OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Σολτς: «Δεν πρόκειται να στείλουμε στρατό ή μαχητικά στην Ουκρανία» – Πότε αρχίζει η εκπαίδευση για τα Leopard

25/01/2023 - 17:25
Σολτς
Share on FacebookShare on Twitter

«Ήταν σωστό και είναι σωστό που δεν επιτρέψαμε να παρασυρθούμε», δήλωσε πριν από λίγο ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, υπερασπιζόμενος την απόφασή του να αναμένει τον συντονισμό με τις ΗΠΑ πριν εγκρίνει την αποστολή αρμάτων μάχης Leopard 2-A6 στην Ουκρανία. Ο κ. Σολτς απέρριψε πάντως το ενδεχόμενο να αποστείλει η Γερμανία μαχητικά αεροσκάφη ή στρατεύματα.

«Ο συντονισμός με τους διεθνείς συμμάχους ήταν σημαντικός. Αρχή μας είναι η στενή συνεργασία και ο συντονισμός», τόνισε ο κ. Σολτς απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών στην Bundestag και, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για καθυστέρηση και υπερβολική διστακτικότητα, δήλωσε: «Αν ακολουθούσαμε τις συμβουλές σας, αυτό θα αποτελούσε κίνδυνο για την ασφάλεια της Γερμανίας».

Ο κ. Σολτς εξήγησε στην Bundestag ότι προκειμένου να χειριστούν τα Leopard 2, οι Ουκρανοί στρατιώτες πρέπει να εκπαιδευτούν στη Γερμανία. Η σχετική εκπαίδευση αναμένεται να ξεκινήσει ήδη τις επόμενες ημέρες, ανέφερε. «Ίσως αυτόν τον μήνα, αλλά το αργότερο στις αρχές Φεβρουαρίου», δήλωσε λίγο αργότερα εκπρόσωπος του υπουργείου ‘Αμυνας.

Ο Όλαφ Σολτς δήλωσε ακόμη ότι είχε ήδη τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο ανακοίνωσε την απόφαση της κυβέρνησης. Η Γερμανία θα συνεχίσει να κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο και δυνατό για να στηρίξει την Ουκρανία», σημείωσε, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς η χώρα του είχε κάνει πολύ λίγα για να παράσχει στρατιωτική υποστήριξη στην Ουκρανία.

Εκτός συζήτησης η αποστολή στρατού ή μαχητικών

«Η Γερμανία θα είναι πάντα στο προσκήνιο όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας», είπε. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Γερμανία, μαζί με τη Μεγάλη Βρετανία, είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία μετά τις ΗΠΑ. Αλλά «ήταν σωστό που προχωρήσαμε βήμα βήμα και αυτό έγινε συνειδητά», υπογράμμισε και ζήτησε την εμπιστοσύνη των πολιτών στους χειρισμούς της κυβέρνησης. «Αποφύγαμε μια κλιμάκωση που θα οδηγούσε σε σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Θα συνεχίσουμε να τηρούμε αυτήν την αρχή», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερωτήματα βουλευτών, εάν η Γερμανία θα ανταποκριθεί σε περαιτέρω αιτήματα της Ουκρανίας για στρατιωτική βοήθεια, ο κ. Σολτς ξεκαθάρισε ότι δεν θα σταλεί στρατός ή μαχητικά αεροσκάφη. «Και εμείς και οι ΗΠΑ το λέμε από την αρχή και αυτό δεν θα αλλάξει», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό ‘Αμυνας Μπόρις Πιστόριους, το πρώτο Leopard από τη Γερμανία εκτιμάται ότι θα φτάσει σε τρεις μήνες στην Ουκρανία. Ο κ. Πιστόριους χαρακτήρισε «ιστορική» την απόφαση, επειδή ήταν αποτέλεσμα διεθνούς συντονισμού, αλλά και επειδή, όπως είπε, έρχεται σε μια στιγμή που η κατάσταση στην Ουκρανία είναι εκρηκτική.

«Με αυτά τα άρματα, θα πεθάνουν άνθρωποι, η απόφαση ωστόσο είναι σωστή και απαραίτητη», σχολίασε ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπερτ και εξήγησε ότι η αποστολή αρμάτων μάχης Leopard δεν αποφασίστηκε εύκολα. «Έπρεπε να σταθμίσουμε την απόφαση, η οποία ήταν μεγάλης εμβέλειας», δήλωσε.

Δριμεία κριτική στην απόφαση του Βερολίνου άσκησε πάντως ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Βερολίνο Σεργκέι Νετσάγιεφ, ο οποίος έκανε λόγο για «εξαιρετικά επικίνδυνη» ενέργεια, η οποία «οδηγεί τη σύγκρουση σε νέο επίπεδο αντιπαράθεσης». Η απόφαση, δήλωσε, έρχεται σε αντίθεση προς τις εξαγγελίες των Γερμανών πολιτικών ότι δεν επρόκειτο να παρασυρθούν στη σύγκρουση».

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Φωτογραφία αρχείου Reuters

Tags: LEOPARD 2ΑΡΜΑΤΑ ΜΑΧΗΣΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙΓΕΡΜΑΝΙΑΟΛΑΦ ΣΟΛΤΣΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Related Posts

F-16 / Μπάιντεν
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν F-16 στην Ουκρανία – Ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί σύντομα την Πολωνία

31/01/2023 - 04:59
Συρία
ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Έκρηξη σε λεωφορείο που μετέφερε κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας – 15 τραυματίες

30/01/2023 - 20:35
Πακιστάν
ΚΟΣΜΟΣ

Πακιστάν: Στους 61 οι νεκροί από επίθεση βομβιστή καμικάζι μέσα σε τέμενος – 180 οι τραυματίες

30/01/2023 - 19:52

Διαβάστε Επίσης

Σολτς: Δεν μπορεί να επιβληθεί συμφωνία ειρήνης στους Ουκρανούς – Άρνηση Λούλα να στείλει πυρομαχικά για Leopard 2 και Gepard

Μπάιντεν: Οι ΗΠΑ δεν θα στείλουν F-16 στην Ουκρανία – Ανακοίνωσε ότι θα επισκεφθεί σύντομα την Πολωνία

Καιρός σήμερα: Τοπικές βροχές και καταιγίδες – Χιόνια στα ορεινά

Σαν σήμερα: Το 1996 ελικόπτερο του ΠΝ καταπέφτει στην περιοχή των Ιμίων – Κορυφώνεται η κρίση

Δεν σέβονται τίποτα οι Τούρκοι: Την ώρα που η ΠΑ πενθεί, οπλισμένα τουρκικά F-16 έκαναν παραβιάσεις και υπερπτήσεις στο Αιγαίο

Α/ΓΕΕΘΑ: «Ημέρα οδύνης για τις ΕΔ – Συνεχίζουμε νυχθημερόν τις έρευνες για τον Σμηναγό Τσιτλακίδη»

Συντριβή F-4: Τι ανέφερε ο κυβερνήτης του 1ου Phantom που πετούσε με το μοιραίο αεροσκάφος – «Είδα μια έκρηξη στη θάλασσα»

Challenger 2: Το σχέδιο της Βρετανίας για να μην «πέσουν» στα χέρια των Ρώσων τα άρματα μάχης

Top News

Ο Κέβιν Χαρτ στάθηκε δίπλα στον Τζόελ Εμπίντ των Σίξερς και η εικόνα προκάλεσε απίστευτο γέλιο

Καιρός – Αρναούτογλου: Οι περιοχές που θα χιονίσει το Σαββατοκύριακο – Τα νέα στοιχεία για την κακοκαιρία

Καιρός - Meteo: «Ακτινογραφία» πρόγνωσης επταημέρου - Οι 3 φάσεις

Αττική Οδός: Η κίνηση στους δρόμους με ένα κλικ - Νέα εφαρμογή

OnAlert

© 2020 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

© 2020 OnAlert