OnAlert
No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
OnAlert
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
No Result
View All Result
OnAlert
No Result
View All Result
Home ΚΟΣΜΟΣ

Το Eurogroup πήρε το όπλο του! 1,5 τρισ. για στήριξη της οικονομίας, ανάσα και για την Ελλάδα

17/03/2020 - 09:31
Eurogroup
Share on FacebookShare on Twitter

Ότι δεν μπόρεσε η Κριστίν Λαγκάρντ το έκανε πράξη αργά χθες το βράδυ το Eurogroup. Έβγαλε από το συρτάρι του το υπερόπλο που λέγεται παροχή ρευστότητας και ουσιαστικά ακυρώνει τη δημοσιονομική ανάγκη για πλεόνασμα 3,5%.

Το σημαίνει αυτό πρακτικά; Ότι περίπου 1% των ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα πέσει ως ζεστό χρήμα στην πραγματική οικονομία. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει περίπου 1,9 δισ.. Η παροχή ρευστότητας σε όλη την Ευρώπη θα φτάσει το 1,5 τρισ., ενώ το κόστος για την αντιμετώπιση του κορονοϊού θα υπερβεί τα 150 δισ. σε πρώτη φάση για όλη την Ευρωζώνη.

Το ερώτημα είναι βέβαια αν φτάνουν αυτά τα μέτρα για να επουλώσουν τις πληγές που έχει ανοίξει ο κορονοϊός; Η απάντηση αυτή την στιγμή δεν υπάρχει, αλλά είναι σίγουρο ότι στην πορεία και της εξέλιξη του ιού θα υπάρξουν και αλλαγές ή προσαρμογές.

Σε ότι αφορά την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται ιδιαίτερα ικανοποιημένος αφού πέτυχε τον πρώτο και τον βασικό στόχο, να μην ισχύσει το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ για εφέτος. Ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι το Eurogroup αποφάσισε την εξαίρεση των δαπανών για την αντιμετώπιση της επιδημίας και του προσφυγικού από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και τονίζει ότι έρχεται μεγάλο πακέτο μέτρων καθώς δεν υφίσταται για φέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ.

Δημοσιονομική ευελιξία

Η Ελλάδα εξασφάλισε δημοσιονομική ευελιξία ανάλογη με αυτή που θα εφαρμοστεί για όλα τα κράτη μέλη .

Προκειμένου να αντιληφθεί ο καθένας την κρισιμότητα της κατάστασης αρκεί να αναφερθεί στην δήλωση που έκανε ο επικεφαλής του EurogroupΜάριο Σεντένο που είπε ότι «αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε πλήρως όλη την ευελιξία που παρέχεται για όλα τα κράτη μέλη».

Αναφορικά με την Ελλάδα ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε εντυπωσιασμένος από την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα αναδεικνύοντας την πρόθεση του πρωθυπουργού να επιταχύνει ακόμα περαιτέρω, όπως τον ενημέρωσε κατά την πρόσφατη επίσκεψη στην Αθήνα.

Το Eurogroup χθες φαίνεται ότι αποφάσισε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί» για την αντιμετώπιση των έκτακτων καταστάσεων που διαμορφώνονται για την υγεία των πολιτών και την οικονομία. «Θα κάνουμε ότι χρειαστεί, είμαστε έτοιμοι για όλα», είπε ο Μάριο Σεντένο ανακοινώνοντας παράλληλα ότι το Eurogroup θα συνεδριάζει σε εβδομαδιαία βάση προκειμένου το πρώτο πακέτο μέτρων να συμπληρώνεται διαρκώς.

Τα μέτρα

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup το πρώτο πακέτο μέτρων σε εθνικό επίπεδο φτάνει το 1% του ΑΕΠ, ενώ υπάρχει δέσμευση να προσφερθεί ρευστότητα ίση τουλάχιστον με το 10% του ΑΕΠ.

Ο Μάριο Σεντένο δε καλωσόρισε την πρόθεση της Κομισιόν να εισηγηθεί στο Συμβούλιο την ενεργοποίηση της ρήτρας «γενικής διαφυγής» (generalescapeclause) του Συμφώνου Σταθερότητας. Στο πρώτο πακέτο μέτρων περιλαμβάνονται άμεσες δημοσιονομικές δαπάνες με στόχο τον περιορισμό και την καταπολέμηση της ασθένειας, στήριξη ρευστότητας σε επιχειρήσεις και στήριξη στους εργαζομένους που πλήττονται.

