OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Project: «Τα σκυλιά του πολέμου» – Οι Ρώσοι ολιγάρχες που υποστηρίζουν τον Πούτιν και το ρωσικό στρατό

09/08/2023 - 19:42
Project
Share on FacebookShare on Twitter

Τουλάχιστον 81 Ρώσοι ολιγάρχες, που είχαν συμπεριληφθεί στον κατάλογο των «200 πλουσιότερων Ρώσων» του περιοδικού Forbes ο οποίος είχε συνταχθεί πριν τον πόλεμο στην Ουκρανία, συμμετέχουν ανοιχτά στον εφοδιασμό του ρωσικού στρατού, σύμφωνα με την έρευνα του ιστότοπου ερευνητικής δημοσιογραφίας Project με τίτλο «Τα σκυλιά του πολέμου». Η έρευνα αναφέρεται στον ρόλο των Ρώσων ολιγαρχών σε σχέση με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Ποιο ρόλο παίζουν οι Ρώσοι ολιγάρχες στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας; Οι ίδιοι θα ήθελαν να πείσουν τους γύρω τους ότι δεν έχουν καμία σχέση με τον πόλεμο, για αυτό είτε εδώ και ενάμιση χρόνο τηρούν νεκρική σιγή, είτε προσπαθούν να αμφισβητήσουν τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εναντίον τους, δίνοντας νεφελώδεις συνεντεύξεις και διαμαρτυρόμενοι για την ζωή τους.

Ωστόσο στην πραγματικότητα οι πιο πλούσιοι Ρώσοι, όπως έδειξε η έρευνα του Project, έλαβαν δισεκατομμύρια δολάρια για συμβόλαια με το υπουργείο Άμυνας, παράγοντας μεταξύ άλλων είδη όπλων, με τα οποία σκοτώνουν αμάχους στις ουκρανικές πόλεις. Αλλά παρότι το γνωρίζουν συνεχίζουν να σιωπούν».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Project, το συνολικό ποσό των ανοικτών συμβάσεων που σύναψαν οι επιχειρηματίες με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας για ολόκληρη την περίοδο της στρατιωτικής σύγκρουσης με την Ουκρανία – από το 2014 έως το 2023 – φθάνει τα 220 δισεκατομύρια ρούβλια. Ογδόντα (80) από αυτούς τους ολιγάρχες, γράφει το Project, βρίσκονται τώρα υπό καθεστώς κυρώσεων.

Ωστόσο, μόνο 14 από αυτούς έχουν υποστεί περιορισμούς σε όλες τις συμμαχικές χώρες του Κιέβου, ενώ 34 επιχειρηματίες μόνο στην Ουκρανία. Μόνο ένας ολιγάρχης, τονίζουν οι ερευνητές δημοσιογράφοι , έχει μιλήσει κατά της πολιτικής του Κρεμλίνου μετά την έναρξη της πλήρους στρατιωτικής εισβολής – ο ιδρυτής της Tinkoff Bank, Όλεγκ Τινκόφ.

Ενώ ζούσε στη Ρωσία, ο Τινκόφ είχε δηλώσει την υποστήριξή του στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι θα ήθελε να τον δει ως κυβερνήτη και αυτοκράτορα για μια ζωή. Τον Οκτώβριο του 2022, ο Τινκόφ ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τη ρωσική υπηκοότητα επειδή «δεν θέλει να συνδεθεί με τον φασισμό του Πούτιν». Πριν από μια εβδομάδα, το Ηνωμένο Βασίλειο ήρε τις κυρώσεις σε βάρος του επιχειρηματία.

Σχεδόν όλοι οι υπόλοιποι ολιγάρχες που χρηματοδοτούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις «τηρούν σιγή ιχθύος για σχεδόν ενάμιση χρόνο πολέμου». «Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις πάρα πολλών σιωπηλών ολιγαρχών προμήθευαν και συνεχίζουν να προμηθεύουν το ρωσικό αμυντικό βιομηχανικό σύμπλεγμα με έναν τεράστιο αριθμό αγαθών και υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που απαιτούνται άμεσα για τη δημιουργία πυραύλων, βομβών και σφαιρών που σκοτώνουν ουκρανούς πολίτες», αναφέρουν οι ερευνητές δημοσιογράφοι.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Projekt | Φωτογραφίες Reuters

Tags: PROJECTΒΛΑΝΤΙΜΙΡ ΠΟΥΤΙΝΟΥΚΡΑΝΙΑΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑΡΩΣΙΑΡΩΣΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ

Related Posts

ρωσικός στρατός
ΚΟΣΜΟΣ

Ρωσία: Ο ρωσικός στρατός στρατολόγησε 417.000 συμβασιούχους στρατιώτες το 2025

25/12/2025 - 21:05
Ζελένσκι
ΚΟΣΜΟΣ

Ζελένσκι: Μίλησε με Γουίτκοφ και Κούσνερ για τις «λεπτομέρειες» του ειρηνευτικού σχεδίου

25/12/2025 - 19:03
Βενεζουέλα - Ρωσία
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία στηρίζει τη Βενεζουέλα και κατηγορεί τις ΗΠΑ για «πειρατεία» στην Καραϊβική Θάλασσα

25/12/2025 - 18:17

Διαβάστε Επίσης

Ρωσία: Ο ρωσικός στρατός στρατολόγησε 417.000 συμβασιούχους στρατιώτες το 2025

THAAD: O Στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει να αποκτήσει 25 νέα συστήματα αεράμυνας και να εκσυγχρονίσει τα υπάρχοντα

Ζελένσκι: Μίλησε με Γουίτκοφ και Κούσνερ για τις «λεπτομέρειες» του ειρηνευτικού σχεδίου

Η Ρωσία στηρίζει τη Βενεζουέλα και κατηγορεί τις ΗΠΑ για «πειρατεία» στην Καραϊβική Θάλασσα

Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός σκότωσε μαχητή της ελίτ ιρανικής Δύναμης Κουντς [vid]

Taurus Neo: Ο νέος γερμανικός πύραυλος cruise προετοιμάζεται για σειριακή παραγωγή – Έτοιμος από το 2030

«Πώς να μην θυμηθούμε τις σκηνές της Γάζας», λέει ο πάπας Λέων στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του

Ρωσία: «Αργή αλλά σταθερή πρόοδος» στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ για την Ουκρανία

Top News

O Φοίβος αποκάλυψε την ιστορία πίσω από το τραγούδι «Χριστούγεννα» της Δέσποινας Βανδή

Χριστούγεννα στην Αθήνα της δεκαετίας του 1960: Το δέντρο στο Σύνταγμα και οι στολισμένες βιτρίνες σε ένα ταξίδι στον χρόνο

Αντελίνα Βαρθακούρη και Χάρης Βαρθακούρης έκαναν χριστουγεννιάτικο τραπέζι με όλη την οικογένεια του Γιάννη Πάριου

Ο Νίκος Πλακιάς ξεσπά κατά της Hellenic Train για τη χριστουγεννιάτικη κάρτα: «Αρρωστημένη συμπεριφορά»

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert