι εγγυήσεις από τις ΗΠΑ θα προστατεύσουν τα ευρωπαϊκά στρατεύματα και θα αποτρέψει τη Ρωσία από οποιαδήποτε μελλοντική επίθεση στην Ουκρανία.
Την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ «τάραξε» τους Ευρωπαίους οργανώνοντας διμερείς ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, οι οποίες ξεκίνησαν σήμερα στο Ριάντ, ενώ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Πιτ Χέγκσεθ είπε στους συμμάχους ότι «οποιαδήποτε εγγύηση ασφάλειας πρέπει να υποστηρίζεται από ικανά ευρωπαϊκά και μη στρατεύματα». Κατέστησε σαφές ότι τα αμερικανικά στρατεύματα δεν θα σταλούν στην Ουκρανία.
Κατά την έκτακτη σύνοδο στο Παρίσι τη Δευτέρα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες παρέμειναν διχασμένοι στην ιδέα της ανάπτυξης ειρηνευτικών δυνάμεων στην Ουκρανία, ένα σχέδιο που είχαν αρχίσει να συζητούν ορισμένα ευρωπαϊκά κράυη πέρυσι με πρωτοβουλία της Γαλλίας.
Μια τέτοια δύναμη θα αυξήσει τον κίνδυνο μιας άμεσης σύγκρουσης με τη Ρωσία και θα «ζορίζει» τους ευρωπαϊκούς στρατούς, των οποίων τα αποθέματα όπλων έχουν εξαντληθεί από δωρεές στην Ουκρανία και που έχουν συνηθίσει να βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη των ΗΠΑ για μεγάλες αποστολές.
Πως θα επηρεαζόταν το ΝΑΤΟ;
Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι η ανάπτυξη μεγάλης ευρωπαϊκής δύναμης στην Ουκρανία μπορεί να αποδυναμώσει την άμυνα του ΝΑΤΟ έναντι μιας ευρύτερης και αυξανόμενης απειλής από τη Ρωσία.
Ορισμένοι επίσης αμφιβάλλουν εάν οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν την ικανότητα να συγκεντρώσουν γρήγορα αρκετά στρατεύματα, ειδικά αν τους ζητηθεί να εξασφαλίσουν περισσότερα από 2.000 χιλιόμετρα γραμμής επαφής με τη Ρωσία και τη σύμμαχο της Μόσχας, Λευκορωσία.
Η Κλαούντια Μέιτζορ, αναλύτρια στο γερμανικό think tank SWP, δήλωσε ότι θα χρειάζονταν να αναπτυχθούν από 40.000 έως 150.000 ευρωπαϊκά στρατεύματα.
Για σύγκριση, ανέφερε την ειρηνευτική δύναμη του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο (KFOR) που ξεκίνησε με 48.000 στρατιώτες το 1999, εξασφαλίζοντας μια περιοχή 11.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ η Ουκρανία είναι σχεδόν 55 φορές μεγαλύτερη από αυτήν.
«Οι Ευρωπαίοι δεν έχουν αυτήν τη μάζα αυτή τη στιγμή εκτός και αν αποδυναμώσουν τη δική τους άμυνα ή τη σχεδιαζόμενη άμυνα της Βαλτικής, για παράδειγμα», είπε η Μέιτζορ. «Ταυτόχρονα, στερούνται βασικών δυνατοτήτων στους τομείς της αναγνώρισης, της αεράμυνας ή της στόχευσης, που μόνο οι ΗΠΑ διαθέτουν σε επαρκή βαθμό».
Ο Michael Kofman, ανώτερος συνεργάτης στο Carnegie Endowment, είπε ότι η ανάπτυξη τριών ταξιαρχιών, μονάδων περίπου 3.000 έως 5.000 στρατιωτών, ανά πάσα στιγμή μπορεί να είναι αρκετή για να διασφαλίσει τους τέσσερις έως πέντε τομείς του μετώπου όπου επικεντρώνονταν οι μάχες.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε σήμερα από το Ριάντ ότι η παρουσία οποιωνδήποτε στρατευμάτων από χώρες μέλη του ΝΑΤΟ εντός της Ουκρανίας είναι απαράδεκτη για τη Ρωσία, ανεξάρτητα από τη σημαία που φέρουν.
Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters