Σουροβίκιν: Ο Πούτιν έστειλε τον «Στρατηγό Αρμαγεδδών» στην Αλγερία [pics]

Ο Ρώσος στρατηγός Σεργκέι Σουροβίκιν βρίσκεται στην Αλγερία ως μέρος αντιπροσωπείας του Υπουργείου Άμυνας, επιστρέφοντας επίσημα στα καθήκοντά του, αναφέρουν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

Σήμερα, η ρωσική εφημερίδα Kommersant, δημοσίευσε φωτογραφίες του Σουροβίκιν που φορούσε ένα χακί κοστούμι χωρίς στρατιωτικά διακριτικά που φαίνεται ότι τραβήχτηκαν στην Αλγερία, έναν σημαντικό αγοραστή ρωσικών όπλων.

Ο Σουροβίκιν, γνωστός και ως «Στρατηγός Αρμαγεδδών» κατά τη διάρκεια της ρωσικής επέμβασης στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας, ήταν επικεφαλής της εκστρατείας της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Καθώς οι μισθοφόροι της Wagner «βάδιζαν» προς τη Μόσχα στα τέλη Ιουνίου, εμφανίστηκε σε ένα βίντεο να κρατά ένα τουφέκι, προτρέποντάς τους να γυρίσουν πίσω.

Ο στρατηγός, τον οποίο επαίνεσε δημόσια ο Πριγκόζιν, εξαφανίστηκε από το κοινό μετά την ανταρσία της μισθοφορικής οργάνωσης. Οι New York Times ανέφεραν ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πίστευαν ότι γνώριζε εκ των προτέρων για την εξέγερση, τη μεγαλύτερη πρόκληση για την εξουσία του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στα 24 χρόνια της εξουσίας του.

Διάφορα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Σουροβίκιν είχε πέσει σε δυσμένεια στο Κρεμλίνο και ότι ερευνάται για πιθανή συνενοχή του. Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι είχε απομακρυνθεί από την αργηγεία της Πολεμικής Αεροπορίας και ότι ο αναπληρωτής του Βίκτορ Αφζάλοφ ανέλαβε προσωρινά τη θέση του.

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αυτόν τον μήνα ανέφεραν ότι ο Σουροβίκιν είχε διοριστεί επικεφαλής της επιτροπής αεράμυνας της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, η οποία συγκεντρώνει τη Ρωσία και οκτώ άλλα πρώην σοβιετικά κράτη.

Αναλυτές στο Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου υποστηρίζουν ότι αυτό θα ήταν «σύμφωνο με την πολιτική του Κρεμλίνου να μετατοπίζει ντροπιασμένους και αναποτελεσματικούς διοικητές σε περιφερειακές θέσεις μακριά από την Ουκρανία χωρίς να τους απαλλάσσει πλήρως από τον ρωσικό στρατό».

Πηγή: Reuters / Φωτογραφία αρχείου Reuters