OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Σουηδία: Ρωσικά Su-24 που παραβίασαν τον εναέριο χώρο μετέφεραν πυρηνικές κεφαλές – Τι γίνεται με την ένταξη στο NATO;

30/03/2022 - 22:36
Σουηδία
Share on FacebookShare on Twitter

Η πρωθυπουργός στην Σουηδία δήλωσε σήμερα ότι «δεν αποκλείει» την πιθανότητα να ζητήσει την ένταξη της χώρας στο NATO λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αν και μέχρι τώρα επέμενε ότι προτιμά να παραμείνει η Σουηδία εκτός κάποιου στρατιωτικού συνασπισμού.

«Δεν αποκλείω με κανέναν τρόπο την ένταξη στο ΝΑΤΟ», είπε η Μαγκνταλένα Άντερσον σε συνέντευξη που παραχώρησε στη δημόσια τηλεόραση SVT. «Θέλω να αναλύσουμε σε βάθος τις δυνατότητες που έχουμε, τις απειλές και τους κινδύνους, ώστε να λάβουμε την καλύτερη απόφαση για τη Σουηδία», πρόσθεσε.

Η Σουηδία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά συνεργάζεται μαζί του και εγκατέλειψε τη γραμμή της αυστηρής ουδετερότητας μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου. Στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα της εισβολής στην Ουκρανία, η Μαγκνταλένα Άντερσον απέκλεισε την πιθανότητα ένταξης στο ΝΑΤΟ δηλώνοντας ότι «σε μια τέτοια κατάσταση είναι κρίσιμης σημασίας να παραμείνει αμετάβλητη» η πολιτική ασφαλείας της Σουηδίας. Στις 8 Μαρτίου προκάλεσε αντιδράσεις όταν είπε ότι η υποψηφιότητα της Σουηδίας θα μπορούσε να «αποσταθεροποιήσει» την ασφάλεια της βόρειας Ευρώπης. Η Ρωσία είναι κατηγορηματικά αντίθετη με την ένταξη της Σουηδίας ή της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Ρωσικά μαχητικά στάλθηκαν με πυρηνικά να «προειδοποιήσουν» τη Σουηδία

Δύο ρωσικά αεροπλάνα που παραβίασαν τον σουηδικό εναέριο χώρο νωρίτερα αυτό το μήνα ήταν εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα.

Η υπερπτήση που έγινε κοντά στο νησί Γκότλαντ στις 2 Μαρτίου ήταν μια εσκεμμένη ενέργεια που είχε σχεδιαστεί για να «εκφοβίσει τη Σουηδία», σύμφωνα με το σουηδικό κανάλι ειδήσεων TV4 Nyheterna.

Συνολικά τέσσερα αεροσκάφη είχαν απογειωθεί από τη ρωσική αεροπορική βάση του Καλίνινγκραντ. Αποτελούνταν από δύο επιθετικά αεροσκάφη Sukhoi 24, τα οποία συνοδεύονταν από δύο μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi 27.  Ήταν τα δύο επιθετικά αεροσκάφη που ήταν εξοπλισμένα με πυρηνικά όπλα.

Η παραβίαση του σουηδικού εδάφους διήρκεσε περίπου ένα λεπτό. Η πολεμική αεροπορία της χώρας ανέπτυξε δύο JAS 39 Gripen που τράβηξαν φωτογραφίες των εισβολέων.  Τότε, λένε σουηδικά μέσα ενημέρωσης, επιβεβαιώθηκε ότι τα ρωσικά αεροσκάφη ήταν εξοπλισμένα με πυρηνικές κεφαλές.

«Αυτό είναι ένα μήνυμα προς τη Σουηδία ότι έχουμε πυρηνικά όπλα και θα μπορούσαμε επίσης να εξετάσουμε το ενδεχόμενο να τα χρησιμοποιήσουμε», δήλωσε ο στρατιωτικός ειδικός Στέφαν Ρινγκ στο TV4 Nyheter.

«Το αξιολογούμε ως συνειδητή ενέργεια. Κάτι που είναι πολύ σοβαρό, ειδικά καθώς η Ρωσία είναι μια εμπόλεμη χώρα», πρόσθεσε ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας στη Σουηδία Carl-Johan Edström.

«Δεν μπορώ να αποκλείσω τη λανθασμένη πλοήγηση, αλλά όλα δείχνουν ότι ήταν μια σκόπιμη πράξη. Ότι παραβίασαν τα σύνορα της Σουηδίας».

Το περιστατικό σημειώθηκε μέρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε απειλήσει με στρατιωτική δράση κατά της Σουηδίας και της Φινλανδίας καθώς εξετάζουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ / Daily Mail / Φωτογραφία αρχείου

Tags: NATOSU-24SU-27ΡΩΣΙΑΣΟΥΗΔΙΑ

Related Posts

Ρουάντα
ΚΟΣΜΟΣ

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

05/12/2025 - 21:25
Κύπρος - Χριστοδουλίδης
ΚΥΠΡΟΣ

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

05/12/2025 - 20:24
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

05/12/2025 - 19:27

Διαβάστε Επίσης

Εκατοντάδες άμαχοι από την ΛΔ του Κονγκό περνούν στη Ρουάντα για να γλιτώσουν από τις μάχες – Αναφορές για βομβαρδισμούς

Tiger: Η Αυστραλία μπορεί να στείλει τα 22 ελικόπτερα που αποσύρει στην Ουκρανία

Ενώσεις Στρατιωτικών Κρήτης: Νέες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ – Κατέθεσαν ψήφισμα διαμαρτυρίας

Κύπρος: Σε ανασχηματισμό προχώρησε ο πρόεδρος Χριστοδουλίδης – Aλλαγές σε πέντε υπουργεία

F-35: «Η Τουρκία είναι λίγους μήνες μακριά από το να επιστρέψει στο πρόγραμμα», λέει ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα

Ουκρανία: Νέες συνομιλίες με Αμερικανούς στη Φλόριντα για τον τερματισμό του πολέμου

Η Νορβηγία θα αγοράσει ακόμη δύο υποβρύχια από την Γερμανία και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς

Κυριάκος Μητσοτάκης: «Η Τουρκία δεν μπορεί να μπει στο SAFE – Το πρώτο τρίμηνο του 2026 μπορεί να γίνει το ΑΣΣ»

Top News

Κακοκαιρία Byron: Φεύγει από την Αττική αλλά όχι από τη χώρα - Οι περιοχές που θα «χτυπήσει» τις επόμενες ώρες

Το νέο Δόγμα Μονρόε του Ντόναλντ Τραμπ: Τι σηματοδοτεί η νέα στρατηγική των ΗΠΑ για την Ευρώπη, την Ουκρανία και τον ανταγωνισμό με την Κίνα

Κρήτη: Καναδός youtuber και vlogger πήγε σε ρακοκάζανο στα Χανιά δοκίμασε αντικρυστό και ξετρελάθηκε

Μητσοτάκης, Κουτσούμπας, Ανδρουλάκης και Τσίπρας χορεύουν πεντοζάλι χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert