Συναγερμός στην Κίνα: Αμερικανικό αντιτορπιλικό έπλευσε στα χωρικά της ύδατα – «Νόμιμο δικαίωμα» λέει το US Navy

Η Κίνα χαρακτήρισε τις ΗΠΑ «κίνδυνο για την ασφάλεια» και ισχυρίστηκε ότι ο στρατός του «έδιωξε» ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό αφού έπλευσε κοντά στα αμφισβητούμενα νησιά Paracel στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποιούν τακτικά αυτό που αποκαλούν «Επιχειρήσεις Ελευθερίας Ναυσιπλοΐας στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας» αμφισβητώντας τους περιορισμούς στην διέλευση που επιβάλλονται από την Κίνα και άλλους διεκδικητές.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ δήλωσε ότι το αντιτορπιλικό USS Benfold με κατευθυνόμενους πυραύλους «διεκδίκησε δικαιώματα και ελευθερίες στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας κοντά στα νησιά Paracel, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Η Κίνα λέει ότι δεν εμποδίζει την ελευθερία ναυσιπλοΐας ή υπερπτήσεων, κατηγορώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες για σκόπιμη πρόκληση εντάσεων.

Η Διοίκηση του Νότιου Θεάτρου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού είπε ότι οι ενέργειες του αμερικανικού πλοίου παραβίασαν σοβαρά την κυριαρχία και την ασφάλεια της Κίνας με την παράνομη είσοδο στα χωρικά ύδατα της Κίνας γύρω από τα Paracels, τα οποία διεκδικούν επίσης το Βιετνάμ και η Ταϊβάν.

«Η Διοίκηση του Νότιου Θεάτρου του PLA οργάνωσε θαλάσσιες και αεροπορικές δυνάμεις για να ακολουθήσουν, να παρακολουθήσουν, να προειδοποιήσουν και να απομακρύνουν» το πλοίο, πρόσθεσε η ανακοίνωση, δείχνοντας φωτογραφίες του Benfold που τραβήχτηκαν από το κατάστρωμα της κινεζικής φρεγάτας Xianning.

«Τα γεγονότα δείχνουν για άλλη μια φορά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι παρά ένας δημιουργός κινδύνου για την ασφάλεια στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και καταστροφέας της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας».

Οι ΗΠΑ από την άλλη πλευρά κατηγορούν την Κίνα για παράνομες διεκδικήσεις και αναφέρουν ότι υπερασπίζονται το δικαίωμα κάθε χώρας να πετάει, να πλέει και να δραστηριοποιείται όπου το διεθνές δίκαιο επιτρέπει, και τίποτα από αυτά που ισχυρίζεται η Κίνα «δεν θα μας αποτρέψει», πρόσθεσε. Η Κίνα απέκτησε τον έλεγχο των νησιών Paracel από την τότε κυβέρνηση του Νοτίου Βιετνάμ το 1974.

Με πληροφορίες από: Daily Mail