Τι είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, τόνισε ότι η Ελλάδα διαθέτει τους αναγκαίους βαθμούς ευελιξίας προκειμένου να λάβει άμεσα πρωτοβουλίες των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορονοϊού.

Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι το Eurogroup αποφάσισε την εξαίρεση των δαπανών για την αντιμετώπιση της επιδημίας και του προσφυγικού από το δημοσιονομικό αποτέλεσμα και τονίζει ότι έρχεται μεγάλο πακέτο μέτρων καθώς δεν υφίσταται για φέτος ο στόχος του 3,5% του ΑΕΠ.

Πηγή: Newsit.gr

Tags: EUROGROUPΕΛΛΑΔΑΕΝΕΣΗΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑΡΕΥΣΤΟΤΗΤΑΣΕΝΤΕΝΟΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ

Related Posts

Ισλαμικό Κράτος
ΚΟΣΜΟΣ

Ισλαμικό Κράτος: «Πλήγμα για ΗΠΑ – Συρία η φονική επίθεση σε Αμερικανούς στρατιώτες στην Παλμύρα»

19/12/2025 - 11:58
Πούτιν
ΚΟΣΜΟΣ

Πούτιν: Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες – Ο ρωσικός στρατός προελαύνει σε όλα τα μέτωπα

19/12/2025 - 11:50
Ουκρανία
ΚΟΣΜΟΣ

Ουκρανία: Οι πιέσεις Τραμπ σε Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις, οι εδαφικές παραχωρήσεις και οι εγγυήσεις ασφαλείας

19/12/2025 - 10:56

Διαβάστε Επίσης

Ισλαμικό Κράτος: «Πλήγμα για ΗΠΑ – Συρία η φονική επίθεση σε Αμερικανούς στρατιώτες στην Παλμύρα»

Πούτιν: Η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη για ειρηνευτικές συνομιλίες – Ο ρωσικός στρατός προελαύνει σε όλα τα μέτωπα

Ουκρανία: Οι πιέσεις Τραμπ σε Ζελένσκι για διαπραγματεύσεις, οι εδαφικές παραχωρήσεις και οι εγγυήσεις ασφαλείας

Βρετανία: «Η κυβέρνηση δέχτηκε κυβερνοπίθεση» – Αναφορές ότι ευθύνεται ομάδα Κινέζων χάκερς

FDI: Στρατηγικοί πύραυλοι ELSA και οι SYLVER A70 στις τέσσερις φρεγάτες – «Deep Strike» ο νέος ρόλος του Στόλου

Κολομβία: Τουλάχιστον 6 νεκροί και δεκάδες τραυματίες από επίθεση ανταρτών του ELN σε στρατιωτική βάση

Ουκρανία: «Έκλεισε» δάνειο 90 δισεκ. ευρώ από την ΕΕ – «Μεγάλη στήριξη, σας ευχαριστούμε» είπε ο Ζελένσκι

ΗΠΑ: Νέα αιματηρά πλήγματα κατά «ναρκωτρομοκρατών» στον Ειρηνικό με τέσσερις νεκρούς [vid]

Top News

Γιώργος Μαζωνάκης: Όλα όσα έγιναν στην πρεμιέρα του μετά την μήνυση του Στέφανου Παπαδόπουλου - «Είμαι αληθινός»

Μπήκαν στην Ποσειδώνος οι πρώτες κάμερες με ΑΙ που θα στέλνουν αυτόματα «ραβασάκια» - Δείτε φωτογραφίες

Διαμαντής Καραναστάσης: Η πρώτη αντίδραση για την αφαίρεση διπλώματος λόγω αλκοόλ - «Από αύριο μόνο φραπέ»

Νίκος Παππάς: Σε καμία περίπτωση δεν τον γρονθοκόπησα - Καταδικάζω την πράξη μου και ντρέπομαι

OnAlert

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert

  • Όροι χρήσης
  • Πολιτική απορρήτου
  • Ταυτότητα
  • Επικοινωνία

No Result
View All Result
  • ΑΡΧΙΚΗ
  • ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
  • ΕΛΛΑΔΑ
  • ΚΟΣΜΟΣ
    • ΚΥΠΡΟΣ
    • ΤΟΥΡΚΙΑ
  • ΝΑΤΟ
    • ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ
  • ΜΙΣΘΟΙ – ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ
  • ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
    • ΥΕΘΑ
    • ΓΕΕΘΑ
    • ΓΕΣ
    • ΓΕΝ
    • ΓΕΑ
  • ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ
  • ΑΠΟΨΗ
  • ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΜΗΤ
Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.242057

© 2023 OnAlert