Στην δήλωση του Ρώσου προέδρου, Βλάντιμιρ Πούτιν, περί «Πασχαλινής ανακωχής» διάρκειας 30 ωρών ως το βράδυ της Κυριακής, απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Άντριι Σίμπιχα.
«Η θέση της Ουκρανίας παραμένει σαφής και συνεπής: στην Τζέντα στις 11 Μαρτίου, συμφωνήσαμε άνευ όρων στην πρόταση των ΗΠΑ για πλήρη προσωρινή κατάπαυση του πυρός για 30 ημέρες.
Η Ρωσία αρνήθηκε και αυτή η ρωσική άρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει ήδη διαρκέσει 39 ημέρες. Αντίθετα, το καθεστώς της Μόσχας επέβαλε διάφορους όρους και αύξησε τον τρόμο εναντίον της Ουκρανίας, των πολιτών και των αστικών υποδομών σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε ο Σίμπιχα.
«Ο Πούτιν έχει κάνει τώρα δηλώσεις σχετικά με την υποτιθέμενη ετοιμότητά του για κατάπαυση του πυρός. 30 ώρες αντί για 30 ημέρες. Δυστυχώς, είχαμε μακρά ιστορία με τις δηλώσεις του να μην ταιριάζουν με τις πράξεις του. Γνωρίζουμε ότι τα λόγια του δεν είναι αξιόπιστα και θα κοιτάμε τις πράξεις, όχι τα λόγια», προσθέτει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ.
Και ο Σίμπιχα καταλήγει σχετικά με την ανακοίνωση Πούτιν περί «Πασχαλινής ανακωχής»: «Η Ρωσία μπορεί ανά πάσα στιγμή να συμφωνήσει με την πρόταση για πλήρη και άνευ όρων κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, η οποία βρίσκεται στο τραπέζι από τον Μάρτιο.
Θέλουμε να δούμε τις ρωσικές δυνάμεις να σταματούν τα πυρά προς όλες τις κατευθύνσεις. Προτρέπουμε επίσης όλους τους εταίρους μας και τη διεθνή κοινότητα να είναι σε επαγρύπνηση. Μόνο οι πράξεις, όχι τα λόγια, αποκαλύπτουν την αλήθεια: αυτός ο πόλεμος ξεκίνησε και συνεχίζεται μόνο εξαιτίας της Ρωσίας».
Εντωμεταξύ εκτός από τον συναγερμό που σήμανε στο Κίεβο και άλλες περιοχές της Ουκρανίας μετά την δήλωση Πούτιν, χρήστες του X/Twitter αναρτούν βίντεο από την Χερσώνα, στην οποία συγκρότημα κατοικιών έγινες στόχος ρωσικών drones.
