Πούτιν: «Ναι» στην πρόταση Ζελένσκι για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις στην Ουκρανία

Σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων CCTV, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον πρόεδρο της Κίνας, Σι Σινπίνγκ: «Οι ΗΠΑ και το NATO εδώ και πολύ καιρό αγνοούν τις λογικές εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά η Ρωσία και επανειλημμένα έκαναν πίσω στις δεσμεύσεις τους και συνέχισαν να επεκτείνονται στρατιωτικά προς ανατολάς. Η Ρωσία είναι πρόθυμη να διεξάγει υψηλού επιπέδου διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία».

Σε μήνυμά του στο Facebook πριν από λίγα λεπτά, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι χαρακτήρισε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία όχι απλά μια εισβολή αλλά «την αρχή του πολέμου κατά της Ευρώπης, Κατά της ενότητας της Ευρώπης, ενάντια στα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα στην Ευρώπη, ενάντια σε όλους τους κανόνες της συνύπαρξης στην Ήπειρο. Ενάντια στο γεγονός ότι τα ευρωπαϊκά κράτη αρνούνται να διαιρέσουν σύνορα δια της βίας».

Επίσης, σε τηλεοπτική του δήλωση, ο Ζελένσκι είπε ότι καλεί τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν να καθίσουν να συζητήσουν για να μπει τέλος στις εχθροπραξίες. «Θα ήθελα να απευθυνθώ στον πρόεδρο της Ρωσίας για ακόμη μια φορά: Γίνονται μάχες σε όλη την Ουκρανία. Ας καθίσουμε να συζητήσουμε για να σταματήσουμε τους θανάτους».

Με πληροφορίες από: Newsit / Φωτογραφία αρχείου Reuters