Σε αυξημένο συναγερμό το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας μετά την «βόλτα» του USS Stockdale

 Σε «αυξημένο συναγερμό»έχει τεθεί το Πολεμικό Ναυτικό της Κίνας, μετά την διέλευση δύο πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ μέσα από τα στενά της Ταϊβάν την Τετάρτη, κίνηση που αποτέλεσε την τρίτη τέτοια διέλευση φέτος.

Ο εκπρόσωπος του Κινέζικου υπουργείου Άμυνας, Ρεν Γκουογιάνγκ, δήλωσε επίσης ότι το Πεκίνο θα «προστατεύσει με αποφασιστικότητα την κυριαρχία της Κίνας» έναντι της Ταϊβάν και ότι ο κινεζικός στρατός ήταν «σαφής και πλήρως ενήμερος» για τις κινήσεις των αμερικανικών πλοίων στην περιοχή.

Ο πλους του αντιτορπιλικού USS Stockdale και του πετρελαιοφόρου USNS Pecos πραγματοποιήθηκε λίγο πριν την αναμενόμενη συνάντηση μεταξύ του κινέζου προέδρου Xi Jinping και του αμερικανικού προέδρου Donald Trump στο πλαίσιο της σύνοδου κορυφής των G20 στην Αργεντινή, στην οποία υπάρχει η ελπίδα να βρεθεί μια λύση ώστε να επέλθει χαλάρωση των εμπορικών και των στρατιωτικών εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Η κίνηση των ΗΠΑ ήρθε επίσης μετά τις μεγάλες απώλειες που υπέστη το κυβερνών Κόμμα στην Ταϊβάν στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές.

«Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός θα συνεχίσει να βρίσκεται σε συναγερμό και να προστατεύει αποφασιστικά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας», δήλωσε η Ρεν την Πέμπτη.

Το Πεκίνο θεωρεί την Ταϊβάν ως αποσχισμένη επαρχία που πρέπει τελικά να επανενωθεί με την ηπειρωτική χώρα, ακόμα και με τη βία, αν χρειαστεί.

Το αμερικανικό ναυτικό διεξήγαγε παρόμοιες διελεύσεις μέσω των στενών της Ταϊβάν τον Ιούλιο και τον Οκτώβριο μετά από μια διακοπή ενός έτους, προκαλώντας τις έντονες διαμαρτυρίες του Πεκίνου, το οποίο θεωρεί αυτές τις διελεύσεις ως παραβίαση της κινεζικής κυριαρχίας.

Πηγή NewZealand Herald