Ρωσία – ΗΠΑ: Νέες συνομιλίες στην Κωνσταντινούπολη – Στο επίκεντρο τεχνικά ζητήματα των διμερών σχέσεων

Διπλωμάτες από τη Ρωσία και τις ΗΠΑ συναντήθηκαν, σήμερα Παρασκευή, στην Κωνσταντινούπολη για να συζητήσουν μια σειρά τεχνικών ζητημάτων των διμερών σχέσεων, ανέφερε ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Το ρωσικό πρακτορείο TASS ανέφερε ότι οι δύο πλευρές θα συζητήσουν «δύσκολα ζητήματα», συμπεριλαμβανομένων της έκδοσης βίζας, του προσωπικού των πρεσβειών και του έργου των ιδρυμάτων και υπηρεσιών κάθε πλευράς στο εξωτερικό, μεταξύ άλλων απροσδιόριστων θεμάτων.

Ο Ριάμπκοφ είπε ότι η συνάντηση ήταν μεταξύ των επικεφαλής τμημάτων του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ – σε σχετικά χαμηλό επίπεδο. Είπε ότι ήταν μια τεχνική συνάντηση και δεν πρέπει να θεωρηθεί ως ένδειξη ότι οι δύο πλευρές είναι έτοιμες να συνεχίσουν τη συζήτηση για «μείζονα ζητήματα».

Τόσο η ρωσική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον όσο και η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Μόσχα έχουν περιοριστεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια μετά από μια σειρά απελάσεων που οδήγησαν δεκάδες Ρώσους και Αμερικανούς διπλωμάτες να επιστρέψουν στις χώρες τους.

Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών Σεργκέι Ναρίσκιν και ο διευθυντής της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ Ουίλιαμ Μπερνς συναντήθηκαν στην τουρκική πρωτεύουσα Άγκυρα στις 14 Νοεμβρίου, στην πρώτη πρόσωπο με πρόσωπο επαφή μεταξύ των δύο πλευρών σε τόσο υψηλό επίπεδο εκπροσώπησης, από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Όμως, στα τέλη Νοεμβρίου, η Ρωσία αποχώρησε από μια προγραμματισμένη συνάντηση στο Κάιρο για να συζητηθεί η επανέναρξη των επιθεωρήσεων πυρηνικών όπλων στο πλαίσιο της συνθήκης New Start.

Η Μόσχα κατηγόρησε την Ουάσιγκτον για την ακύρωση της τελευταίας στιγμής, λέγοντας ότι η ρωσική πλευρά δεν είχε άλλη επιλογή από το να ακυρώσει αφού οι Ηνωμένες Πολιτείες είπαν ότι δεν ήταν πρόθυμες να συζητήσουν μια ευρύτερη ατζέντα «στρατηγικής σταθερότητας» στις συνομιλίες.

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters