Σε δηλώσεις εφ’ όλης της ύλης μετά τα όσα ακούστηκαν τις τελευταίες ώρες από τον Ντόναλντ Τραμπ προχώρησε σήμερα 19/2/2025 ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο Ζελένσκι απέρριψε κατ’ αρχήν τον ισχυρισμό του Ντόναλντ Τραμπ ότι οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει στην Ουκρανία 500 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι εξόφλησης των οποίων ζητά την παραχώρηση από την Ουκρανία του 50% των σπάνιων γαιών και άλλων ορυκτών που διαθέτει.
«Οι Η.Π.Α. μας έδωσαν περίπου 67 δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα και 31 δισεκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα ενίσχυσης του προϋπολογισμού» ανέφερε ο Ζελένσκι προσθέτοντας: «Σίγουρα δεν κοστίζει 500 δισεκατομμύρια δολάρια η βοήθεια των ΗΠΑ, αυτό δεν είναι μια σοβαρή συζήτηση».
Ειδικά για το θέμα των σπάνιων γαιών και των ορυκτών της Ουκρανίας, ο πρόεδρος της χώρας σημείωσε πως σε σχετικό έγγραφο που του έδωσε η αμερικανική κυβέρνηση ζητούν «το 50% αυτού που περιγράφηκε στο έγγραφο για τα μέταλλα της σπάνιας γης». Όπως όμως επεσήμανε ο Ζελένσκι, στο ίδιο έγγραφο δεν υπάρχει ούτε μία λέξη για τις εγγυήσεις ασφαλείας που χρειάζεται η Ουκρανία.
«Δεν μπορώ να πουλήσω τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά.
❗️The US gave us about $67 billion for weapons and $31 billion for budget programs, – Zelensky.
«What Trump is telling us about the return of $500 billion in minerals is not a serious conversation, – Zelensky.»
— 🪖MilitaryNewsUA🇺🇦 (@militarynewsua.bsky.social) February 19, 2025 at 12:53 PM
Αναφερόμενος δε στο αίτημα Τραμπ για την διεξαγωγή εκλογών στην Ουκρανία, με το επιχείρημα που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος ότι σήμερα η δημοτικότητα του Ζελένσκι είναι μόλις στο 4%, ο Ουκρανός πρόεδρος απάντησε:
«Το Διεθνές Ινστιτούτο Κοινωνιολογίας του Κιέβου (KIIS) δημοσίευσε μια δημοσκόπηση σήμερα που δείχνει 57% εμπιστοσύνη σε μένα. Έτσι, αν κάποιος θέλει να με αντικαταστήσει αυτή τη στιγμή, δεν θα λειτουργήσει. Η παραπληροφόρηση περί 4% προέρχεται από τη Ρωσία».
«This morning, KIIS published a poll showing 57% trust in me. So if someone wants to replace me right now – it won’t work,» – Zelensky. The President added that the disinformation about 4% comes from Russia, which spread this narrative to the Americans. https://t.co/SDlpIBkHBJ pic.twitter.com/BehR1G6xTv
— NOELREPORTS 🇪🇺 🇺🇦 (@NOELreports) February 19, 2025
Υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία της Ρωσία συχνά πυκνά καταφέρεται εναντίον του Ζελένσκι, χαρακτηρίζοντάς τον «απονομιμοποιημένο», επειδή δεν έχουν γίνει εκλογές στην Ουκρανία το 2024.
Ωστόσο το Ουκρανικό Σύνταγμα απαγορεύει την διεξαγωγή εκλογών σε περιόδους ισχύος του στρατιωτικού νόμου, που φυσικά εξακολουθεί να ισχύει λόγω της συνεχιζόμενης ρωσικής επίθεσης.